Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Deze innovatie is 'missing piece' in de energietransitie

Uitreiking van de Rabo Duurzame Innovatieprijs aan HoCoSto Beeld © Rabobank

Op donderdag 19 mei ontving familiebedrijf HoCoSto de Rabo Duurzame Innovatieprijs (RDI) in de categorie Energietransitie. Wat doet HoCoSto precies? Wat maakt hun innovatie uniek? En welk probleem lossen ze hiermee op?

De winnende innovatie werd bedacht door haar vader, vertelt Hiske Geerts: "Hij had een bedrijf in led-verlichting maar ging met pensioen. Dit beviel hem alleen zo slecht dat hij al gauw aan de slag ging met een nieuwe duurzame innovatie: HoCoSto." Het bedrijf wordt nu nog gerund door het hele gezin, maar Hiske en haar broer zijn voornemens het bedrijf op termijn samen over te nemen.

Hot Cold Storage

HoCoSto staat voor Hot Cold Storage. En de naam zegt het al, de innovatie maakt het mogelijk om energie die door middel van zonnecollectoren, wind of restwarmte opgewekt is op te slaan om het vervolgens op een later moment te gebruiken. Zodat bijvoorbeeld zonne-energie die tijdens de zomer opgewekt is, opgeslagen kan worden om deze in de winter pas te gebruiken. Precies waar men naar op zoek is om de energietransitie succesvol te volbrengen dus!

Missing piece

Judith Cok, jurylid van de Rabo Duurzame Innovatieprijs beaamt dit: "Opslag is de missing piece in energietransitie, wij denken dan ook dat deze innovatie de transitie echt kan boosten. Het is een concrete oplossing die direct toepasbaar is." Rabobank draagt daarom graag hun steentje bij aan de groei van HoCoSto. Natuurlijk met het toekennen van de RDI, maar ook wat financiering en netwerk betreft.

Groeien en standaardiseren

Aan ambitie en plannen bij HoCoSto geen gebrek. Geerts: "We willen ons product nu eerst standaardiseren, zodat we niet meer per opdracht en project werken en sneller kunnen groeien. Uiteindelijk willen we er naartoe dat we één HoCoSto-systeem per week plaatsen." Hopelijk is het winnen van de RDI een mooie stap in de goede richting!

Bekijk onderstaand het interview met Hiske Geerts en Judith Cok direct na de uitreiking van de RDI: