Door blunder Rijkswaterstaat

Renovatie Afsluitdijk nóg duurder: kosten al 2 miljard euro

23 mei 2022 11:30
De Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Anton Kappers

De renovatie van de Afsluitdijk valt weer duurder uit. Er is een nieuwe tegenvaller van 221 miljoen euro, door een blunder van Rijkswaterstaat.

De renovatie van de Afsluitdijk, tussen de kop van Noord-Holland en Friesland, wordt daarmee zeker twee keer zo duur als vier jaar geleden nog gedacht. 

Toen het contract in 2018 werd getekend ging het om een opdracht van 921 miljoen euro. Maar de kosten waren al opgelopen tot 1785 miljoen euro en daar komt nu nog 221 miljoen euro bij, schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een Kamerbrief.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Renovatie Afsluitdijk duurt door fout zeker 3 jaar langer, valt duurder uit

Het voorlopig totale bedrag van de renovatie komt daarmee op 2,006 miljard euro.

Ontwerpfout

Maar daarmee is het leed nog niet geleden, want de renovatie van de bestaande spuisluizen wordt opnieuw aanbesteed. De kosten daarvan zijn nu dus nog niet bekend.

De strop die nu naar boven komt, wordt veroorzaakt door een ontwerpfout bij Rijkswaterstaat. Daardoor moest het ontwerp worden aangepast en de bouw werd ook duurder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie en provincie Friesland dichten gat in begroting nieuwe sluis Afsluitdijk

Kosten voor spuisluizen

Het gaat om een bedrag van in totaal 238 miljoen euro. Maar doordat de renovatie en versterking van de huidige spuisluizen aan beide kanten van de dijk (in Den Oever en Kornwerderzand) plus het meerjarige onderhoud uit de opdracht wordt gehaald, kan de tegenvaller worden 'beperkt' tot 221 miljoen euro.

De nieuwe aanbesteding van die werkzaamheden die nu uit de opdracht zijn gehaald komen later nog wel bovenop de 2 miljard euro die nu al voor de renovatie van de Afsluitdijk staat.

In de tegenvaller van 221 miljoen is wel rekening gehouden met onenigheid tussen Rijkswaterstaat en de bouwers, die maximaal 87 miljoen euro kan kosten.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van