Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Dit zijn de winnaars van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022

Winnaars Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022 Beeld © Rabobank

Op donderdag 19 mei vond de feestelijke finale van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022 plaats. RTL Z was er bij en deed verslag.

Na meerdere selectierondes en een intensieve pitchdag kwam de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022 op donderdag 19 mei tot een apotheose tijden de feestelijke finale live vanaf de Floriade. 

And the winners are...

Net als voorgaande edities werd de prijs uitgereikt in vier verschillende categorieën: voedseltransitie, vitale gemeenschappen & zorg, circulair ondernemen en energietransitie. Nieuw deze editie was een vijfde prijs, de winnaar hiervan werd niet gekozen door de jury maar door de leden van Rabobank. Een soort publieksprijs dus.

Vijf van de twaalf finalisten gingen dus met een prijs naar huis. Voor de jurywinnaars bestond deze uit €20.000,- prijzengeld en exclusieve toegang tot het accelerator-programma van YES!Delft. De ledenprijswinnaar ontving vijfduizend euro en een inspiratiemiddag van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Energietransitie

De eerste prijs die uitgereikt werd was die in de categorie energietransitie. Hier ging HoCoSto er met de prijs vandoor, een innovatie die de opslag van van duurzame energie uit zonnecollectoren, wind of restwarmte mogelijk maakt voor gebruik op een later moment. Het Brabantse familiebedrijf kon op mooi jurycommentaar rekenen: "Deze innovatie gaat écht bijdragen en is een concrete oplossing die morgen toepasbaar is", aldus Judith Cok van Rabobank.

Voedseltransitie

No Palm Ingrediënts was de volgende winnaar, en wel in de categorie voedseltransitie. Hun innovatie bestaat uit microbiële olie op basis van fermentatie en daarmee een duurzaam alternatief voor palmolie. Deze olie kan, net als echte palmolie, verwerkt worden in uiteenlopende producten: van koekjes en broodbeleg tot shampoo en tandpasta.

Vitale gemeenschappen & zorg

Startup Psylaris ging er met de prijs vandoor in de categorie vitale gemeenschappen & zorg. Hun innovatie is de meest complete virtual reality oplossing voor de GGZ. Met deze innovatie kunnen GGZ-cliënten hun traject thuis voorzetten, intensiveren en vaak ook verkorten.

Circulair ondernemen

Tot slot was er de categorie circulair ondernemen, hier ging de prijs naar studententeam Core van de TU Delft. Zij ontwikkelden een manier om batterijen veilig te recyclen zonder risico op brand. Volgens jurylid Pepijn Duijvestein van New Economy hebben ze hiermee iets in handen wat echt heel veel impact kan hebben.

De ledenprijs

Dit jaar werd er voor het eerste een vijfde winnaar uitgeroepen in de vorm van een ledenprijs. De naam zegt het al: deze winnaar werd gekozen door de leden van de Rabobank. De eer om deze prijs voor het eerst in ontvangst te nemen was aan ECG Excellence. Hun innovatie bestaat uit een een methode waarmee artsen met ECG-gegevens snel hartafwijkingen of -problemen kunnen ontdekken.

Bekijk onderstaand de compilatie-uitzending van de RDI 2022-uitreiking: