Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Bereken jouw ecologische voetafdruk

Beeld © Istock

Heb jij enig idee wat jouw ecologische voetafdruk is? Ofwel: weet jij hoeveel biologische productieve grond- en wateroppervlakte er nodig is voor alles wat jij dagelijks consumeert? Dankzij de diensten van ecolytiq hoef je daar zelf niet over na te denken en krijg je op een leuke manier inzicht in wat de impact van jouw gedrag op de aarde is.

Jouw gedrag als consument en de keuzes die jij maakt, hebben invloed op het klimaat. De gevolgen daarvan komen steeds dichterbij. Wat is de impact van jouw keuzes – en hoe laat je consumenten hun impact begrijpen? Dat is iets wat David Lais zichzelf elke dag afvraagt. Lais is co-founder van ecolytiq. Samen met zijn team brengt hij consumenten en bedrijven kennis bij over verschillende aspecten van duurzaamheid. Hij maakt hierbij slim gebruik van data. “Met ecolytiq bieden wij de juiste technologieën om ecologische data inzichtelijk te maken. Ook adviseren wij over hoe data efficiënt kan worden ingezet”, zegt Lais, die hiermee niet doelt op gebruik voor slimme marketingtrucs op basis van jouw behoeften, maar op het vergroten van bewustzijn rondom klimaatverandering.

Focus op banken

Momenteel focust ecolytiq zich voornamelijk op banken. “Banken hebben zelf al veel waardevolle data in handen. Dankzij bijvoorbeeld jouw bankafschrift weten ze wat jij koopt, bij welke winkel je het koopt en hoe vaak. Wij leren banken hoe zij op basis van deze data de impact op het milieu kunnen berekenen. Een bank kan op zijn beurt deze informatie weer delen met de consument om meer transparantie op te bouwen en inzicht te geven over hoe een consument klimaatvriendelijker kan handelen. Zo proberen wij ons steentje bij te dragen aan het oplossen van de klimaatcrisis, voor zover dat mogelijk is.”

Eén van de directe diensten die ecolytiq levert, is het berekenen van iemands ecologische voetafdruk en het op educatieve wijze delen van deze resultaten met de consument. “Pas wanneer je echt begrijpt wat jouw impact eigenlijk is, kun je er iets aan veranderen. Neem bijvoorbeeld aankopen als boodschappen of vliegtickets. Weet jij het verschil qua uitstoot als je dierlijke- of veganistische producten koopt? Of wanneer je ’s nachts of overdag vliegt? Die verschillen zijn vaak groter dan je denkt.”

We denken te weten wat goed is en wat niet, maar hoe zit het nu echt? Ecolytiq brengt deze kennis graag bij aan banken en consumenten. “Verschillende banken hebben onze technologieën al geïmplementeerd. Dat betekent dat hun gebruikers in de bankieren-app de mogelijkheid krijgen om ecologische tips te ontvangen. Doe jij een aankoop, dan wordt daarbij - op basis van de data die bij deze aankoop hoort - informatie gegenereerd voor jou als gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan CO2-uitstoot of een vergelijking, zoals: ‘De vlucht die je zojuist hebt aangekocht, genereert net zo veel uitstoot als 14.000 kilometer reizen met de trein.”

Iedereen profiteert

Volgens Lais staat transparantie hoog in het vaandel bij ecolytiq. “We houden ons onderzoek openbaar. De kennis die we opdoen en de stappen die we nemen willen we delen, zodat we een band opbouwen met ons netwerk. Ook de consument kan precies zien wat wij doen. Momenteel werken we samen met de Rabobank. We helpen ze om inzicht voor hun klanten te genereren in meer dan alleen euro’s”, zegt Lais, die met ecolytiq de Carbon Multipliers aan Rabobank levert, deze functionaliteit maakt de aanwezige data inzichtelijk.
Fadoua Ajjaji is Productmanager Rabo Carbon Bank: “We hebben een dedicated team dat hieraan werkt middels het innovatieproces van Rabobank: klein beginnen en valideren met klanten en van daaruit opschalen. De eerste versie is al uitgerold en wordt nu met zo’n duizend Rabobankklanten getest. In de Rabo App krijgen deze klanten nu, naast hun standaard transactieoverzicht, de mogelijkheid om op basis van hun uitgaven een eerste inzicht over hun klimaatafdruk te krijgen.”

Volgens Lais biedt de samenwerking met Rabobank een case waarvan iedereen profiteert. “Consumenten weten zo hoe ze kunnen bijdragen aan een beter milieu en de bank vergroot zijn customer relations. Wij zijn Rabobank dankbaar voor het vertrouwen en verwachten mooie dingen in de toekomst.”

Via jouw bank inzicht krijgen en je bewust worden van wat jouw impact op de wereld is. Het lijkt misschien nog ver weg, maar het komt er echt aan. Sterker nog: het staat al klaar. “Het testen is begonnen en we zijn hard op zoek naar eerlijke feedback vanuit de markt. We zijn met z’n allen erg benieuwd hoe de Nederlandse consument zal reageren”, zegt Lais, die opmerkt dat de reacties per land flink uiteenlopen. “We opereren inmiddels in Europa, Noord-Amerika en Canada. In elk land wordt anders gereageerd op het product.”

Zo vinden ze het product in Amerika interessant, maar zien ze de directe urgentie nog niet vanwege een andere mindset en mindere mate van klimaatbewustzijn. Helemaal ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland, waar ze gek zijn op ons product en het graag integreren. “Ook zien we dat leeftijd een belangrijke een rol speelt. Oudere generaties tonen minder interesse dan jongere generaties. Logisch, want we hebben nog maar 7,5 jaar om de klimaatcrisis te vermijden. Voor jongeren is dit dus echt een relevant onderwerp.”

Stap voor stap

Lais heeft bewondering voor hoe Rabobank het project aanpakt. “Zelf vinden wij het natuurlijk een fascinerende functionaliteit, maar om te zien dat Rabobank er net zo hard voor gaat als wij is extra mooi. Hun benadering is gelijk aan die van ons: transparant blijven communiceren en alles stap voor stap. Trial and error. Lukt het niet op een bepaalde manier, dan proberen we het anders. Ze zien echt potentie in ons bedrijf en dat motiveert enorm.”

Grote kans dat jij straks als Rabo-gebruiker ook de mogelijkheid krijgt om deze innovatieve functionaliteit te proberen. Niet geïnteresseerd? Dan is dat uiteraard geen probleem. “Je kunt er zelf voor kiezen of je de functie in- of uitschakelt. Al zouden wij het natuurlijk leuk vinden als je het gewoon eens probeert.”

Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dat houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.