Een ademcoach of Wadden-retreat als secundaire arbeidsvoorwaarde? In een tijd vol burn-outs en mentale klachten heeft het welzijn van de werknemer de groeiende aandacht. Preventief investeren moet de norm worden voor bedrijven, hopen de ondernemers achter Oopkop. In een jungle vol coaches regelen zij een team met een 'open koppie.'
Oopkop is Afrikaans voor 'open geest', zegt oprichter Reinier van der Schueren. Hij hoopt zijn concept laagdrempelig te houden, "zodat millennials sneller naar mentale zorg grijpen", zegt hij. De startup laat zich omschrijven als boekingssite voor mentale zorg. Van der Schueren richtte het vorig jaar op met Heineken-collega Derk van Haastert. Beiden werkten in verschillende commerciële functies voor het bierbedrijf.
Werknemers kunnen via Oopkop (online) afspraken boeken met een gecureerde groep coaches en psychologen en bijvoorbeeld yogalessen, ademtrainingen of een vijfdaagse Wadden-retreat boeken. Dat doen ze op uitnodiging van hun werkgever, die het platform aanbiedt als een "secundaire arbeidsvoorwaarde."
Miljarden aan kosten
Inmiddels doen zo’n 25 werkgevers dat, vertelt de ondernemer. Sommigen maken er extra budget voor vrij, anderen gebruiken bestaande potjes of bekijken per geval of ze er wel of geen geld in steken. Toegang is in principe gratis, zegt Van der Schueren. Het bedrijf zelf strijkt een commissie per boeking op van zo’n 20 procent. De omzet klotst daarom nog niet tegen de plinten, maar het begin is er.
En dat is nodig, zegt de ondernemer. Uitval van personeel met burn-outgerelateerde klachten kost werkgevers miljarden per jaar aan verzuim. En dat is een almaar stijgende kostenpost, becijferde TNO. "De pandemie heeft de aandacht voor onze mentale gezondheid onder een vergrootglas gelegd", zegt Van der Schueren. De lockdown hakte er vooral bij jonge mensen in.

Vooral millennials
Van der Schueren richt zich vooral op jonge werknemers en hoogopgeleide millennials. Ze hebben het druk, staan de hele dag aan en alles in hun leven moet perfect zijn. "Ze staan onder spanning" en dat levert vaak mentale problemen op. Die kun je aankaarten bij een manager of bedrijfscoach, zegt de ondernemer. Maar lang niet iedereen heeft daar trek in.
Dat gebeurt bovendien pas als de problemen er al zijn, het doel van Oopkop is juist mentaal fit blijven. Wat weten twee ex-Heineken-werknemers daar nou van? Ik heb ervaring, zegt Van der Schueren. Zelf kwam hij een aantal jaar geleden in aanraking met coaching en meditatie toen hij vastliep in zijn carrière. Sindsdien is hij er aandacht aan gaan geven in de teams die hij aanstuurde. "Ik kreeg er betrokken en beter presterende mensen voor terug."
Tsunami aan coaches
En een netwerk vol waardevolle hulpverleners, want inmiddels is er een wachtlijst voor zorgaanbieders op zijn site. Het zijn er nu 125 en het aantal groeit gestaag, zegt de ondernemer. "Het is best wel een jungle out there", getuige de tsunami aan coaches die zijn te vinden in ons land. Van der Schueren selecteert hen op basis van ervaring, accreditatie en persoonlijke gesprekken.

Zo hoeft de werkgever dat niet meer te doen, zegt Martijn van der Werff, directeur van evenementenbureau Kingcanary. Zijn zeventien werknemers gebruiken de dienst nu een tijdje. En dat is nieuw, maar ook fijn zegt hij. Het aanbod is breed en je bent er vroeg bij als er problemen zijn. "Corona was mentaal heel pittig voor onze sector", zegt hij. Nu alles weer open is gaat de branche van versnelling nul naar tien en dat is aanpoten.
'Uitval beperken'
"Met de krapte op de arbeidsmarkt hopen we hiermee de uitval van personeel te kunnen beperken", zegt Van der Werff. Of dat ook lukt? "Het is te vroeg om te zeggen." Een training mindfulness of een paar minuten mediteren per dag kunnen je op weg helpen om mentaal gezond te blijven, zo vertelde Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie bij het Radboudumc Centrum voor Mindfulness eerder aan RTL Nieuws. Heeft iemand meer serieuze problemen, zoals een depressie, dan is een gespecialiseerde hulpverlener wel gewenst.
Van der Schueren hoopt vooral het onderwerp uit de taboesfeer te halen: mentale gezondheid is niet zweverig, zegt hij. Bedrijven kunnen daar een aandeel in pakken, aan het einde van het jaar mikt de ondernemer op meer dan honderd klanten en extra financiering. "En misschien gaan we daarna wel over de grens, want ook daar zijn veel mentale problemen."