Ga naar de inhoud
Interview Marianne Perlot

Van handwerkjuf naar hobby-imperium: 'Ik ben wel een pietje-precies'

Marianne Perlot voor haar kast met alle handwerkboeken die ze heeft uitgebracht. Beeld © RTL Z

Iedereen die de afgelopen 25 jaar een creatieve hobby heeft opgepakt, kent Marianne Design. Van vilten poppetjes tot patronen prikken, en van theezakjes tot kaleidoscoop vouwen: oprichtster Marianne Perlot (68) heeft handwerkend Nederland van heel wat technieken voorzien. Ook nu brengt ze nog maandelijks nieuwe ontwerpen en producten op de markt. "Het fijne van een wenskaart is dat je 'm mag weggooien."

Op de tafel in de serre van de Apeldoornse villa waar Marianne Design is gevestigd liggen schetsen, tekeningen en plastic bakjes met samples. Het is de collectie in opbouw voor september. En nee, die mag niet op de foto. "Anders staat het op AliExpress voordat het hier überhaupt in de winkels ligt", zegt oprichter Marianne Perlot (68).

Handwerkjuf op kermisschool

Het is tekenend voor hoe de tijden veranderd zijn voor haar bedrijf. "In 1989 kwam mijn eerste boekje uit: sierpoppetjes maken van stof en draad. Daar zijn in korte tijd 160.000 exemplaren van verkocht. Iedereen had zo'n poppetje hangen, in een glazen bolletje", zegt Perlot. De uitgever was enthousiast en vroeg haar om nog zoiets te schrijven. 

In de jaren erop verschenen er tientallen boekjes van haar hand, met de meest uiteenlopende knutsel- en hobby-ideeën. "In totaal zijn daar bijna een miljoen exemplaren van verkocht", zegt Perlot. "Ik werkte eerst ook nog als handwerkjuf op de kermisschool hier in Apeldoorn. En ik was notarisklerk. Daar ben ik mee gestopt na dat eerste boekje, om me fulltime op schrijven te werpen."

De boekjes vormden voor Perlot de opstap naar haar eigen bedrijf. Ze werkte jarenlang samen met twee groothandels, voor wie ze hobbyproducten ontwierp. Over die ontwerpen en de bijbehorende boekjes ontving ze royalty's. "Die samenwerkingen zijn steeds losser geworden. Inmiddels lever ik aan vijftien groothandels. Vier in Nederland, de rest over de hele wereld: Canada, Australië, Zuid-Afrika."

Netjes prikken

De producten die ze levert lopen uiteen van knipvellen en snijmallen tot doorzichtige stempels, sjablonen en bedrukt papier. In opkoopbakken of bij de Action zul je ze niet zien liggen, zegt Perlot. "Ik verkoop niet aan opkopers. Als ik voorraad over heb, maak ik er goodiebags van voor winkeliers. Ik vertik het om bij zo'n witte boekhandel te liggen. Gucci ligt ook niet bij de Hema."

Door de jaren heen heeft ze hobbyend Nederland kennis laten maken met allerlei technieken. Ornare bijvoorbeeld: prikken met een prikpen, maar dan niet voor de oog-handcoördinatie, maar om een mooi patroon te krijgen. "Veel mensen kunnen niet zo netjes prikken, daarom maakte ik dan metalen stencils waar de gaatjes al in zaten. De priknaald kon daar maar op één manier in en dat gaf een heel mooi patroon."

Met
Lees ook:
Met pensioen? Cornélie (70) niet. Ze begon een kinderfietsenwinkel

In de jaren negentig had ze daar speciaal een team van vrijwilligers voor, die demonstratieavonden gaven bij hobbywinkels. Perlot leverde de materialen, van de winkelier kregen ze een tegoedbon of geld. "Dat vonden ze geweldig", herinnert Perlot zich. "Nu kan dat allemaal via een filmpje op internet. Net als vragen stellen. We hebben zo'n enthousiaste fanbase, vragen op onze Facebookpagina hoeven we zelden zelf te beantwoorden. Daar duiken ze bovenop."

De boekjes met patronen, voorbeelden en technieken geeft ze al lang niet meer uit. "Dat is allemaal overgenomen door het internet. Bloggen, vloggen. We hebben nog wel een tijdschrift, dat vier keer per jaar uitkomt. Vroeger struinde je dagen over beurzen, nu staat alles online."

Een wenskaart mag je weggooien

Inmiddels focust ze met Marianne Design op wenskaarten, in allerlei varianten. "Een groot schilderij, borduurwerk, kussens: leuk om te maken, maar aan wie geef je het allemaal weg? En wie wil dat allemaal bewaren? Maar een wenskaart, daar ben je klaar mee na een paar weken en dat is het legitiem om 'm weg te gooien. Dat vindt niemand erg."

Elke maand brengt ze een stuk of 25 nieuwe ontwerpen en producten uit. "Mensen investeren vaak al jaren in hun hobbyspullen, ik probeer daar op voort te borduren. Dat een ontwerp van drie of vier jaar geleden er ook prima bijpast, bijvoorbeeld. Heel veel dingen blijven goed, metalen sjablonen slijten niet zo snel."

Een klein deel van de collectie ontwerpt ze nog zelf, verder werkt ze samen met een aantal freelance ontwerpers. Dat is een bewuste keuze geweest, zegt Perlot. "Als je al die jaren je eigen ding doet, blijft het dat: je eigen ding. Ik heb voorliefdes, een bepaalde stijl, op een gegeven moment moet je dat uitbreiden. Ik kan ook lang niet alles."

Geen straf om te werken

'Haar' zzp'ers krijgen veel vrijheid. "Ik ga echt niet alles controleren of om toelichting vragen als ze een bepaald aantal uur opgeven voor hun werk. Ook over hun uurtarief ga ik niet uren lopen steggelen. Wat ben je waard? Dat krijg je. Behalve als ze facturen van tachtig uur in de week sturen. Dat kan niet, zoveel tijd zijn ze er nooit aan kwijt."

Van
Lees ook:
Van je hobby je beroep maken: 'Nu heb ik geen hobby meer en ook geen beroep'

Perlot werkt nog steeds vier dagen in de week. "Ik roep al sinds mijn zestigste dat ik een dag minder ga werken, maar het is er nog niet van gekomen. Ik vind het zeker geen straf om te werken; ik word er nog altijd heel blij van dat ik mensen kan stimuleren en inspireren."

Handwerken verbindt mensen

Ze heeft drie mensen in dienst, onder wie haar schoondochter. "Zij is begonnen met het updaten en bijhouden van de website, maar bemoeit zich nu ook overal mee. En ze is net als ik een pietje-precies. We hebben samen heel veel petten op: inkoop, verkoop, boekhouding. De logistiek heb ik helemaal uitbesteed, heerlijk. Het kost wat, maar mijn core business is nieuwe dingen bedenken. Daar heb ik geen tijd meer voor als ik dat er ook nog bij moet doen."

Handwerken leert je creatief denken, stelt Perlot. "Omdat je moet roeien met de riemen die je hebt. Het is niet verkeerd om wat met je handen te kunnen. Veel mensen kijken erop neer, maar als je nog geen schilderijtje kunt ophangen omdat je het gereedschap niet kent, waar ben je dan?"

Het geeft heel veel mensen een invulling van hun dag, voegt ze eraan toe. "Zoveel mensen die aan huis zijn gekluisterd, die niet kunnen werken, maar die zoveel lol hebben met het bijhouden van hun blogje, van het andere mensen ook die technieken leren. Het verbindt mensen als hobby zoveel voor je betekent."

Dit is een artikel van