Privacy

Kamer van Koophandel schermt adres zzp'er af bij dreiging

13 april 2022 10:38 Aangepast: 13 april 2022 14:55
De Kamer van Koophandel in Amsterdam. Beeld © ANP Foto/HH

De Kamer van Koophandel maakt het iets makkelijker voor ondernemers om hun privéadres af te schermen. Als zij te maken hebben met (het risico op) bedreiging, kunnen ze een verzoek indienen bij de KvK om het adres te blokkeren.

De woonadressen van ondernemers zijn sinds 1 januari dit jaar al afgeschermd. Maar veel zzp'ers werken vanuit huis. Dat is dan hun bezoekadres, en bezoekadressen zijn nu nog wel openbaar in het handelsregister.

Europese verplichtingen

Dat levert steeds vaker risico's op voor de privacy van ondernemers. De KvK maakt het daarom nu iets makkelijker om je bezoekadres af te schermen, in afwachting van een nieuwe regeling die het momenteel opzet met het ministerie van Economische Zaken. 

Afgelopen september zei Mona Keijzer, demissionair staatssecretaris van dat ministerie, nog dat het niet mogelijk was om adressen af te schermen, onder andere omdat er Europese verplichtingen gelden voor het tonen van het vestigingsadres.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatssecretaris: adressen KvK blijven standaard openbaar

De regeling is tweeledig. Als het waarschijnlijk is dat je met dreiging te maken krijgt, bijvoorbeeld omdat je advocaat bent, of journalist, dan kun je je bezoekadres laten afschermen. Dat geldt voor eenmanszaken, maar ook verenigingen en stichtingen.

Bezoekadres afschermen

Is er sprake van een bewijsbare dreiging aan jouw adres, of aan dat van een medebewoner, dan kun je ook als besloten en als naamloze vennootschap je bezoekadres laten afschermen. Je moet daarvoor wel een bewijsstuk aanleveren, bijvoorbeeld een proces verbaal van aangifte bij de politie.

Voor beide regelingen geldt dat je zelf aan de bel moet trekken bij de Kamer van Koophandel. De instantie geeft zelf aan coulant om te zullen gaan met de aanvragen, dus ook het adres af te schermen van een ondernemer die zich bedreigd voelt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KvK voor rechter gesleept om 'monopoliseren' handelsregister

De Kamer van Koophandel heeft al jaren een moeizame relatie met de privacy van - met name - zelfstandig ondernemers. Zo verkocht het tot een paar jaar geleden de telefoonnummers van zelfstandigen door, tot grote frustratie en irritatie van veel ondernemers. 

Ongewenste aanbiedingen

Ook de adresgegevens van zzp'ers en bedrijfsbestuurders werden jarenlang in bundels doorverkocht. Dat leverde de KvK jaarlijks een half miljoen euro op aan inkomsten, totdat privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens in 2019 een streep door de praktijk zette omdat die in strijd is met de wet. 

Het handelsregister schrijft in het jaarverslag over 2021 dat 'ondernemers soms last ondervinden van ongewenste aanbiedingen of zelf intimidatie'. De KvK wil dit jaar samen met het ministerie van Economische Zaken tot een nieuwe datavisie komen, 'die meer recht doet aan de verschillende, soms tegenstrijdige wensen en belangen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van