Ga naar de inhoud
Van onze partner ESET

Digitaal ben je zo veilig als de zwakste schakel

Frank Groenewegen en Erno Doorenspleet over digitale veiligheid in de leveranciersketen Beeld © Cyber Sessies

Om de digitale veiligheid van Nederland te verbeteren, zendt RTL Z in samenwerking met ESET zes weken lang het programma 'Cybersessies' uit. Een nieuwe, wekelijkse show waarin diverse experts in gesprek gaan over belangrijke thema’s binnen de wereld van digitale veiligheid. Deze uitzending staat in het teken van cyber security in de leveranciersketen.

Zelf kun je je bedrijf nog zo goed tegen cybercriminelen hebben beveiligd, maar wat als een belangrijke toeleverancier wordt gehackt? In deze aflevering van Cybersessies draait het om hoe om te gaan met aanvallen in de leveranciersketen. Presentator Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van digitale veiligheid; Frank Groenewegen (partner Cyber Risk Deloitte), Erno Doorenspleet (vice president CTO KPN Security) en Daan Keuper (security researcher Computest). 

De drie deskundigen gaan in op vragen als: wat is het risico als je cruciale partners bij het digitaal veiliger worden, vergeet? Op welke manieren kun je als bedrijf worden geraakt op het moment dat een leverancier wordt gehackt? En is een cyberverzekering volgens de experts de moeite waard?

Wereld buiten de bedrijfsmuren

Het merendeel van de bedrijven die zich met digitale veiligheid bezighoudt, focust zich op de eigen bedrijfsmuren. Doorenspleet geeft aan dat daar risico's aan zitten: "Door cruciale partners te vergeten, kan het zo maar eens zijn dat als zij worden gehackt er spontaan niet kan worden geleverd. Alle bedrijven in de leveranciersketen zijn heel belangrijk."

Groenewegen ziet in de praktijk veel bedrijven met hun digitale veiligheid worstelen. "Bedrijven weten vaak onvoldoende van welke leveranciers ze afhankelijk zijn. De afgelopen jaren zijn ze snel gedigitaliseerd, maar ze hebben geen duidelijk beeld meer op welke plek ze van wie afhankelijk zijn. Iets wat vaak pijnlijk naar voren komt als er een incident is. En dan, dan is het te laat."

Ethisch hacker Keuper gaat onder andere in op de zwakke plekken die vaak door het bedrijfsleven over het hoofd worden gezien: "Negen van de tien keer zijn er een aantal hoofdleveranciers met wie er een bepaalde vertrouwensrelatie ontstaat. Leveranciers die een bepaalde mate van toegang tot het bedrijfsnetwerk krijgen waar aanvallers op hun beurt misbruik van kunnen maken. Daar wil het regelmatig misgaan."

Terugkerend item in Cybersessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen bewapenen. Deze week is verslaggever Suzanne Blonk over de vloer bij Hoppenbrouwers Techniek. Door een hack kwam alles plat te liggen. Echter, ze wisten ook alles in een weekend weer op te bouwen. Hoe zag de cyberaanval eruit? Welke acties hebben ze tegen de hack genomen? En wat is het advies voor andere bedrijven? 

Tips om digitaal weerbaar(der) te worden

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Tips om beter tegen oplichters en criminele hackers bestand te zijn. Deze editie heeft Doorenspleet een zestal tips waar aan te denken als je de leveranciersketen als bedrijf wil verbeteren. "Het begint bij oefenen. Test eens hoe makkelijk het is om digitaal bij je bedrijf binnen te komen. Zwemmen leer je ook niet door te kijken naar een YouTube-video, je moet het water in." Deze en meer tips zie je in de laatste paar minuten van de uitzending.

Aflevering gemist? Kijk het hier terug.

Cybersessies

RTL Z zendt zes weken lang de serie 'Cybersessies' uit. Word bijgepraat over hoe je je als burger en als ondernemer tegen digitale criminelen beschermt, leer digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller én verzekeraars te zien en krijg te horen welke kansen digitale weerbaarheid met zich meebrengt. 

Cybersessies is van 1 april t/m 6 mei elke vrijdag (16:30 uur), maandag (11:30 uur) en woensdag (9:30 uur) te zien.

'Het
Lees ook:
'Het is niet de vraag óf, maar wanneer cyberaanvallen plaatsvinden'