Ga naar de inhoud
Van onze partner ESET

'Het is niet de vraag óf, maar wanneer cyberaanvallen plaatsvinden'

VVD-Kamerlid Rajkowski over de status van onze digitale veiligheid Beeld © Cyber Sessies

Om de digitale veiligheid van Nederland te verbeteren, zendt RTL Z in samenwerking met ESET zes weken lang het programma 'Cybersessies' uit. Een nieuwe, wekelijkse cyber security-show waarin diverse experts in gesprek gaan over belangrijke thema’s binnen de wereld van digitale veiligheid.

Cyberaanvallen kosten de economie ruim €10 miljard per jaar en dit bedrag zal alleen maar stijgen naarmate meer en meer bedrijven dagelijks slachtoffer van online criminelen worden. In deze vierde aflevering wordt onze digitale veiligheid door de ogen van de politiek besproken. Presentator Remy Gieling spreekt met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Queeny Rajkowski (Kamerlid VVD), Inge Bryan (directeur FOX-IT) en Harm Teunis (tech-verslaggever RTL Z). 

De drie deskundigen gaan in op vragen als: In hoeverre realiseert de overheid het belang van digitale veiligheid? Doet de overheid genoeg om te zorgen dat we onszelf kunnen beschermen of staat onze digitale veiligheid op losse schroeven? Wat ligt er op de plank om dit jaar op te pakken?

'Zo sterk als de zwakste schakel'

Teunis verdiept zich als tech-verslaggever in de wereld van cybercriminelen. Welke hacks zijn hem recentelijk opgevallen? "Deze week hebben we nog een ransomware-aanval gezien bij twee Nederlandse gemeenten. Hierdoor zijn honderdduizenden bestanden, waaronder persoonsgegevens gelekt welke op het dark web zijn aangeboden. Gegevens waarmee hackers in principe allerlei vormen van oplichting kunnen toepassen. Pijnlijk voor gemeenten, maar vooral voor burgers wiens gegevens op straat liggen."

Rajkowski vindt dat we stappen moeten maken om dit soort situaties voor te zijn. Ze realiseert zich dat 100% digitale veiligheid niet bestaat, maar wat we kunnen doen, moeten we doen. Hoe het met de cyber security-kennis van haar Haagse collega's is gesteld? "Er worden veel eerste stappen gezet die wat mij betreft al vijf jaar geleden gezet hadden moeten worden. Neemt niet weg dat er inmiddels wel al binnen de Tweede Kamer voor het eerst een club is, Commissie Digitale Zaken. Dit zijn Kamerleden die zich exclusief op digitale onderwerpen richten. Er moet nog veel gebeuren, maar als ik kijk wat er het afgelopen jaar aan eerste stappen zijn gezet, dan ben ik hoopvol ondanks dat er nog veel meer mag gebeuren."

Bryan is het eens met Rajkowski en ziet ook dat de overheid een tandje bij mag zetten als het gaat om ons tegen cyberaanvallen beschermen. "De overheid doet verschrikkelijk veel, alleen zou ik willen dat het coherent zou plaatsvinden. Heel veel mensen doen op hun vierkante meter hun ding. Ik zou willen dat het centraal wordt aangepakt."

Terugkerend item in Cybersessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen bewapenen. Deze week gaat verslaggever Suzanne Blonk langs bij de gemeente Hof van Twente. Eind 2020 kregen ze te maken met een cyberaanval, waarvan de schade in de miljoenen liep. In eerste instantie dachten ze niet dat ze waren gehackt. Hoe kwamen ze er uiteindelijk achter dat dit wel het geval was? Wat hebben ze gedaan op het moment dat ze ontdekten dat ze gehackt waren? En wat zijn de lessen voor andere gemeenten?  

Tips om digitaal weerbaar(der) te worden

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Deze uitzending draait het om tips van Bryan aan de overheid. 'We hebben een coherente aanpak nodig. Een gecentraliseerd mandaat om cybercriminaliteit effectief aan te pakken. Verder is het belangrijk om urgent iets te doen aan het onderwijs over de digitale wereld inclusief veiligheid.' Bekijk de overige tips in de aflevering.

Aflevering gemist? Kijk het hier terug

Cybersessies

RTL Z zendt zes weken lang de serie 'Cybersessies' uit. Word bijgepraat over hoe je je als burger en als ondernemer tegen digitale criminelen beschermt, leer digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller én verzekeraars te zien en krijg te horen welke kansen digitale weerbaarheid met zich meebrengt. 

Cybersessies is van 1 april t/m 6 mei elke vrijdag (16:30 uur), maandag (11:30 uur) en woensdag (9:30 uur) te zien.

Cybersessies
Lees ook:
Cybersessies - Ethisch hackers? Dit kunnen we van ze leren (afl.3)