Ga naar de inhoud
Van onze partner ESET

Cybersessies - Ethisch hackers? Dit kunnen we van ze leren (afl.3)

Cyber Sessies, het programma over hoe we digitaal weerbaar(der) kunnen worden Beeld © Cyber Sessies

Om de digitale veiligheid van Nederland te verbeteren, zendt RTL Z in samenwerking met ESET zes weken lang het programma 'Cybersessies' uit. Een nieuwe, wekelijkse cyber security-show waarin diverse experts in gesprek gaan over belangrijke thema’s binnen de wereld van digitale veiligheid.

Deze week spreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Pim Takkenberg (directeur cyber security Northwave), Sanne Maasakkers (security specialist Nationaal Cyber Security Centrum) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). De drie deskundigen gaan in op het onderwerp 'digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller.' Door te weten hoe een aanvaller werkt, kun je je als bedrijf en burger beter verdedigen. Er wordt ingegaan op vragen als: wat doet een ethisch hacker? Waarom zou je als bedrijf met ethisch hackers in zee gaan? En welke maatregelen kunnen bedrijven treffen om het hackers - en dus ook de ethisch hackers - moeilijk te maken? 

Wat is ethisch hacken?

Tot voorkort was Maasakkers zelf ethisch hacker. Wat ze deed? 'Een ethisch hacker zoekt kwetsbaarheden in systemen van organisaties om ze te rapporteren, zodat bedrijven het kunnen oplossen voordat het kwaadaardige binnenkomt.' Inmiddels gebruikt ze de opgedane kennis van haar vorige rol om vitale bedrijven over cyber security te informeren en te adviseren.

Maasland gaat in op het belang om ethisch hackers in huis te halen: 'Bedrijven willen zich graag verdedigen, alleen weten ze vaak nog niet waar te beginnen. Kom te weten hoe een aanvaller te werk gaat, dan weet je ook waar je je tegen moet verdedigen. Als je weet hoe een inbreker je huis inkomt, dan kun je je daartegen beschermen.'

Terugkerend item in Cybersessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen wapenen. Deze week stond verslaggever Suzanne Blonk op de stoep bij ethisch hacker Daan Keuper (security specialist Computest). Zie hoe eenvoudig het is om bedrijfssystemen te hacken, en krijg tips hoe hackers buiten de deur te houden.

Tips hoe met ethisch hackers om te gaan

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Voor bedrijven, voor burgers. Deze week deelt Maasland zes tips over waar je als bedrijf rekening mee moet houden bij  cybertesten. Van het helder krijgen waarom je je als bedrijf door een ethisch hacker wil laten testen tot het inplannen van tijd om met de bevindingen uit de cybertest aan de slag te gaan. Bekijk de aflevering voor alle praktische tips.

Aflevering gemist? Kijk het hier terug.

Cybersessies

RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met het digitale beveiligingsbedrijf ESET de serie 'Cybersessies' uit. Word bijgepraat over hoe je je als burger en als ondernemer tegen digitale criminelen beschermt, leer digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller én verzekeraars te zien en krijg te horen welke kansen digitale weerbaarheid met zich meebrengt. 

Cybersessies is van 1 april t/m 6 mei elke vrijdag (16:30 uur), maandag (11:30 uur) en woensdag (9:30 uur) te zien.

Digitale
Lees ook:
Digitale veiligheid, waarom het juist nu belangrijker dan ooit is