Ga naar de inhoud
Van onze partner ESET

Cybersessies - Hoe groot is de kans om te worden gehackt? (afl.2)

Cyber Sessies, het programma over hoe jij je digitaal weerbaar(der) maakt Beeld © Cyber Sessies

Om de digitale veiligheid van Nederland te verbeteren, zendt RTL Z in samenwerking met ESET zes weken lang het programma 'Cybersessies' uit. Een nieuwe, wekelijkse cyber security-show waarin diverse experts in gesprek gaan over belangrijke thema’s binnen de wereld van digitale veiligheid.

De dreiging en impact van cyberaanvallen groeit met de dag. Meer en meer mensen en MKB'ers worden slachtoffer van online criminelen. Opvallend is dat we nog altijd en masse heel naïef in de wedstrijd staan, want zo'n hack zal jou toch niet overkomen? 

De kans om te worden gehackt, groeit

In deze aflevering spreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Daniël Verlaan (techjournalist RTL Nieuws), Frank Groenewegen (partner Cyber Risk Deloitte Nederland) en Ronald Prins (Hunt & Hackett). De drie deskundigen gaan in op vragen als: Hoe groot is de kans om als bedrijf of burger te worden gehackt? Welke soorten digitale aanvallen zijn er? Wat kunnen we leren van hacks uit het verleden? En wat kun je doen om je tegen cybercriminaliteit te beschermen? 

Groenewegen: 'Tegenwoordig zie je dat veel bedrijven die worden gehackt zelfs het journaal en de kranten halen. Ze komen volledig plat te liggen met alle gevolgen van dien. Cyber crime wordt alleen maar groter. Tijd om aan de slag te gaan!' Verlaan vult aan: 'Hoe het met de cyber security van bedrijven en burgers is gesteld, vraag je? Dat is eigenlijk belabberd. De onwetendheid bij veel burgers vloeit door naar het bedrijfsleven. De beperkte kennis neem je namelijk mee. Als medewerker klik je dan toch even op die phishingmail. Lang verhaal kort: ik hoop dat de basiskennis die we inmiddels anno nu zouden moeten hebben de komende jaren verbetert.'

Terugkerend item in Cybersessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen wapenen. Deze week is verslaggever Suzanne Blonk over de vloer bij Neerlands grootste beveiligingsbedrijf Fox-IT. Sinds 1999 helpen zij bedrijven bij cyberaanvallen. Leer welke criminele aanvallen vaak voorkomen en wat ertegen te doen is. 

5 tips om hackers buiten te houden

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips afgesloten. Voor bedrijven, voor burgers. Deze week haalt Verlaan zijn lijstje met vijf standaard basistips aan. Van werken met sterke wachtwoorden die je via een password manager kunt maken tot het leren herkennen van phishing en het maken van online en offline back-ups. Bekijk de volledige aflevering voor meer tips.

Aflevering 2 gemist? Kijk het hier terug.

Cybersessies

RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met het digitale beveiligingsbedrijf ESET de serie 'Cybersessies' uit. Word bijgepraat over hoe je je als burger en als ondernemer tegen digitale criminelen beschermt, leer digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller én verzekeraars te zien en krijg te horen welke kansen digitale weerbaarheid met zich meebrengt. 

Cybersessies is van 1 april t/m 6 mei elke vrijdag (16:30 uur), maandag (11:30 uur) en woensdag (9:30 uur) te zien.

Digitale
Lees ook:
Digitale veiligheid, waarom het juist nu belangrijker dan ooit is