Ga naar de inhoud
Van onze partner ESET

Belang van digitale bescherming: 'Internet is onze digitale levensader'

Dave Maasland (CEO ESET Nederland) over onze digitale veiigheid Beeld © Cyber Sessies

Om de digitale veiligheid van Nederland te verbeteren, zendt RTL Z in samenwerking met ESET zes weken lang het programma 'Cybersessies' uit. Een nieuwe, wekelijkse cyber security-show waarin diverse experts in gesprek gaan over belangrijke thema’s binnen de wereld van digitale veiligheid.

In ons dagelijks leven gebruiken we zowel privé als zakelijk veel apparaten die met het internet zijn verbonden. Dit maakt dat criminele hackers op de loer liggen. Het aantal, de variëteit en de complexiteit van digitale dreigingen neemt toe: van risico op datadiefstal tot gijzelsoftware. Wat kun je als bedrijf en burger doen om je hiertegen te bewapenen? 

Digitale levensader op de kaart zetten

In deze eerste aflevering spreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Bibi van den Berg (professor Cyber Security Governance Universiteit Leiden), Dave Maasland (CEO ESET Nederland) en Hans de Vries (directeur Nationaal Cyber Security Centrum). Het drietal gaat in op vragen als: Welke dreigingen spelen er in het online landschap? In hoeverre zien burgers en bedrijven de ernst van de digitale dreiging in? Wie houdt er vanuit de overheid toezicht op onze digitale veiligheid? En met de oorlog in Oekraïne kunnen we niet om de vraag heen: Hoe staat het ervoor met digitale dreigingen vanuit Rusland?

Terugkerend item in Cybersessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen bewapenen. Deze week werd een bezoek aan de Rotterdamse haven gebracht, een gewild doelwit dat dagelijks veelvuldig met digitale dreigingen te maken heeft. Hoe houden ze hackers buiten de deur? En wat zou de impact zijn als cybercriminelen wél in een aanval slagen?

Tips om digitaal weerbaar(der) te worden

Wekelijks wordt de uitzending met een aantal praktische tips voor thuis en voor op de werkvloer afgesloten. De Vries: 'Heel erg belangrijk is om het vraagstuk serieus te nemen. Oefen, oefen, oefen, want je moet weten wie je 's avonds kunt bellen als er iets aan de hand is.'

Van den Berg vult aan: 'Jezelf goed beschermen, is een schaalbaar begrip. Ben je sigarenboer, dan kun je met minder maatregelen en investeringen uit de voeten, dan wanneer je Bol.com bent. Wie weet is alleen het kassasysteem met het internet verbonden en vraagt slechts dit apparaat om extra digitale beveiliging. Ding is dat je het wel moet doen.'

Maasland sluit de uitzending af: 'Cybercrime is geen magie. Met digitale hygiëne komen we echt een heel eind. Ga bijvoorbeeld eens na welke apparaten en / of diensten bereikbaar vanaf het internet zijn en bescherm deze. Maak back-ups en installeer software-updates.' Bekijk de volledige aflevering voor meer praktische tips. 

Aflevering 1 gemist? Kijk het hier terug.

Cybersessies

RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met het digitale beveiligingsbedrijf ESET de serie 'Cybersessies' uit. Word bijgepraat over hoe je je als burger en als ondernemer tegen digitale criminelen beschermt, leer digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller én verzekeraars te zien en krijg te horen welke kansen digitale weerbaarheid met zich meebrengt. 

Cybersessies is van 1 april t/m 6 mei elke vrijdag (16:30 uur), maandag (11:30 uur) en woensdag (9:30 uur) te zien.

Digitale
Lees ook:
Digitale veiligheid, waarom het juist nu belangrijker dan ooit is