Ga naar de inhoud
Graanprijs door het dak

Mouterij Heineken: 'Bier wordt duurder door oorlog Oekraïne'

The Swaen Beeld © The Swaen

De Zeeuwse mouterij The Swaen waarschuwt zijn klanten: door de oorlog in Oekraïne gaan de prijzen voor graan, en daarmee graanproducten zoals mout, rap omhoog. Het bedrijf, dat mout maakt voor zo'n miljard flessen bier per jaar en bijvoorbeeld die van Heineken, vreest vooral hogere prijzen voor de consument.

Door de oorlog in Oekraïne gaan de prijzen voor graan de laatste dagen door het dak. "Tot hoogtes die we nooit eerder hebben gezien", zegt Max Dohse, ceo van mouterij The Swaen in Kloosterzande. Oekraïne is een grote exporteur van graan en samen met Rusland goed voor zo'n 30 procent van de wereldwijde export. Maar door het conflict loopt die handel vast en dat zorgt voor stijgende prijzen.

Ook de prijzen voor gas en elektriciteit stijgen tot ongekende hoogtes en daarom wordt de productie van veel voedingsmiddelen duurder en stijgen uiteindelijk ook de prijzen aan de kassa, vreest de ondernemer. Door de Russische invasie in Oekraïne worden pasta, brood, groenten en vlees nog duurder, verwachten ook verschillende experts.

Brood,
Lees ook:
Brood, pasta en margarine (nog) duurder door oorlog in Oekraïne

Minder energie verbruiken gaat niet

Dohse waarschuwde zijn klanten ook alvast: de prijs voor mout, dat ontkiemd en gedroogd graan is (vaak gerst) en een belangrijk ingrediënt voor alcoholhoudende dranken zoals bier, stijgt mee. De ceo spreekt van een 'minimale' 15 procent. "In de afgelopen dagen hebben we veel risico's kunnen uitsluiten", zegt hij. Leveranciers werden gebeld om de aanvoer van graan te garanderen. "Maar minder energie verbruiken gaat niet zomaar."

The Swaen haalt zijn grondstoffen vooral uit Nederland, Frankrijk en Denemarken. Het bedrijf werkt bijvoorbeeld nauw samen met een boerencollectief in Zeeuws-Vlaanderen. Maar zo'n 5 procent van het graan komt uit Oekraïne, zegt Dohse. "Evengoed gaan alle marktprijzen omhoog." En daar hebben alle grootverbruikers van granen, van mouterijen tot bakkers, last van.

'Pijn voor consument'

"Mouten is in Nederland geen hele grote tak van sport, de hele grote spelers vind je bijvoorbeeld in Duitsland en België", aldus de ondernemer.

Toch is The Swaen, sinds 2013 in handen van Grolsch-familie De Groen, een bekende naam in de markt. Het bedrijf maakt zo'n zeventig soorten mout voor bedrijven over de hele wereld, van drank- tot voedingsindustrie en lokale distilleerderijen en brouwerijen van speciaalbier. Een van de bekendste afnemers is Heineken, zegt Dohse. En die krijgt een serieuze prijsstijging voor de kiezen. "Ik vrees dat het vooral de consument pijn gaat doen."

Tarwe nu alweer duurder

De marktprijs voor tarwe ligt nu alweer hoger dan een dag eerder, zegt Vito Martielli, senior analist graan en oliezaden bij Rabobank. Een ton tarwe steeg gisteren tot een prijs van 381 euro, een dag eerder was dat nog 360 euro. Het betekent een stijging van ruim 33 procent ten opzichte van de dag voor de invasie. "Een buitengewoon hoge prijs", aldus de analist.

Het einde lijkt bovendien nog niet in zicht. Volgens economen van Rabobank gebruiken Nederlandse ondernemers, zoals bakkers, op zich weinig graan uit Oekraïne of Rusland, maar niemand ontkomt aan de hogere prijzen. Gaat het langer duren dan een half jaar en blijven de sancties effectief en daarmee bijvoorbeeld de doorvoerhavens zoals in de Zwarte Zee gesloten, dan kan de graanprijs oplopen tot 550 euro per ton, zo zeggen ze in een rapport. Dat is een verdubbeling van de prijs afgelopen januari.

Meer prijsstijgingen

De oorlog kan de komende zomeroogst in de landen frustreren en voordat de vraag afneemt door de hoge prijzen en daarmee de prijs weer daalt, zijn we snel een jaar verder, zeggen de bankiers. En dat is nog maar één onderdeel van de prijsstijgingen. Diervoeding, kunstmest, er komt nog meer 'kosteninflatie' onze kant op.

Hoe de oorlog zijn bedrijfsvoering verder gaat beïnvloeden, durft Max Dohse niet te voorspellen. "Wat ik wel kan zeggen is dat de impact aan de prijskant zo groot is , dat een reactie aan de vraagzijde bijna niet kan uitblijven." Voor nu is de ceo vooral ook druk met de humanitaire kant van deze oorlog, zo vertelt hij. Samen met bedrijven in de buurt wordt een hulpactie opgezet.

Hulpactie

Komende week vertrekt een vrachtwagen van transportbedrijf Tieleman richting de grens bij Polen met Oekraïne met onder meer medische spullen, dekens, water, power banks en babyspullen. Die worden op dit moment ingezameld door Dohse en collega-bedrijven zoals de lokale Albert Heijn- en Plus-supermarkten. "Alle hulp is welkom", aldus de ondernemer.

Het leven in Nederland is een stuk duurder geworden. Onze inflatie staat volgens de Europese definitie inmiddels op 7,6 procent. Dit zijn manieren om die torenhoge inflatie te beteugelen.

Wat kun je doen aan de torenhoge inflatie?

02:41
Dit is een artikel van