Ga naar de inhoud
Ondernemersvertrouwen

Vooral horeca-ondernemers zien het een stuk somberder in

Een Rotterdams terras tijdens de lockdown in oktober 2020. Beeld © ANP Foto

Horeca-ondernemers zagen hun omzet dalen en het economisch klimaat verslechteren in de afgelopen maanden. Het ondernemersvertrouwen in deze sector kelderde daardoor.

Het ondernemersvertrouwen in de horeca daalde van 34,5 punten voor het laatste kwartaal van 2021 naar -35,3 punten voor de eerste drie maanden van dit jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Stemming beter dan een jaar geleden

Over de gehele linie nam het ondernemersvertrouwen iets af, maar bleef het nog wel positief met 6,4 punten (dat is 13 punten lager dan een kwartaal eerder). Wel tekent het CBS aan dat de gegevens voor deze vertrouwensbarometer zijn verzameld vóór 25 januari, dus voordat in een persconferentie nogal wat versoepelingen werden aangekondigd. 

Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2021 is de stemming onder ondernemers een stuk beter. Begin vorig jaar kampten veel van hen met de gevolgen van de lockdown die toen gaande was en was het sentiment nog overwegend negatief.

Dat de ondervraagde horeca-ondernemers somber waren over hun vooruitzichten, is niet zo gek. Dat stelt Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland in gesprek met RTL Z. "Midden december werd een zware lockdown afgekondigd. Vlak voor kerstmis, een belangrijke periode qua omzet voor de horeca. Logisch dat ze toen somber waren."

Veel schade voor ondernemers

Natuurlijk is er nu meer hoop, zegt Biesheuvel. "Maar vergeet niet dat voor veel ondernemers nog steeds beperkende maatregelen gelden. Denk aan de 1,5 meter, denk aan de 22.00 uur sluitingstijd. De zorgen zijn nog lang niet voorbij." 

Kuipers:
Lees ook:
Kuipers: 'Nog langer met veel beperkingen leven beschadigt gezondheid en samenleving'

Sinds de coronacrisis is het verloop van het ondernemersvertrouwen grillig. De coronamaatregelen spelen hierbij een grote rol. Zo stond het ondernemersvertrouwen in het vorige kwartaal op het hoogste punt aller tijden; in het tweede kwartaal van 2020 nog op het laagste punt. 

"De afgelopen twee jaar is ontzettend veel schade berokkend aan ondernemers", zegt Biesheuvel daarover. "Ze hebben veel schulden opgebouwd, nauwelijks eigen inkomsten gehad en ze worstelen nu met het personeelstekort. Er zijn weinig mensen om je zaak weer mee op te bouwen."

Te weinig mensen

Personeelstekort komt ook terug in de vertrouwensbarometer van het CBS. Dat was begin dit jaar de belemmering waar ondernemers het meest mee worstelden. Ruim een kwart van de ondervraagden gaf aan dat dit voor hen geldt.

Wederom
Lees ook:
Wederom veel vertrouwen onder beleggers zo eind 2021

De schuldenproblematiek in het mkb is een andere belemmering om vrijuit te kunnen ondernemen, stelt Biesheuvel. "Besef dat een groot deel van de mkb'ers technisch failliet is", zegt hij.

Schulden aanpakken

"Ik ben er niet per se voorstander van om hun belastingschulden kwijt te schelden. Wel heb ik het kabinet voorgesteld om die belastingschuld om te zetten in een achtergestelde lening, zonder rente en met een lange looptijd."

Op die manier krijgen ondernemers iets meer rust om weer op te starten en te investeren, denkt hij, zonder dat het aflossen om hun nek hangt als een molensteen. "Als we de schulden aanpakken en er duidelijk en voorspelbaar beleid komt, ben ik ervan overtuigd dat ondernemers ook geen steun meer nodig hebben."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van