We mogen weer

Pretpark, museum en sauna klaar voor de massa: 'Reserveringen lopen op'

25 januari 2022 14:53 Aangepast: 25 januari 2022 16:06
Bezoekers van de Efteling. Beeld © Getty

De persconferentie van premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid moet nog beginnen, maar de ondernemers van Nederland maken zich alvast op voor de grote opening. Dierentuinen, pretparken, musea en sauna's zijn meer dan klaar voor de massa.

Vanaf morgen mogen alle cafés, restaurants, bioscopen, musea en theaters van 05.00 uur tot 22.00 uur weer hun deuren openen, weet de politieke redactie van RTL Nieuws na de kabinetsvergadering van vanochtend.

Gisteren lekten de plannen al uit en dat was genoeg voor de horeca om alvast feest te vieren. Sporten, naar de sauna of pretpark en ook binnen- en buitenevenementen zouden weer mogen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het is nu zeker: vanaf morgen horeca en cultuursector open tot 22.00 uur

'Uitlaatklep nodig'

Een uitlaatklep is hard nodig, zegt Linda Engels, woordvoerder van Libéma, het bedrijf achter onder meer Safaripark Beekse Bergen, AquaZoo Leeuwarden en ZooParc Overloon over de opening. "We hebben er zin in." En de bezoekers ook: "We zien de reserveringen toenemen, vooral voor dit weekend zijn al veel tijdsloten geboekt, maar er is nog plek genoeg hoor."

Dierentuinen en attractieparken kunnen volgens Libéma veilig open. Er wordt gewerkt met tijdsloten en vaste looproutes. "Dierentuinen zijn ruim opgezet, in de buitenlucht en bezoekersaantallen- en stromen zijn goed te organiseren." Al het regelwerk daarachter is al gedaan, dus de tent kan open, zegt de woorvoerder. 

Fans bij de Efteling

Bij de Efteling in Kaatsheuvel was het reserveringssysteem al opengezet, zegt woordvoerder Steven van Gils. "We wisten dat het weegmoment vandaag zou komen." Omdat de opening op een doordeweekse dag valt, verwacht hij morgen geen extreme drukte. "Maar er zullen zeker fans en abonnementhouders komen, zodra ze klaar zijn met werk en school."

Er is dan ook geen speciale opening gepland. De organisatie is blij dat ze weer open kunnen en zet alles op alles om dat te kunnen doen. "Het is een flinke organisatie en we werken er al een paar dagen aan", zegt Van Gils. De attracties moeten weer aan en personeel voorbereid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Persconferentie moet nog beginnen, horeca al klaar voor heropening

'Hartstikke blij'

In het Spoorwegmuseum in Utrecht heerst een andere energie dan anders, zegt woordvoerder Evertjan de Rooij. "Collega’s hebben er zin in, ze hebben veel thuis gezeten. We zijn hartstikke blij dat we weer open kunnen", zegt hij. Het museum wordt nog even netjes gemaakt en de laatste klussen afgerond. Of het morgen of overmorgen is: de deuren kunnen open.

Mensen kunnen komen aanwaaien, of reserveren. Het systeem gaat vanmiddag waarschijnlijk van het slot, zegt De Rooij. Maatregelen ter voorkoming van het verspreiden van het coronavirus, zoals afstand houden en qr-codechecks, waren er al. "Ik verwacht voor een doordeweekse woensdag geen stormloop. Maat het weekend kan wel druk worden."

Sauna's alvast opgewarmd

Bij familiebedrijf Quality Wellnessresorts, bekend van onder meer Thermen Bussloo, Soesterberg, Berendonck en Bad Nieuweschans, is er veel vertrouwen in de aanstaande opening, zegt directeur Fabian Dolman. "Met een openingstijd tot 22.00 uur kunnen wij goed uit de voeten", zegt hij. 

Vroeger sluiten is minder rendabel, want alle baden en sauna’s moeten worden opgestookt. "De energieprijzen zijn torenhoog." Vooruitlopend op de aanstaande opening worden de faciliteiten alvast opgewarmd. "Dat kan niet in een dag, want dan gaan je baden en sauna’s kapot", aldus Dolman.

Veilige plek

In de keukens en hotels van het bedrijf worden alvast voorbereidingen getroffen voor het eten en de gasten. "Ze hebben dit echt gemist", weet de directeur. De boekingen lopen al aardig binnen: voor morgen is de helft van de capaciteit al bereikt en dit weekend verwacht Dolman uit te verkopen.

Hij is er heel blij mee na een tijd vol lockdowns. "Alles bij elkaar zijn we twaalf maanden dicht geweest." En dat virus? Alle maatregelen zijn er, zegt de directeur. "Vanwege de hitte is de sauna een van de veiligste plekken om te zijn."

Ook de horeca mag weer open, ondernemers bereiden zich voor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van