Ga naar de inhoud
Dag imago

Zakenimperium Ali B brokkelt af, al is 'KLM waarschijnlijk eerder failliet'

Reclame voor het boek van Ali B De Ali B methode. Beeld © ANP

Rapper, theatermaker, influencer. The Voice-coach Ali Bouali (40), alias Ali B, is een bezige bij. Maar een groot deel van zijn werk stoelt op zijn reputatie, die sinds de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag grote schade oploopt. De deals sijpelen weg. "Hij heeft alle schijn tegen zich."

Het regent de laatste dagen berichten over een afbrokkelend zakenimperium van Ali B. De uitgever van Ali B’s boek, Maven Publishing, is geschokt door de ernstige beschuldigingen in het programma BOOS aan het adres van de bekende Nederlander. "We leggen de verkoop van De Ali B-methode per direct stil", zo laat een woordvoerder weten.

Het bedrijf wenst verder geen commentaar te geven. Het boek, dat in november uitkwam, wordt niet meer geleverd, zegt de uitgever. Maar het is nu nog wel te koop via onder meer Bruna en Bol.com. "Het kan uiteraard dat zij nog wel voorraad hebben."

Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan tegen Ali B, onder meer voor verkrachting. De rapper zelf zegt geen strafbare feiten te hebben gepleegd en herkent zich niet in de verhalen.

RTL Nederland besloot desondanks de samenwerking met de coach van de populaire programma’s The Voice of Holland en The Voice Kids op te zeggen. Ook oud-coach Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen worden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de aantijgingen in BOOS tegen Ali B, Marco Borsato en Jeroen Rietbergen

Radiozenders, waaronder die van de NPO, lieten weten de muziek van Ali B en Marco Borsato voorlopig niet meer te draaien. Sponsoren van The Voice rennen weg en tout bekend Nederland ontvolgt Ali B. Net als anderen overigens: stond de Instagram-teller vrijdag nog op 913.000 volgers, na het weekend zijn het er al zo’n zesduizend minder. 

Ali B is al bijna twintig jaar een vast gezicht op de Nederlandse televisie, het grote publiek leert hem in 2004 kennen als 'knuffel-Marokkaan' met die hit met Marco Borsato. Die tijd lijkt nu echter voorbij. In veel media wordt hij al afgeschreven, al ligt er geen veroordeling.

'Mocro Flavour'

Behalve zijn uitgever zetten meer bedrijven samenwerkingen en schnabbels met Ali B in de ijskast. Lagen de vegetarische kipstukjes van Like Meat met Ali’s ‘Mocro Flavour’ vorige week nog in de schappen, inmiddels zijn ze nergens meer te bekennen, ook niet online bij de van oorsprong Duitse maker.

Like Meat laat in een reactie weten dat, in overleg met de artiest, is besloten om de samenwerking voor dit moment op te schorten.

En deelde de rapper kortgeleden nog spannend nieuws op Instagram over een grote investering die hij binnenhaalde voor een niet nader te noemen uitvinding, die post is dit weekend verwijderd. Telecomondernemer Jasper de Rooij zou een zevencijferige investering doen, maar vindt het desgevraagd nog te vroeg om te reageren op het voorval.

Kortom, geassocieerd worden met de naam 'Ali B', daar hebben bedrijven geen zin meer in. "Voor alle betrokkenen is dit heel slecht, zowel voor het imago als hun reputatie", zegt imago-expert en onderzoeker Mildred Hofkes, eigenaar van Bureau Hofkes Stakeholder Management & Research (BHRM) over alle ophef. Ali B stond altijd bekend als verbinder en noemt zichzelf ook zo.

Ali
Lees ook:
Ali B reageert op aflevering BOOS: 'Geen seksuele relatie gehad met kandidaten'

Dat positieve beeld is in één klap weg. "Het doet afbreuk aan alles wat rondom de rapper is opgebouwd, inclusief zijn zakenimperium."

Reputatie redden

Zijn goede naam is bezoedeld en dat levert grote financiële schade op, zelfs al staan de uitkomsten van de onderzoeken nog niet vast. "Hij heeft alle schijn tegen zich", aldus Hofkes. "En word je uiteindelijk strafrechtelijk vervolgd en gestraft, dan wordt het heel lastig om je reputatie nog te redden."

Duidelijk is dat Ali B niet heeft stilgezeten. Hij heeft muziekprijzen gewonnen, deed theatertours en kreeg een eigen televisieprogramma: 'Ali B op volle toeren' (2011). Sinds 2007 is hij bovendien creatief directeur en aandeelhouder van SPEC. Artist Management, het artiestenbureau waar hij zelf onder contract staat, net als andere grote namen zoals Boef en Ronnie Flex. 

SPEC. wordt geleid en bestuurd door Ali’s vrouw en oprichter Breghje Kommers en haar oom Frank Barendse. Het bureau is onderdeel van een holding met platenlabel Trifecta, waar Ali naar eigen zeggen CEO is. En boekingskantoor WOLF: een samenwerking met concurrent MOJO. De holding doet goede zaken, zo valt op te maken uit data van de Kamer van Koophandel. Met een eigen vermogen van ruim 3,3 miljoen euro en nauwelijks schulden (2019).

Jaren geleden was hij bijna failliet, zo verklaarde Ali B eerder op de radio bij FunX. Maar hij heeft inmiddels zo’n grote buffer dat 'KLM waarschijnlijk eerder failliet is', verklaarde hij onder meer bij DWDD - al was dat voor de BOOS-uitzending. Naast tv, muziek en theater is er ook nog vastgoed. Ali bezit meerdere panden, onder meer in Marokko. 

Wedden op 12 paarden

Zo’n twee jaar geleden startte hij bovendien met het platform Ik Wil Groeien, waarop hij tegen betaling online levenslessen deelt. Zakelijk gezien wedt Bouali niet op één paard, weet Quote, maar eerder op twaalf paarden. Zo werkt hij in zijn woonplaats Almere naar verluidt ook nog aan een heuse boodschappenapp. 

Een paar jaar geleden ging het geld nog naar dure auto’s, drugs en reizen, vertelde SPEC.-eigenaar Barendse al eerder over het vermogen van Ali en collega-artiesten. Sinds 2020 is het bedrijf echter Ali B's investering voor de toekomst, zegt hij in het pensioenblad van APG.

"Er is altijd het besef dat muziek kan stoppen (...) Je kunt zomaar ineens niet meer 'hot' zijn, opeens geen hits meer maken, de inspiratie niet meer hebben, of ingehaald worden door the next best thing."

De advocaat van Ali B reageert namens hem op alle aantijgingen in het RTL-programma Beau.

Advocaat Ali B: 'Hij herkent zich niet in het hele beeld'

02:11