Techbeurs CES 2022

Nederlandse vinding Hydraloop in de lift na succes op techbeurs CES

05 januari 2022 18:01 Aangepast: 05 januari 2022 20:42
Marketingdirecteur Sabine Stuiver (links) en uitvinder Arthur Valkieser (rechts) van Hydraloop. Beeld © Hydraloop

Een zuiveringssysteem dat ervoor zorgt dat je tot bijna de helft minder kraanwater verbrast. Twee jaar geleden liepen de kenners op techbeurs CES in Las Vegas weg met de Nederlandse vinding. Op de dag van de start van de beurs van 2022 blikt medeoprichter Sabine Stuiver terug. "We zijn enorm gegroeid en dat was zonder CES nooit gelukt."

Minder water verbruiken. We moeten er allemaal aan geloven in tijden van waterschaarste, een groeiende wereldbevolking en klimaatverandering, weten ze bij Hydraloop in Emmen.

Als we zo doorgaan met ons verbruik, zal er in 2040 niet voldoende meer zijn om onze dorst te lessen, bleek in 2014 uit een onderzoek van de Universiteit Aarhus in Denemarken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te weinig drinkwater, maar we spoelen er wel de wc mee door - waarom eigenlijk?

En dat terwijl het vuile water uit onze douche of wasmachine prima gerecycled kan worden. Gewoon in je eigen huis of op kantoor. Niet om te drinken, maar bijvoorbeeld wel om je toilet mee door te spoelen, planten water te geven of zwembadje te vullen.

Zuiverende koelkast

Het idee voor een waterrecycler bestond al, vertelde uitvinder Arthur Valkieser eerder aan RTL Z. Maar niemand had er nog een product van gemaakt. Hij bouwde de Hydraloop, een soort 'koelkast' die naar eigen zeggen tot 95 procent van je douchewater recyclet en je zo'n 45 procent kraanwater kan besparen. De eerste versie kwam in 2017 op de markt.

De vinding viel drie jaar later enorm in de smaak en in de prijzen op de Consumer Electronics Show (CES). "Best of the Best', zo luidde het oordeel. Time Magazine riep Hydraloop uit tot een van de vijfentwintig beste producten van de show. "Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk", zegt medeoprichter Sabine Stuiver nu.

Miniatuurvoorbeeld
Januari 2020:

Nederlandse vinding Hydraloop in de prijzen op techbeurs CES

Een Hydraloop is ongeveer zo groot als een koelkast. Een Hydraloop is ongeveer zo groot als een koelkast.

'E-mailbox ontploft'

Ze hebben veel te danken aan die grote beurs, vertelt Stuiver. Destijds in 2020 waren ze met zijn vijven, een kleine startup uit Nederland. "Inmiddels hebben we een kantoor in Leeuwarden, in de VS en in het Midden-Oosten. We zijn met dertig mensen, nog zonder productiemedewerkers."

Na alle aandacht in Las Vegas explodeerde haar e-mail. "Er is geen taal waarin niet over ons geschreven of gepraat is", zegt Stuiver. "CES was voor ons een wereldlancering, een kantelpunt voor ons bedrijf."

Miniatuurvoorbeeld
Zomer 2020:

Tekort aan water dreigt, en op regen hoeven we even niet te rekenen

Zonder de aandacht was het bedrijf ook gegroeid, zegt de oprichter. "Maar het was niet zo hard gegaan." Inmiddels wordt de Hydraloop verkocht in vijftig landen door lokale verkooppartners, stelt Stuiver vanuit haar eigen productiefaciliteit in Nederland. "Waterschaarste is overal", zelfs in Nederland.

Instapmodel

Het 'instapmodel' van de Hydraloop, met een capaciteit van 300 liter, kost rond de 3000 euro. Inmiddels werkt het bedrijf echter ook aan kleinere versies die bijvoorbeeld in de badkamer kunnen worden geplaatst en grote versies voor bijvoorbeeld hotels.

Miniatuurvoorbeeld
Januari 2020:

Innovatie-kampioen Hydraloop hoopt op concurrenten

Het is een behoorlijke investering, ook omdat de prijs voor drinkwater in Nederland zo'n 0,87 cent per kubieke meter is, exclusief vaste kosten en belastingen. Het duurt dus even voordat je dat eruit hebt. "Dit is tech for good", zegt Stuiver. "We zijn een wereldverbeteraar."

Leidingen omleggen

In principe kan het systeem op allerlei plekken worden aangesloten, maar er moeten wel leidingen voor worden aangelegd of omgelegd. Dit is volgens het bedrijf geen ingewikkeld werk. Hydraloop heeft geen filters en behoeft volgens het bedrijf relatief weinig onderhoud.

"Je kunt het vergelijken met een cv-ketel: je plaatst 'm en daarna heb je er lange tijd geen omkijken naar", wist Valkieser eerder te vertellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van