Afhaal en voedselbank

Restaurants blijven zitten met voorraad: 'Verliezen beperken'

20 december 2021 17:41 Aangepast: 20 december 2021 18:45
Restaurants en cafés zouden weer open kunnen Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Restaurants werden overvallen door de lockdown waar we sinds het weekend in zitten. Veel eigenaren zitten met een probleem: beperkt houdbare voorraden. Op alle mogelijke manieren wordt gepoogd om het verlies zo klein mogelijk te houden.

"Ik heb 400 kilo ossehaas ingekocht voor de kerst, dat is even houdbaar, maar het moet wel op", zegt Arlo Vlaar van restaurant Vlaar in 's-Graveland. Hij wil het los gaan verkopen, "om de schade zoveel mogelijk te beperken". Vlaar heeft al verschillende bedrijven benaderd. Gelukkig vroeg een groot bergingsbedrijf of ze ossehaas voor hun personeel kunnen afnemen, zegt hij.

Verder heeft Vlaar al vaste gasten gebeld of ze belangstelling hebben. "Het is een hoop werk, het lijkt wel of we een administratiebedrijf zijn in plaats van een horecabedrijf, maar we moeten doorpakken, anders gaan we het niet redden".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DNB verwacht lagere economische groei door nieuwe lockdown

Klantenbinding

Ook Reinier Verwey, eigenaar van restaurant De Doelen in Muiden, zit met een voorraad. Kreeften die hij al heeft ingekocht voor kerst, doet hij in de gebonden kreeftensoep die zijn klanten nu bij hem kunnen afhalen.

"We verwennen onze klanten die komen afhalen ongelooflijk. De kreeftensoep kost normaal 14,50 euro. Met de halve kreeft die we erin stoppen, zou de prijs eigenlijk 44 euro moeten zijn, maar we verkopen de soep voor de normale prijs", aldus Verwey. "We hopen dat onze gasten straks weer naar ons toe komen", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alles dicht: kabinet besluit tot strenge lockdown

Het wild dat Verwey al in huis had gehaald voor de komende dagen wil hij proberen hij te verkopen aan vaste gasten. Zijn totale schade schat hij op tussen de 5.000 en 10.000 euro.

Voedselbank of Too good to go

Restaurants kunnen het eten dat ze hebben ingeslagen aan de voedselbank geven, of bijvoorbeeld verkopen via Too good to go. Een marktplaats voor producten die bijna over de datum zijn of weggegooid dreigen te worden. 

"Er zijn al meer dan duizend horecaondernemers bij ons aangesloten, zij kunnen via ons hun voorraden verkopen aan de 2,5 miljoen consumenten die bij ons zijn aangesloten", zegt Geertje Zeegers, landenmanager Nederland voor Too good to go. "Er komt ook een soort noodnummer voor horecaondernemers die nog niet bij ons zijn aangesloten, daarmee kunnen ze nog wat inkomsten halen."

Consumenten die via Too good to go eten kopen, betalen daar een derde van de prijs voor. Dat geld gaat naar de horecaondernemer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baas Ryanair wil 'idiote antivaxers' niet in vliegtuig

Kochten al niet meer in voor diners

Een gelukje bij een ongeluk voor alle inkopers is dat veel ondernemers al sinds 28 november om 17:00 uur dicht moesten. Daarom is er minder ingekocht voor diners, zo lieten enkelen weten aan RTL Nieuws.

Ook scheelt het dat de laatste persconferentie op zaterdag was, waar de horeca zijn bestellingen op zondag doet. Sommigen konden de schade hiermee deels beperken.

"Wij zagen gisteren een daling van het aantal bestellingen van 70 procent", zegt een woordvoerder van Makro. "Aan restaurants die nog wel bestelden of al hadden besteld, hebben wij gevraagd of we iets voor ze konden doen. Wat we wel zien is een ander type bestelling, meer gericht op afhaal. Denk bijvoorbeeld aan wegwerpbestek."

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van