Ga naar de inhoud
NOW, TVL en steun voor zzp'ers

4,4 miljard euro extra noodsteun voor bedrijven

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaven gisteren een toelichting op de coronamaatregelen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Omdat de coronaregels worden verlengd, is de noodsteun voor bedrijven ook langer van kracht. Daarmee is een bedrag van in totaal 4,4 miljard euro gemoeid. Wie krijgt wat?

Het kabinet maakte gisteravond bekend dat de noodsteun voor bedrijven en ondernemers toch weer wordt verlengd. Bedrijven kunnen nu tot en met eind maart NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) aanvragen. Die loonsteun moet hen helpen om hun personeel te blijven betalen.

Voor NOW gaan mogelijk wel andere voorwaarden gelden dan de afgelopen tijd. "Een aantal zaken moet nog worden uitgezocht", aldus het kabinet. De volledige voorwaarden worden in januari bekend gemaakt.

Zo
Lees ook:
Zo wordt het de komende weken: de coronamaatregelen op een rij

Duidelijk is al wel dat een werkgever minstens 20 procent omzetverlies moet hebben. Verder blijf de vergoeding staan op 85 procent van de loonsom.

TVL

Voor bedrijven wordt ook de regeling voor Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) verlengd, eveneens tot eind maart.

Bedrijven die een tegemoetkoming van de vaste lasten willen aanvragen, hebben nog steeds met dezelfde voorwaarden te maken. Dat betekent dat zij alleen TVL kunnen aanvragen als ze meer dan 30 procent van hun omzet zijn kwijtgeraakt.

Een mkb-onderneming kan maximaal 550.000 euro ontvangen en grotere ondernemingen krijgen maximaal 600.000 euro. 

Ook
Lees ook:
Ook Griekenland wil nu van alle reizigers een negatieve coronatest

Zzp'ers

Verder is er ook steun voor zzp'ers die last hebben van de coronacrisis. Het gaat niet om de Tozo. Vanaf afgelopen oktober zijn zzp'ers aangewezen op de reguliere Bijstand voor zelfstandigen (Bbz).

In oktober werd de vermogenstoets voor ontvangers van Bbz tijdelijk afgeschaft en dat blijft tot eind maart het geval. Ook kan Bbz met terugwerkende kracht worden aangevraagd. 

In de Tweede Kamer gaan overigens stemmen op om de zelfstandigenregeling TOZO weer in te voeren, maar dat wil het kabinet nog niet.

Italië
Lees ook:
Italië eist negatieve coronatest van reizigers uit EU: 'Jammer'

Belastinguitstel

Ondernemers kregen eerder al uitstel tot het betalen van belasting tot 31 januari. Volgende maand wordt bekeken of  dat uitstel wordt verlengd.

Een aantal andere belastingmaatregelen die wegens de coronacrisis genomen zijn, lopen wel af per 31 december 2021. Het gaat om de onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken.

Ouders
Lees ook:
Ouders reageren op sluiting basisscholen: 'Vreselijk'

Evenementen

De garantieregeling evenementen (TRSEC) en Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) worden verlengd tot en met september 2022.

Organisaties kunnen een beroep doen op deze regelingen als een evenement in deze periode door de Rijksoverheid wordt verboden.

In het eerste kwartaal is nog sprake van een tegemoetkoming van 90 procent en daarna van 80 procent. De precieze voorwaarden worden begin volgend jaar bekendgemaakt.

Kinderen
Lees ook:
Kinderen thuis door besmetting in klas: een ramp voor sommige ouders

Culturele sector

Voor de culturele en creatieve sector komt er een steunpakket van 59,5 miljoen euro. Dat is om de culturele sector ook in de maand januari te ondersteunen.

Organisaties in de culturele en creatieve sector kunnen tot en met het tweede kwartaal ook nog eens 25 miljoen euro lenen.

RIVM: 'Forse verspreiding omikron koste wat kost voorkomen'

01:58
Dit is een artikel van