Virtueel samenzijn

Kerstborrel in de metaverse: 'Net echt, maar toch niet helemaal'

03 december 2021 16:05 Aangepast: 06 december 2021 08:51
Een borrel in de metaverse Beeld © Mibo

De feestmaand is weer aangebroken en ja, daar gaan we weer: veel werkborrels en gezelligheid zullen zich online afspelen. Saaie gesprekken via Zoom met een nul-punt-nulletje in de hand? Hoeft niet, zeggen deze bedrijven. Wat dacht je van een borrel in de metaverse?

Borrelen met je collega-avatars in een virtueel kantoor, café of marktplaats? Het is misschien wel de één na beste oplossing na die echte borrel, zegt Laurens Kok, hoofd sales bij het Bredase softwarebedrijf Xuver. "Ons brein kan niet goed onderscheid maken tussen echt of virtueel", weet hij. Zit je in een 3D-achtbaan, dan krijg je evengoed die omgedraaide maag.

Borrelen, presenteren, vergaderen, het kan allemaal in die virtuele wereld, de metaverse. Met ieder zijn eigen avatar, die rondwandelt, praat met anderen, opdrachten doet of presentaties bekijkt. Het is een groeiende tak van sport, zegt Kok. Facebook is misschien wel de grootste believer: het bedrijf veranderde recent zelfs zijn naam in Meta.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Metaverse: deze Nederlandse ondernemers bouwen een wereld waarin alles kan

Virtuele wereld

Xuver en concurrenten maken de software die nodig is in die virtuele wereld. Het bedrijf ontwierp bijvoorbeeld een onlineclubhuis voor de Belgische webwinkelorganisatie SafeShops. Maar bedrijven kunnen ook heel makkelijk zelf aan de slag, zegt hij. "En meedoen kan vanaf zo'n beetje elke computer."

Bedrijven die een abonnement afsluiten, voor een kleine 1000 euro per jaar, krijgen toegang tot een bibliotheek met formats, van café tot kantoortuin. Je vindt er sinds kort ook een kerstruimte, want er wordt veel gezocht naar alternatieven voor de jaarlijkse borrel of kerstgroet, zegt de ondernemer.

Een virtuele wereld van Xuver Een virtuele wereld van Xuver

Kerstgroet

Marketingbedrijf Spotler maakt zo een virtueel kerstevenement voor klanten en partners. Binnenkort gaat er een uitnodiging uit. In deze tijden van afstand was het bedrijf op zoek naar een 'persoonlijke touch', zegt customer journey specialist Yvonne Rosheuvel. Mensen krijgen er een kerstgroet te zien, kunnen stands bezoeken en chatten met medewerkers. "Het is een extraatje dat past bij deze tijd."

Sinds de pandemie is de animo voor samenkomen in virtuele werelden groter geworden, stelt Benjamin de Jager, mede-eigenaar van Mibo. Ook zijn softwarebedrijf maakt die werelden, voor klanten zoals Nike, Google en Netflix. "Een tropisch eiland bijvoorbeeld of een bos." Met je muis kijk je rond en met de toetsen kun je lopen.

Virtueel feestje Virtueel feestje

Druk geborreld

Ook in kerstsferen, want de komende tijd wordt er virtueel druk geborreld, weet de ondernemer. Er ontstaan situaties zoals in het echt: groepjes mensen die kletsen of spelletjes spelen. "Ik zal niet beweren dat het beter is dan samen een biertje drinken, maar dit komt wel dichtbij."

Hoe interactiever, hoe beter, zegt organisatiepsycholoog en hoogleraar Aukje Nauta van de Universiteit Leiden over onze digitale bijeenkomsten. Wat dat betreft is metaverse een goede toevoeging. "Maar we moeten ook gewoon erkennen: zo leuk als in het echt gaat het niet worden. We willen ruiken, voelen en knuffelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronaproof kerstborrel met collega's: wat zijn de opties?

Intiem houden

Wil je het online intiem houden, dan mogen de groepen niet groter zijn dan zes. "Je moet zorgen dat iedereen een steentje kan bijdragen", zegt Nauta. Een borrel met persoonlijke foto's en verhalen bijvoorbeeld, of eentje waar de ene collega zingt en de ander piano speelt. Nog beter: probeer er iets fysieks bij te regelen. "Een wandeling in kleine groepjes."

Via Zoom, Teams of in een andere wereld, een rondgang leert dat ook dit jaar weer veel bedrijven hun best doen om hoe dan ook iets gezelligs te maken van de feestdagen. Ceo's die videokoken voor hun personeel, teams die pubquizzen en borrelboxen die worden bezorgd. De moeite is goed, zegt Nauta. "Het is gaaf dat bedrijven zoveel proberen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van