Ga naar de inhoud
Prijs olie verder omlaag?

OPEC vergadert: wat gaan we ervan merken in Nederland?

Met hoeveel verhogen Rusland en Saoedi-Arabië hun olieproductie, als ze deze al verhogen? Beeld © Getty

Vandaag komen de OPEC-landen plus Rusland bijeen om te besluiten of ze meer olie gaan oppompen of niet. Het besluit is belangrijk, want het bepaalt mede waar het met de olieprijs en daarmee de prijs voor benzine naartoe gaat. Vijf vragen en antwoorden over het belang van deze vergadering.

1. Wat is de OPEC eigenlijk?

De OPEC is de organisatie van olie-exporterende landen. Er zijn 13 landen lid, waarvan Saoedi-Arabië, na de VS en Rusland de grootste olieproducent ter wereld, de belangrijkste is. 

Rusland, dat dus geen lid is, vergadert de laatste tijd wel mee. Daardoor wordt ook gesproken van OPEC+. Dat de tweede olieproducent ook betrokken is, maakt de OPEC+ en daarmee de vergadering van vandaag extra belangrijk.

2. Waar wordt precies over besloten vandaag?

Kort gezegd bespreken de OPEC+-landen of ze hun gezamenlijke olieproductie in januari met 400.000 vaten per dag zullen verhogen. Die productieverhoging is eigenlijk deze zomer al afgesproken.

Dat zit zo: vorig jaar kelderde als gevolg van corona de vraag naar olie. We gingen immers massaal thuiswerken en we stapten bijna niet meer in het vliegtuig. Daardoor werd de prijs van in de VS opgepompte olie zelfs even negatief.

De OPEC+ besloot toen de productie met 10 miljoen vaten per dag te verlagen, om de olieprijs te laten stijgen, legt Hans van Cleef, oliedeskundige van ABN Amro, uit. Minder aanbod betekent immers een hogere prijs.

Benzineprijs
Lees ook:
Benzineprijs daalt: binnenkort weer op het oude niveau?

In de loop van dit jaar werden de coronaregels in veel landen versoepeld, waardoor de vraag naar olie toenam. Ook de olieprijs steeg daardoor. De OPEC+ besloot om het aanbod van olie aan te passen aan de gestegen vraag en elke maand 400.000 vaten meer te gaan produceren, zodat eind 2022 hun productie weer op het niveau van vóór corona zou uitkomen.

Er wordt wel elke maand vergaderd, of die verhoging inderdaad doorgaat.

3. Gaat de productieverhoging door?

"Het is best lastig om hierover te beslissen, gezien de marktomstandigheden", zegt Van Cleef. "In het verleden wist je zeker dat de wereldwijde vraag door groei van de economie en de wereldbevolking met 1 tot 1,5 procent per jaar zou stijgen. Maar nu is het met corona zo lastig in te schatten."

Moderna:
Lees ook:
Moderna: vaccin waarschijnlijk minder sterk tegen omikronvariant

De belangrijkste reden is de opkomst van de omikronvariant, legt Van Cleef uit. "Die zorgt al voor zoveel onzekerheid, dat de olieprijs nu al redelijk laag is. En het Internationale Energie-Agentschap (IEA) verwacht zelfs dat we in het eerste kwartaal van 2022 afstevenen op een overaanbod, oftewel meer aanbod van olie dan vraag. Dat zorgt ervoor dat noodzaak tot een verhoging van de productie met 400.000 vaten per dag wat afneemt."

Daarnaast vinden Saoedi-Arabië en Rusland het niet zo erg om de productie niet of niet veel te verhogen, denkt Van Cleef. De Amerikaanse president Biden zei onlangs de strategische oliereserves te willen gebruiken om de olieprijs te verlagen. De Russen en de Saoedi's willen laten zien, dat niet hij, maar zij bepalen hoe hoog de olieprijs is, aldus Van Cleef.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie naar hoogste punt van de eeuw, stijgen de prijzen nog verder?

Nu al besluiten tot een verlaging van de olieproductie acht Van Cleef minder waarschijnlijk. Met de huidige olieprijs van bijna 70 dollar kunnen zowel landen die olie produceren als landen die olie importeren immers goed leven. "Vorige week stond de olieprijs nog op 80 dollar en toen liepen landen zoals China, India en de VS al te morren."

4. Wat betekent meer olie oppompen?

Als de OPEC+-landen meer olie gaan oppompen, dan zal de olieprijs dalen, verwacht Van Cleef. "Dat zal zeker het geval zijn als in het eerste kwartaal het overaanbod nog verder zal toenemen."

2
Lees ook:
2 euro voor een liter benzine duur? Dat valt eigenlijk best mee

En zelfs als de productie gelijk wordt gehouden dan nog zal de olieprijs dalen, denkt Van Kleef. "Verwacht wordt dat het overaanbod in het eerste kwartaal ongeveer 2 miljoen vaten olie per dag zal zijn, dan zal het niet laten doorgaan van een productieverhoging van 400.000 vaten niet het verschil maken."

Mocht de omikronvariant van het coronavirus de vraag naar olie verder drukken, bijvoorbeeld doordat vaccins niet goed werken, dan zal de olieprijs nog veel verder omlaag kunnen, denkt Van Cleef. "Maar als de daling vrij snel gaat, dan kan de OPEC+ altijd een extra vergadering inlassen en besluiten om de productie te verkleinen."

5. Wat betekent het voor de prijs aan de pomp?

Al met al zal een lagere olieprijs voor landen die olie importeren gunstig zijn, aldus Van Cleef. Zo zal het de inflatie, die de laatste tijd flink oploopt, drukken en het is goed voor consumenten als de prijzen van spullen in de winkel minder snel stijgen.

Als de olieprijs lager wordt, dan zal ook de prijs van benzine dalen, aldus Van Cleef. Alhoewel accijnzen en btw een flink deel van de prijs aan de pomp bepalen, speelt de olieprijs uiteraard een grote rol bij de vraag welke kant het opgaat met de prijs van benzine en diesel.

Benzineprijzen stijgen naar recordhoogte en dit is waarom

01:05