Van onze partner Techleap

Complementair leiderschap zorgt voor betere prestaties: 5 tips

29 november 2021 10:54 Aangepast: 10 januari 2022 17:26
Beeld © GettyImages

Een managementteam met leiders die elkaar aanvullen blijkt een positief effect te hebben op de groei en prestaties van hun bedrijf. Marloes Mantel van Techleap geeft vijf tips om zo’n complementair leiderschapsteam te vormen.

Techleap, de organisatie van Prins Constantijn die zich sterk maakt voor jonge Nederlandse bedrijven in de techsector, heeft als missie om meer internationaal succes te oogsten met Nederlandse startups en scale-ups. Het vinden en behouden van toptalent hangt hier nauw mee samen en is binnen Techleap de opdracht van Marloes Mantel, director talent.

Complementair leiderschap

Om als scale-up door te blijven groeien, moet je volgens Mantel naar de samenstelling van je managementteam kijken en ervoor zorgen dat de leden hiervan zoveel mogelijk complementair aan elkaar zijn. Sterker nog: wanneer je dit níét doet, kan dat de groei van je bedrijf afremmen. Mantel: “Dit blijkt uit een studie van Gartner die laat zien dat teams die gevormd worden vanuit complementair leiderschap 60% beter presteren dan bedrijven of teams die hier niet over nadenken. Uit ervaring weet ik dat de meest succesvolle (tech)bedrijven inderdaad bewust bezig zijn met complementair leiderschap.”

Marloes Mantel van Techleap Marloes Mantel van Techleap

Sterktes en zwaktes

“Complementair leiderschap houdt in dat een organisatie wordt ingericht door te kijken naar de sterktes en zwaktes van een leider,” vertelt Mantel. “Waarna aanvullend op deze eigenschappen andere leiders worden aangenomen. Over complementair leiderschap is al veel geschreven vanuit individueel oogpunt, maar in je scale-up zou het qua leiderschap niet enkel over ‘wie ben ik als persoon’ moeten gaan, maar ook over ‘wie zijn wij als team’.”

Aanvullende eigenschappen

Hoe groter de organisatie, hoe lastiger het is om het DNA van het leiderschapsteam -en dus van het bedrijf- te veranderen. Mantel adviseert daarom meteen in de scale-upfase een leiderschapsteam te vormen van leden die elkaar aanvullen. Mantel: “Dit team bouw je in eerste instantie om de founder(s) van je bedrijf heen. Als oprichter(s) is het daarom van belang om je sterktes en zwaktes goed te kennen en daar eerlijk over te zijn. Want: dat je een goed idee hebt, betekent niet altijd dat je ook een goede leider bent.”

Mantel geeft vijf tips om zo’n complementair team te vormen:

1. Durf iemand aan te nemen die meer ervaring heeft dan jij

“Het team wordt sterker wanneer je iemand inlijft die ervaring heeft met de snelgroeiende processen van een scale-up. Vaak kiezen senior werknemers ook bewust voor een scale-up-omgeving omdat zij deze bedrijfsfase aantrekkelijk vinden. En kun je je een top-CFO (nog) niet fulltime veroorloven? Begin dan simpelweg met een parttime dienstverband.”

2. Maak mensen in je managementteam compagnon van je organisatie

“Wees niet terughoudend om bijvoorbeeld aandelenopties te geven wanneer je iemand aanneemt op C-level (en daarbuiten). Laat je hierbij informeren door experts in dit vakgebied. Wanneer je dit doet, creëer je een veel beter klimaat binnen je organisatie met meer toegewijde werknemers.”

3. Sta stil bij wat je wilt uitdragen richting je team en je toekomstige werknemers

“Het leiderschapsteam is een zeer bepalende factor als het gaat om de vorming van de bedrijfscultuur. Laat de samenstelling van het leiderschapsteam een reflectie zijn van de organisatie die je in de toekomst wil zijn, zowel intern als extern. Daarbij heeft Gen Z ook een bepaalde visie op potentiële werkgevers, door bijvoorbeeld te kijken naar hoe divers en ‘purpose-driven’ een organisatie is. Een C-level team met vijf witte mannen heeft een kleinere talentvijver om uit de vissen en gaat het dus steeds lastiger krijgen om het beste talent aan zich te binden. De huidige krapte op de arbeidsmarkt zal dit enkel versterken. “

4. Kijk verder dan Nederland als je voor de eerste keer iemand aanneemt op C-level

Heeft je scale-up internationale ambities? Met een volledig Nederlands foundingteam ga je de wereld niet veroveren. Zoek daarom voor de eerste hire in je managementteam naar internationaal talent, bijvoorbeeld in een van de landen waar je met je scale-up naartoe wilt. Op de lange termijn betaalt dit zich uit, ook al kost het nu iets meer moeite.”

5. Kijk verder dan kennis en skills

“Succesvolle scale-ups beschikken over een weldoordacht complementair leiderschapsteam. Kijk verder dan skills en kennis en ga op zoek naar iemand die het team echt aanvult. Kijk dus niet alleen naar wat je scale-up nu nodig heeft, maar ook over 5 jaar. Met deze acties heeft je scale-up nog meer kans van slagen om door te groeien naar het volgende level.”

Meer weten over Techleap en wat zij doen voor het Nederlandse startup ecosysteem? Ga naar de website voor hun programma’s, onderzoeken en andere informatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van