Vrees voor nieuwe lockdown

Gekkenhuis bij kappers: klanten willen nog snel afspraak maken

25 november 2021 12:48 Aangepast: 25 november 2021 14:58
Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Kappers hebben het razenddruk. Consumenten zijn bang dat het kabinet vrijdagavond bekendmaakt dat contactberoepen tijdelijk weer de deuren moeten sluiten, in de strijd tegen corona. Ze proberen dan ook nog snel een afspraak te maken, of een bestaande te vervroegen.

"Het is een gekkenhuis aan de telefoon", zegt Marcel Arp, de eigenaar van Arp Haarmode in Meppel. "Mensen zijn onzeker over de maatregelen die vrijdagavond zullen worden bekendgemaakt door het kabinet."

Niet gek, gezien de ervaring van de vorige lockdowns, toen kappers een aantal weken dicht moesten en klanten noodgedwongen een tijd moesten wachten tot ze weer een afspraak konden maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet staat voor duivels dilemma: gaat het land verder op slot?

Afspraak naar voren halen

Klanten die een afspraak hadden voor bijvoorbeeld volgende week, willen die graag vervroegen, vult Edina Skrijelj, eigenaar van Kapsalon Edwin in Sittard, aan. "Bij ons gaat de telefoon de laatste dagen bijna onafgebroken."

"We hebben het altijd wel redelijk druk, maar vandaag en morgen zitten we gewoon helemaal vol", aldus Roos, een medewerker van kapper Sjenkels in Haarlem.

Meer personeel, eerder open

Kappers proberen de komende dagen nog zoveel mogelijk klanten te knippen. "Medewerkers die anders vandaag of morgen vrij zouden zijn komen toch werken", zegt Skrijelj. "We beginnen vandaag, vrijdag en zaterdag zelfs twee uur eerder, al om 07.00 uur", vult Arp aan.

Hij zit ook in onzekerheid. Arp vreest dat er nieuwe maatregelen zullen komen, maar gaan die dan vrijdagavond meteen in, of pas op bijvoorbeeld maandag? In dat laatste geval denkt hij erover om ook op zondag open te gaan. Normaal is hij dan dicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona zorgt voor fikse financiële en mentale dip bij ondernemers

Thuiskapper als concurrent

"Het was sowieso al drukker, omdat we niet meer in de avond open mogen en om 18.00 uur de deuren moeten sluiten, waardoor klanten die anders op koopavond kwamen nu overdag een afspraak moeten maken", zegt hij.

Maar nu is het dus nóg drukker. Het zijn zowel vrouwen als mannen die nog snel proberen of er nog een plekje is voor hen, aldus Arp.

We proberen zoveel mogelijk klanten nog te laten langskomen, aldus Roos van kapper Sjenkels. Datzelfde geldt voor Skrijelj: "We zijn bang dat mensen anders naar een thuiskapper gaan. Het is vervelend dat we nu al om 18.00 dicht moeten, de vorige keer knipten we door tot 00.00 uur", zegt zij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemers in nood door TVL-plafond: 'We zitten in heel slecht scenario'

'Begint bijna gewend te raken'

"We hopen dat we open mogen blijven, wij houden ons aan de regels, meer kunnen we niet doen", zegt Roos berustend.  "Tja, je begint er bijna aan gewend te raken", aldus Arp.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van