Ga naar de inhoud
Gouden tijden makers

Dozentekort: voor de kerst nog een mooie verpakking? 'Reken er niet op'

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

De feestdagen komen eraan, webwinkels gaan weer strooien met korting en eetondernemers bezorgen meer maaltijden aan huis. Het betekent razenddrukke tijden voor de dozenmakers van Nederland. Wie nog snel een mooie verpakking wil bemachtigen, kon weleens achter het net vissen. "Als we kerst kunnen opschuiven naar januari dan halen we het."

Horecaondernemer Frank Streefland, eigenaar van restaurants de Polderkeuken en Polderkamer en een cateringbedrijf, wist nog net op tijd een partij dozen te bestellen om zijn plannen voor de komende tijd uit te kunnen voeren. De horeca moet sinds afgelopen weekend om 20.00 uur sluiten, daarom wordt er extra gas gegeven bij het thuisbezorgen.

Streefland bezorgt maaltijdboxen en speciale kerst- en borrelboxen aan huis. Daarvoor werkt hij ook samen met bedrijven, die voor hun personeel alternatieven voor een kerstborrel organiseren. "Ik heb gisteren voor 5.500 euro aan dozen besteld. Het is een risico, maar ik moet me voorbereiden", vertelde hij eerder deze week.

'Dunch'
Lees ook:
'Dunch' en chic diner thuis: eetondernemer trekt trukendoos weer open

'Drieduizend horecaklanten erbij'

Hij was er nog op tijd bij voor de feestmaand, weet Jurgen Vugts, directeur van Doos op Maat. Zijn bedrijf maakt dozen voor ondernemers in onder meer de horeca en retail, desgewenst met eigen ontwerp.

"We hebben zo'n 15.000 klanten", zegt hij. Omdat de dozen op maat zijn, heeft Vugts in principe geen voorraad. De machines draaien als er vraag is naar dozen.

Tekst gaat door onder de foto.

En die is op dit moment erg hoog, zegt de directeur. De aanstormende feestdagen, onze online bestelwoede en natuurlijk de jongste coronaregels zorgen ervoor dat zijn fabriek overuren draait. "Sinds het uitbreken van de pandemie hebben wij er drieduizend horecaklanten bijgekregen", zegt Vugts. "Deze tak is echt ontploft."

Twee ploegendiensten

Vugts bestelde extra snijmachines, vulde zijn magazijnen met karton en draait inmiddels twee ploegendiensten in zijn dozenmakerij. Bestaande klanten werden gevraagd om hun bestellingen op tijd te doen, zegt hij. Daarmee is het plafond voor dit jaar wel een beetje bereikt. Wie nu nog dozen bestelt, heeft ze mogelijk pas volgend jaar binnen.

Tekst gaat door onder de foto.

Een wat kleinere postdoos op maat, heb je vanaf het bestelmoment binnen twee weken nog wel binnen. Maar voor een wat grotere vouwdoos geldt al een levertijd van 30 tot 33 werkdagen. Dan zit je dus al snel in januari. "De meeste ondernemers willen hun zaakjes wel rond hebben voor 1 december", zegt Vugts. Anders kunnen ze hun plannen niet realiseren.

Pech voor de horeca?

Pech voor horecabedrijven die nu weer vol inzetten op maaltijdbezorging? Jan Willem Koole, mede-eigenaar van 123 Kartonnen Dozen, verzon er deze week wat op: gratis dozen voor de lokale horeca, omgeving Noordwijk.

Er staan 15.000 to-go-boxen klaar. "We hopen dat jullie weer de kracht kunnen vinden om door te gaan met menu's voor thuis", schreef Koole's zus en zakenpartner Liselore erbij op internet.

Gekkenhuis

Het is gekkenhuis, zegt broer Koole over de algemene dozendrukte. Zijn toeleveranciers werken inmiddels met drie ploegen per dag in zijn bedrijf, elk van 8 uur. "En dan is de dag vol", zegt hij.

Uit voorraad zijn voor dit jaar nog wel wat dozen te bestellen, maar wil je iets op maat dan gaat dat in 2021 niet meer lukken. "Het is bijna onmogelijk om voor de kerst nog iets te krijgen."

Dozensamenleving

Zowel Koole als Vugts zien een sectorbreed probleem. We leven inmiddels in een echte dozensamenleving, dat is door de pandemie alleen maar meer geworden. De vraag is groot en daar zal niet zo snel verandering in komen, denkt Koole. "We bestellen zoveel online, het is gemak en ik denk dat dat blijvend is."

We
Lees ook:
We kopen nog meer online (en klagen er ook steeds meer over)

Tekort aan papier

Tel daar de door het coronavirus verstoorde handelsstromen van grondstoffen voor papier bij op en je hebt al snel te maken met tekorten. Dat leidt op dit moment vooral tot hogere prijzen voor de doosjes. Een klant van Koole betaalde voor een partij eerder bijvoorbeeld 22 cent per doos, dat is nu 29 cent.

"Het is misschien niet enorm, maar wel de zoveelste prijzenstijging in de reeks. Lonen, energie. Het wordt allemaal duurder voor bedrijven."

Gouden tijden?

En dus ook gouden tijden voor de dozenmakers van Nederland? Koole deelt liever geen cijfers, maar laat wel weten dat zijn omzet dit jaar 'aanzienlijk' hoger uitkomt dan het vorige. "We zijn al aan het plannen voor februari, dus dit jaar is al volgeboekt."

Maar er is ook een nuance, weet Vugts: "We kunnen niet aan alle verzoeken voldoen." De vraag kan niet volledig worden uitgespeeld. "We willen daarbij ook kwaliteit blijven bieden."

Papier
Lees ook:
Papier niet hier: 'Er zit toekomst in papier van zeewier'