Ga naar de inhoud
Coronaregels

'Dunch' en chic diner thuis: eetondernemer trekt trukendoos weer open

Team restaurant NOK Beeld © Chantal Arnts

Vroeg pieken, omdenken. Het zijn de toverwoorden voor veel ondernemers in de horeca en cateringsector. Nieuwe maatregelen betekent nieuwe plannen: het diner wordt een late lunch en de maaltijdboxen of chic tafelen aan huis worden weer van stal gehaald. "Gas geven en niet zeiken. Al zijn we er wel een beetje klaar mee."

"Het is wel weer omschakelen", zegt Frank Streefland, eigenaar van restaurants de Polderkeuken en Polderkamer en een catering- en evenementenbedrijf in Stolwijk, over de jongste coronamaatregelen van het kabinet. De horeca moet sinds afgelopen weekend om 20.00 uur sluiten.

Op een uitzondering na, houden de meesten zich daaraan, weet de ondernemer. Echt blij zijn velen echter niet. De afgelopen maanden verliepen vaak moeizaam, zegt Streefland. En het perspectief ontbreekt. Maar bij de pakken neerzitten is geen optie. "Voor je personeel, je klanten. Linksaf, rechtsaf of rechtdoor, zeg ik altijd. Klagen heb je niks aan."

Boze
Lees ook:
Boze ondernemers: 'Vreselijk als horeca eerder dicht moet, voor de zoveelste keer'

Nabellen

Streefland belde zijn reserveringen voor de komende drie weken na: zie je het zitten om al om 15.00 uur aan de schuiven? Er waren best wat afhakers, zegt hij eerlijk. Vooral voor zijn wat chiquere restaurant. "Acht gangen en om 20.00 uur sluiten? Dat is best lastig." Wie vroeger dicht moet, ziet mensen bovendien haasten en daarom ook minder uitgeven, aldus de ondernemer.

Ook het thuisbezorgen wordt weer opgetuigd. Eerder dit jaar introduceerde de ondernemer maaltijdboxen en een heuse 'culinaire snackmuur' voor stamppotjes to-go. Nu komen daar speciale luxe kerst- en borrelboxen bij, vertelt hij. "Ik heb gisteren voor 5500 euro aan dozen besteld. Het is een risico, maar ik moet me voorbereiden."

Kerstbox

Daarom wordt er ook al gepland voor de aanstormende kerstbrunches en diners in de restaurants, al vreest de ondernemer voor verlenging van de maatregelen.

Als cateraar werkt Streefland ook veel samen met bedrijven. En die hadden al een hoop gepland aan personeelsevenementen. "Ook hier bel ik iedereen na", zegt hij. Er wordt weer heel wat gecanceld. Er komen ook nieuwe ideeën: "Ik maak nu een filmpje met een ceo waarin hij kookt." Zijn personeel krijgt binnenkort een maaltijdbox thuisbezorgd.

Tekst gaat door onder de foto.

Dunch is het antwoord

Omdenken dus. Verschillende restaurants onder de vlag van Vermaat Groep besloten de handen ineen te slaan om een nieuw concept aan de man te brengen: de dunch, oftewel een kruising tussen lunch en diner. "Het is een antwoord op de nieuwe beperkingen", zegt Pieke Abelman, namens Vermaat de manager van NOK restaurant en skybar in Groningen.

De marketingafdeling van Vermaat ging direct met het idee aan de slag, zodat het nu aan de man kan worden gebracht via de sites en sociale media. "Bij Vermaat zijn we gewend om samen te werken en te sparren met andere horecamanagers. Zo hoef je het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden."

Lekker vroeg tafelen

De hoop is gevestigd op gasten die lekker vroeg aan tafel gaan, om zo alsnog lang te kunnen tafelen. "Een nieuwe trend', aldus Abelman die het concept het afgelopen weekend al in de praktijk bracht. Ook Chef Joris Bijdendijk doet mee met zijn Rijks en Wils Restaurant. Net als Paviljoen Sterrebos in Groningen en Hemel & Aarde in Utrecht.

Bij NOK werd gegeten tussen 17.00 en 20.00 uur. "Met een iets aangepast menu", zegt Abelman. Alle reserveringen werden nagebeld en bijna iedereen zei ja, zegt Abelman. Op een drukke dag heeft hij zo'n tachtig tot honderd gasten voor het diner. "De eerste reacties waren enthousiast" zegt hij.

'Best een succes'

Dat waren ze ook bij gastrobar Wat andeRRs. Eigenaar Herman Gleis beleefde afgelopen vrijdag zijn opening. Hij is ook de eigenaar van eetcafé de Rooie Reiger in Vianen. "De maatregelen waren even schrikken, maar dit weekend is heel goed verlopen", vertelt hij over de opening.

Vrijdag werden alle gasten voor het weekend gebeld en overgehaald tot een dunch. Er kwam ook veel binnenwaaien. "Mensen hebben er wel zin in."

Steun gewenst

Maar dat geldt vooral voor het weekend, zegt de ondernemer. Doordeweeks wordt er gewerkt en gaan mensen toch sneller in de avonduren uit eten. Daarom is een dunch niet genoeg om de normale omzet goed te maken, denkt Gleis.

"We blijven dit wel zo doen voorlopig", zegt hij. Toch hoopt hij ook op enige tegemoetkoming van de overheid, juist ook voor de starters die eerder buiten de boot vielen.

Het kabinet werkt aan een steunplan voor ondernemers die geraakt worden door de coronamaatregelen, maar hoe dat eruit zal zien, is nog onduidelijk. Het kabinet lijkt in elk geval niets te voelen voor volledige compensatie voor de schade, zoals het boze bedrijfsleven eist.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet belooft steun voor bedrijven, maar nog geen 100 procent compensatie

Video: Opkrabbelende horeca krijgt opnieuw de rekening

02:14