'Gaat zeer doen'

Boze ondernemers: 'Vreselijk als horeca eerder dicht moet, voor de zoveelste keer'

11 november 2021 16:19
Mogelijk moet de horeca eerder dicht vanwege corona. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

De horeca, theaters en bioscopen zijn niet te spreken over het nieuws dat het OMT 'lockdown-achtige maatregelen' adviseert aan het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. "We waren juist hartstikke blij dat we weer mensen mochten ontvangen."

Het OMT adviseert het kabinet om voor een periode van twee weken de sluitingstijden voor de horeca en de groepsgrootte aan te passen, melden bronnen aan RTL Nieuws. Verder zouden evenementen moeten worden geschrapt en bioscopen en theaters dicht moeten.

Of deze maatregelen echt worden genomen, is niet duidelijk. Het kabinet vergadert er vanavond verder over. Als het aan horeca-ondernemers ligt, gaat het plan meteen weer van tafel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OMT adviseert korte lockdown van twee weken, kabinet moet besluit nog nemen

Sluitingstijd

"Het zou vreselijk zijn al we weer eerder dicht moeten. Het is voor de zoveelste keer dat we maatregelen moeten nemen", reageert Sander Ouburg, bedrijfsleider bij café XO in Haarlem.

Eerder moeten sluiten, is een groot probleem, vindt hij. XO ging vóór corona in het weekend namelijk pas dicht om 04.00 uur. Dan was XO later in de avond ook een club, aldus Ouburg.

Op zich is het nu nog wel te doen, vindt hij, nu de horeca om middernacht dicht moet. "Tot 12 uur 's nachts is er nog een leuke sfeer. Maar als de sluitingstijd naar tien uur 's avonds gaat, dan gaat het heel erg zeer doen. Ik zie het niet gebeuren dat klanten eerder komen en om zeven uur al aan het bier gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronamaatregelen: liefst kort en krachtig, als we mogen kiezen

'Horeca snelste de sjaak'

"We dachten: als er in hemelsnaam maar niet weer een lockdown komt, dan is de horeca het snelste de Sjaak", vult Bibi Bodegem aan. Samen met haar man Nicolai Huls is zij eigenaar van wijnbar Nic & ik in Zutphen.

"Het is de zoveelste keer dat we flexibel moeten meebewegen, dat vraagt veel van ons, als organisatie en als mens. Aan de andere kant zijn wij rationele mensen die vinden dat we moeten doen wat de overheid vraagt", zegt Bodegem.

'Sluiten om 18:00 echt een sof'

Gelukkig zijn de late uurtjes niet het belangrijkste voor Nic & ik, als de sluitingstijden voor de horeca naar 22.00 uur gaan is dat nog te doen, denkt zij. "Maar als de sluitingstijd 20.00 uur of zelfs 18.00 uur wordt, dan wordt het een ander verhaal. Gedwongen sluiting om 18.00 zou echt een sof zijn, we hebben ook eters."

Huls is harder in zijn oordeel: "De horeca wordt altijd opgeofferd om het onder controle te krijgen, het is een financiële aderlating als we eerder dicht moeten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe coronamaatregelen: ons gedrag telt, maar wat is goed genoeg?

Medewerkers

Ook voor wat betreft personeel is het lastig, zegt Ouburg uit Haarlem. "In de afgelopen maanden hebben we nieuwe mensen moeten aannemen, omdat veel van hen elders werk hebben gevonden. Als we straks eerder dicht moeten, dan hebben we te veel personeel."

Bij XO hebben ze weliswaar ook medewerkers met nulurencontracten, "maar ik hoop dat we ze kunnen aanhouden."

'Vraagt veel, ook van artiesten en publiek'

Ook in de theaterwereld zijn ze niet te spreken over mogelijke maatregelen. "We komen net uit een periode dat we langere tijd gesloten moesten zijn. We zijn hartstikke blij dat we nu weer publiek kunnen ontvangen", zegt Jasper Weck, hoofd marketing bij Theater de Veste in Delft, teleurgesteld.  "Dit vraagt veel, ook van de artiesten en het publiek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meeste coronagevallen in Limburg, minste in Groningen: bekijk de cijfers in jouw gemeente

'Financiële nekslag'

Ook theaterproducenten vrezen hard te worden geraakt. "Een nieuwe lockdown waarbij theaters opnieuw hun deuren moeten sluiten zou een financiële nekslag betekenen", zegt directeur Dian Hoelscher van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) tegen persbureau ANP.

"Onze grens is nu echt bereikt. De maatregelen raken constant dezelfde groep ondernemers: niet-gesubsidieerde producenten, maar ook acteurs en crew."

'Booster shots en 2G-beleid'

Ook bioscopen zijn verbaasd over het OMT-advies en ze begrijpen ook niet waarom bioscopen tijdelijk zouden moeten sluiten.

"Ik snap niet dat er wordt gegrepen naar een lockdown, terwijl er zovele andere mogelijkheden zijn. Maatregelen zoals in veel andere landen: boostershots en een 2G-beleid", zegt Jan de Vries, directeur en eigenaar van bioscoop Kino Rotterdam. Bij een 2G-beleid krijgen alleen nog mensen een QR-code als ze gevaccineerd zijn of genezen van een coronabesmetting.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van