Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Vier keer €20.000,- prijzengeld voor duurzame startups

Beeld © GettyImages

In het voorjaar van 2022 reikt Rabobank voor de negentiende keer de Rabo Duurzame Innovatieprijs (RDI) uit. De RDI is een ondernemersprijs voor duurzame dwarsdenkers met innovatieve oplossingen die er écht toe doen. Nederlandse start-ups met impactvolle innovaties van maximaal drie jaar oud kunnen zich tot en met 27 januari 2022 aanmelden.

Oud-Rabobank-directeur en top-econoom Herman Wijffels stond aan de wieg van de prijs, die naar aanleiding van zijn afscheid bij de bank in 1999 in het leven werd geroepen. De onderscheiding heette toen nog de ‘Herman Wijffels Innovatieprijs’. Wijffels: “De bank vroeg mij na te denken over iets blijvends dat mijn bijdrage aan de bank symboliseerde. Ik gaf aan dat het me mooi lijkt als er een ondernemersprijs kwam waarin duurzaamheid centraal staat.”

Iets voor actiegroepen

En waar duurzaamheid en het nadenken over mens, milieu en planeet nu (gelukkig) meer regel dan uitzondering is, was dat destijds absoluut niet het geval. Wijffels: “Het werd toen meer gezien als iets voor actiegroepen, dus niet iedereen erom stond te springen. “

Belangrijkste aandachtspunt

Toch ging de focus van Wijffels zelf al langere tijd naar duurzaamheid. Het was voor hem dan ook een belangrijk aandachtspunt bij de bank. Wijffels: “Voor mij is deze aandacht voor duurzaamheid altijd een vanzelfsprekendheid geweest. Ik zie het als onze belangrijkste taak hier op aarde om het leven, en de voorwaarden om te floreren in dit leven, op de best mogelijk manier door te geven aan de volgende generaties.”

Vier keer € 20.000 prijzengeld

De RDI wordt uitgereikt in vier verschillende categorieën: circulair ondernemen, energietransitie, voedseltransitie en vitale gemeenschappen & zorg. In elke categorie valt een geldprijs van € 20.000 te winnen. Die prijs is volgens Wijffels een leuke bonus, maar niet het belangrijkste voor de meeste winnaars. “Ik hoor vaak dat de publiciteit rondom de prijs minstens zo waardevol is. Vaak betekent dit toegang tot de markt en tot financiering. En ook deelnemers die uiteindelijk niet winnen, vinden het deelnameproces erg leerzaam en nuttig.”

Drie rondes

Het deelnametraject van RDI bestaat uit drie rondes waarvan één pitchdag bij Yes!Delft in maart 2022. Aan deze pitchdag doen per categorie tien geselecteerde kandidaten mee. In elke categorie gaan uiteindelijk drie kandidaten door naar de grote finale die in mei 2022 plaatsvindt op het terrein van de Floriade. Uiteraard doet RTL Z verslag van die finale.

Schrijf je nu in

Duurzame dwarsdenkers met innovatieve oplossingen die er écht toe doen, kunnen zich via deze link inschrijven voor RDI 2022.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van