Spatscherm afgestoft

Met frisse tegenzin: winkeliers klaar voor mondkapjes en QR-code-plicht

05 november 2021 16:48 Aangepast: 05 november 2021 16:48
Winkelstraat in Woerden Beeld © RTL

Mondkapjes, QR-codes. Vanaf morgen gelden op veel plekken weer extra maatregelen om het stijgende aantal coronabesmettingen te lijf te gaan. De vloerstickers en spatschermen worden door veel zaken weer afgestoft, al is dat niet altijd met plezier.

Vanaf zaterdag moeten we in winkels weer een mondkapje op. In onder meer musea, casino's, restaurants en sportscholen wordt het coronabewijs bovendien ingezet om toegang te krijgen. Ook op het terras is de check verplicht, binnen was dat al het geval. De coronacijfers lopen weer op, en dus moeten ondernemers weer aan de bak.

Terug van weggeweest

De spatschermen en vloerstickers worden weer ingezet en afgestoft, voor zover ze weggehaald waren, zegt Paul te Grotenhuis van retailersorganisatie INretail. Aangesloten winkeliers van onder meer Zeeman, Daka en Goossens werken mee aan de herinvoering van het mondkapje. "Veiligheid is al de hele crisis prioriteit", zegt hij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

QR-code op terras, mondkapje in de supermarkt: de nieuwe maatregelen op een rij

De bordjes en stickers bij de Zeeman in Woerden zijn nooit weggeweest, zegt een winkelmedewerker. En bij de lokale slager staat al een tijdje een paal met ontsmettingsmiddel voor de deur. Voor bakker Van Maanen geldt: wie brood komt halen draagt een mondkapje, wie komt lunchen of koffiedrinken krijgt een QR-scan voor de kiezen.

Even snel knippen

"We hebben de spatschermen maar weer opgehangen", zegt een medewerker van de bakker. En bij kapper Cuts & Colours gaan medewerkers met lichte tegenzin weer een mondkapje dragen. Een klant gaat nog even snel voor een knipbeurt 'zonder dat kapje'. De spatschermen blijven wel weg uit de zaak, maar de aandacht voor hygiëne blijft. 

De gemiddelde ondernemer lijkt er een beetje zijn schouders bij op te halen, het moet maar weer. Het was er eigenlijk toch al, dat beleid. Maar het is niet altijd van harte, zegt Te Grotenhuis. "Elke maatregel heeft namelijk invloed. Op het personeel, op de omzet en de organisatie. En de winkelbeleving van de klant."

"We zijn ervan doordrongen dat we dit samen moeten oplossen", zegt hij. Alles wordt weer op alles gezet, maar een deel van de winkeliers doet het morrend, weet de branche.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zonder QR-code niet de kleedkamer in: 'Dit is onhoudbaar, niet te organiseren'

Vrees voor QR

De winkeliersbranche hoopt vooral dat er niet nóg meer maatregelen gaan gelden, zoals het coronabewijs. Hierover denkt het kabinet nog na. "In geen enkel lijstje van instanties zijn winkels een besmettingsbron gebleken", zegt Te Grotenhuis erover. "We hebben al bewezen dat het kan zonder een QR-code."

Wie vandaag een broodje haalt bij de lokale Délifrance, waar het bommetje vol zit tijdens de lunch, of boodschappen doet bij Albert Heijn, denkt: geen vuiltje aan de lucht. Het is er druk, zoals gewoonlijk. En mensen - meestal zonder mondkapje - lopen en zitten dicht op en naast elkaar. 

Gewoon open

Bij de super zijn de schermen en coronaborden nu nog ver te bekennen. Maar Albert Heijn laat weten wel degelijk maatregelen te nemen. Het mondkapje wordt verplicht en de winkel adviseert klanten om afstand te houden. "Wagens en mandjes worden extra schoongemaakt", zegt een woordvoerder.

"Morgen zijn we gewoon weer open", wordt op het hart gedrukt bij Délifrance.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van