Ga naar de inhoud
Woningbouw

Prefabwoningen populair door woningcrisis: 'Binnen een dag een complete woning'

In Emmeloord zijn acht prefabwoningen geplaatst. Beeld © StartBlock

Een hele woning, in één dag gebouwd. Klinkt te mooi om waar te zijn? In Emmeloord staan sinds vorige week acht prefabwoningen van StartBlock. Een huis van vijftig vierkante meter, dat alleen nog maar op de fundering hoeft te worden gezet en aangesloten op elektra en riolering. Woningcorporaties, gemeenten en provincies staan in de rij voor deze snelle oplossing in de strijd tegen de woningnood.

Bouwen, bouwen, bouwen. Dat is deels de oplossing voor de woningcrisis. Maar bouwvakkers zijn schaars en de bouw van een woning duurt maanden. Prefabwoningbouw biedt een oplossing. 

Een demowoning die op de Dutch Design Week in Eindhoven werd getoond trok veel bekijks. Het huis heeft drie verdiepingen en is in de fabriek al voorzien van  keukenapparatuur, douchecabine en een toilet.

Binnen één dag geplaatst

"In de fabriek worden ze in zes dagen gebouwd. Bij het plaatsen van de woningen op locatie hoeft de woning alleen op de fundering geplaatst te worden en aangesloten te worden op nutsvoorzieningen als elektra en riolering. We kunnen deze huizen binnen een dag plaatsen", zegt Willem van Tilburg, mede-eigenaar van StartBlock.

Het huis heeft een vaste indeling. Op de begane grond is plek voor de hal en de trap naar boven, een meterkast en een leefkeuken met schuifpui, op de eerste verdieping vind je de wc en woonkamer en bovenin badkamer en slaapkamer. Aan de muren en vloer hoeft door de koper (tenzij een andere smaak) niets meer gedaan te worden in tegenstelling tot reguliere nieuwbouw.

Sleepogen

Een groot deel van de woning is van hout gemaakt, maar van buiten oogt het normaal door de steenstrips. "90 procent van de woning is circulair", aldus Van Tilburg. "Als je het ooit afbreekt, kun je de materialen hergebruiken, zelfs de kozijnen."

Hij wijst op enkele sleepogen aan de zijkant van de huizen. "Daarmee worden ze op de dieplader getakeld." Hij toont foto's van het vervoer van de woningen naar Emmeloord. Met een kraanwagen zijn de woningen van de dieplader getakeld en overeind gezet. Inrichten met meubels naar keuze en de bewoner kan erin.

"Drie jaar geleden ontstond het idee voor dit project. We hadden een paar uitgangspunten. Op locatie moest het snel klaar zijn. We hebben dus eerst geïnformeerd wat maximaal met speciaal vervoer over de weg mocht worden verplaatst. Dat bleek 5 x 4 meter te zijn. Dat was onze leidraad."

Samen
Lees ook:
Samen de woningnood te lijf: groep Limburgse vrienden bouwt eigen wijkje

Twee personen

De woning is 5 meter breed, 4 meter diep en 9 meter hoog. "Het gebruiksoppervlakte is 50 vierkante meter, genoeg voor één of twee personen. Maar dat is precies de groep die moeilijk aan een huis komt, voor de jeugd is er momenteel geen aanbod."

Het grootste probleem is het aanbod van grond, zegt Van Tilburg. Die moet de koper zelf regelen. Particulieren kunnen de huizen nog niet kopen. "Je moet er minimaal vier afnemen, alleen de buitenste twee zijn aan de zijkant geïsoleerd. De middelste alleen aan voor- en achtergevel," legt hij met behulp van een maquette uit.

Het bedrijf richt zich dan ook op woningcorporaties en beleggers die de woningen verhuren. Wil je als particulier kopen? Dat kan alleen via een omweg. "Dan moet je met andere geïnteresseerden een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) opzetten." Verschillende particulieren zetten dan een stichting of vereniging op en verwerven samen een groot kavel. De CPO is opdrachtgever richting de architect.

Bouwbesluit

Van Tilburg stipt het verschil aan met tiny houses, die na tien jaar afgebroken moeten worden. "Onze huizen voldoen aan het bouwbesluit. Het gaat dan om allerlei eisen zoals de breedte van de trap, omvang van badkamer en keuken en de isolatie."

De woningen kunnen dus langer blijven staan. "Ze hebben een levensduur van 50 tot 100 jaar."

Wonen
Lees ook:
Wonen we straks in huizen gemaakt van schimmels? Deze ontwerpers denken van wel

Doordat de huizen niet breed of diep maar vooral hoog zijn, is er weinig grond nodig. Er is dan ook veel belangstelling.

"Binnenkort zetten we er nog acht in Emmeloord bij. Er komen er 32 in Ridderkerk en ook in Naarden en Roden. Veel woningcorporaties hebben interesse. Als je een woning uit de jaren vijftig opknapt zijn ze per huis ook 80.000 euro kwijt. Onze prefabwoningen kosten 100.000 euro exclusief btw. Inclusief grond en inclusief btw ben je gemiddeld, afhankelijk van de grondprijs 160.000 euro kwijt."

Vloer van aardappelzetmeel

Op De Dutch Design Week was veel aandacht voor duurzame bouw. Want waarom beton en stenen gebruiken, als het ook anders kan. Zo werd een huis getoond dat is samengesteld van biobased materiaal. Bezoekers kregen in de woning onder meer vezelbord van bruin zeewier, isolatieplaten van zeegras, wandpanelen van mycelium, een laminaatvloer op basis van lisdodde en aardappelzetmeel, tegels van bacteriën en steengruis en panelen van jute te zien.

"De materialen die we laten zien, zijn deels al goed verkrijgbaar en worden op grote schaal geproduceerd maar andere materialen zitten nog in het beginstadium", zo zegt Isil Vos die rondleidingen door het pand geeft. Ze wijst op hennepplantjes.

Hennep

"Door een mengsel van hennep, water en kalk te persen en te drogen, krijg je harde blokken waarmee je een muur kan maken. Net als de andere materialen in het huis neemt hennep CO2 op."

Het pand waar meer dan honderd natuurlijke bouwmaterialen in zitten, is onderdeel van een  onderzoeksprogramma waarin onder meer ontwerpers en onderzoekers samenwerken in de zoektocht naar duurzame bouwmaterialen. Iedereen mag meedenken. "Er zijn altijd wel kunstenaars of ontwerpers, die al experimenterende iets nieuws hebben bedacht", zegt Vos.