Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Minder druk op de woningmarkt door snelle woningen voor tijdelijke bewoners

Entree van de KaFra Tower in Venray

Er is een schreeuwend tekort aan huisvesting voor tijdelijke bewoners zoals arbeidsmigranten, studenten, urgent woningzoekenden en statushouders. Náást het woningtekort dat er sowieso al is. Met zijn innovatieve woonconcept KaFra Housing wil Frank van Gool bijdragen aan een oplossing voor dit probleem.

Frank van Gool kwam eind jaren negentig al in aanraking met arbeidsmigranten, en was één van de eersten die Poolse medewerkers via uitzendbureaus aan het werk had in zijn groenteverpakkingsbedrijf. Van Gool zag hoe hard deze mensen werkten en nodig waren in bepaalde sectoren, maar hij zag óók hoe slecht alles via de uitzendbureaus voor hen geregeld was in Nederland. Van Gool: “Dat moet beter kunnen, dacht ik. En vanuit die gedachte ben ik in 2000 samen met twee medeoprichters OTTO Work Force begonnen, een uitzendbureau gespecialiseerd in internationale arbeidsbemiddeling in Europa.”

Schreeuwend tekort

Een paar jaar geleden verkocht Van Gool zijn aandelen in OTTO Work Force, van het vrijgekomen geld begon hij samen met Karolina Swoboda een nieuw bedrijf: KaFra Housing. Met dit bedrijf ontwikkelt hij innovatieve en flexibele woonconcepten voor opnieuw arbeidsmigranten, maar bijvoorbeeld ook studenten of statushouders. Van Gool: “Eigenlijk ook nu weer vanuit de gedachte dat dit beter moest kunnen dan veelal gebeurde. Er is een schreeuwend tekort aan huisvesting voor deze groepen mensen, naast het enorme woningtekort dat er sowieso al is. De politiek doet er nog te weinig aan en werkgevers nemen hier ook nauwelijks verantwoordelijkheid in. Met KaFra Housing kunnen we heel concreet en snel bijdragen aan een oplossing voor dit probleem.”

Flexibel, duurzaam en snel

Van Gools laatst opgeleverde project is de KaFra Tower in Venray, waar voornamelijk arbeidsmigranten wonen. Uniek aan het woonconcept is dat alle bewoners een eigen slaapkamer hebben en dat werken en wonen hier ontkoppeld is. Dat houdt in dat bewoners niet meteen uit hun woning hoeven wanneer ze hun baan kwijtraken. Een aanzienlijke verbetering in wooncomfort en leefbaarheid. De woningen worden bovendien prefab en flexibel gemaakt, uiterst duurzaam dus. Ook zijn alle woningen gasloos, goed geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen en volledig gemeubileerd. Tot slot is de snelheid waarmee de woningen opgeleverd kunnen worden uitzonderlijk. Van Gool: “Tussen de eerste gesprekken met de gemeente Venray en het moment dat de eerste woning betrokken werd, zaten slechts negen maanden.”

Welfare officer

Zowel voor OTTO Work Force als voor KaFra Housing geldt dat Van Gool de mens achter de werknemers altijd op de eerste plaats zet. “Iedereen in Nederland heeft recht op een fatsoenlijke woonplek, ongeacht of je arbeidsmigrant, statushouder of student bent of om een andere reden tijdelijk zonder huis zit. Iedereen moet zich hier thuis kunnen voelen.” Van Gool hoopt hieraan bij te dragen door in elk woningencomplex van KaFra Housing een welfare officer aan te stellen. Van Gool: “Dit is eigenlijk een huismeester die veel meer doet dan een lampje vervangen of het grasmaaien. Deze welfare officers maken nieuwe bewoners namelijk wegwijs in de omgeving en zijn het eerste aanspreekpunt voor zowel de bewoners als omwonenden.”

Snel schakelen

Van Gool is al lange tijd tevreden klant van Rabobank en is met name blij dat de bank, net als hijzelf, de bereidheid en durf heeft om snel te handelen. Van Gool: “De lijnen zijn kort waardoor we echt razendsnel kunnen schakelen, dat is bij andere banken wel anders. Ik was bang dat dit zou veranderen op het moment dat ze gingen centraliseren en ik niet meer bij mijn regionale bank terecht kon, maar niets is minder waar. Ze denken en knokken echt mee om iets voor elkaar te krijgen.”

’Wie
Lees ook:
’Wie heeft de meeste koeien?’ wordt ‘Wie heeft de meeste natuur?’

Inzicht en reflectie

Zijn tip voor andere ondernemers is om altijd goed te blijven reflecteren, op jezelf maar ook met je team. “Bepaal doelen, leg ze vast, maak ze meetbaar en neem regelmatig de tijd om te kijken of je nog op de goede weg bent en op de juiste zaken focust. Als je hier niet bewust tijd voor maakt, verlies je je initiële doelen al snel uit het oog en ga je mee in de waan van de dag.” Verder zorgt Van Gool er altijd voor dat hij inzicht in de financiën van zijn bedrijven heeft: “Als iemand ernaar vraagt wil ik precies weten hoe het ervoor staat, dat geeft een gevoel van controle en zorgt ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.”

Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dat houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.

Dit is een artikel van