Ga naar de inhoud
Ondernemen

Miljoenen voor Nederlandse startup die facturen opkoopt

Beeld © InvoiceFinance

De thema's in de financiële sector afgelopen maanden? Het mkb snel en eenvoudig aan kredietverlening helpen, fintech en informatie verzamelen via big data. Dáár zit momenteel de toekomst volgens experts. Startup InvoiceFinance doet het allemaal tegelijk en dat betaalt zich letterlijk uit. Het bedrijf haalde 3,4 miljoen euro op aan investeringen om verder uit te bouwen.

InvoiceFinance is opgericht door ervaren software-ondernemers. Het bedrijf richt zich op een proces dat ook wel bekend staat als 'factoring'.

Dat werkt zo: een logistiekbedrijf krijgt nog 20.000 euro van een groentehandelaar. Ze moeten drie maanden wachten tot dit geld binnen is, maar er is eerder nieuw werkkapitaal nodig om vrachtwagenchauffeurs uit te kunnen betalen.

In dat geval kan je aankloppen bij een factoringbedrijf, dat je totdat de factuur wordt betaald een lening van 20.000 geeft. Krijg je het geld van de uitstaande factuur binnen dan los je de schuld bij het factoringbedrijf af. In het geval van InvoiceFinance kost dat ondernemers 2 tot 4 procent van de totale factuur.  

'We zagen kansen om dit slimmer te regelen'

"Mkb'ers hebben het moeilijk om krediet te ontvangen, vooral als ze om een lening vragen onder de 250.000 euro. Wij zagen kansen om dat simpeler te regelen. Je kunt tegenwoordig bijna alles binnen 24 uur regelen, dus waarom geen krediet?", vertelt mede-oprichter Sven van der Biezen.

InvoiceFinance onderscheidt zich op twee punten. De startup werkt als een soort marktplaats voor mkb'ers en professionele beleggers. Wie geld over heeft, kan dit via het platform investeren. Niet iedereen kan geld investeren: beleggers worden vooraf uitgebreid gescreend.

Beoordeling via computers

Daarnaast is er weinig mankracht nodig voor de beoordelingen. "Het systeem bepaalt onder andere aan de hand van machine learning en big data of een krediet wordt verstrekt, of niet. Daarbij wordt op een groot aantal punten gelet, zoals de klant, zijn debiteuren en specifieke data op de factuur, vertelt Van der Biezen. "Het geeft ons indicaties en op die manier kunnen we risico-inschatting te doen."

Thumbnail

Dat sprak ook mede-investeerder en BinckBank-oprichter​ Kalo Bagijn aan. Hij stak samen met durfinvesteerder Peak Capital de miljoenen in het bedrijf. "Banken en softwarebedrijven divergeren steeds meer naar elkaar toe. InvoiceFinance maakt daarbij gebruik van de laatste technologieën. Ze hebben ook goed geluisterd naar wat klanten in deze tijd verwachten op het gebied van financiering en onderscheidt zich daarmee van vele anderen."

Grote beloftes

Het bedrijf doet grote beloftes: investeerders die hun geld uitlenen zouden kunnen rekenen op een rendement van 6 tot 10 procent per jaar. Mkb'ers betalen ondertussen maar maximaal 4 procent van hun factuurwaarde.

"Na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 60 dagen, wordt de factuur betaald en daarmee afgelost door de debiteur. Het geld van de belegger wordt dan opnieuw geïnvesteerd. Het geïnvesteerde geld gaat dus eigenlijk rond, we investeren het steeds opnieuw", verklaart hij.