Ga naar de inhoud
Blijven in eigen land

Weg in de herfstvakantie? Veel Nederlandse ondernemers merken dat nog niet

Peter Lensvelt, zijn vrouw Nice en hun drie zonen bij Finca Moralejo. Beeld © Peter Lensvelt

Nederlanders gaan graag met vakantie, ook in de herfstvakantie. Toch merken Nederlandse ondernemers in het buitenland die vakantiehuisjes verhuren of een hotel hebben dat nog niet allemaal.

"Nu is 60 tot 65 procent verhuurd voor de herfstvakatie, maar vóór de pandemie zaten wel meestal vol in die periode", zegt Peter Lensvelt. Samen met zijn vrouw Nice en hun drie zonen hebben ze Finca el Moralejo, een vakantiepark met appartementen en huizen in de buurt van het zuid-Spaanse Málaga.

Peter en Nice richten van oudsher onder meer op Nederlandse toeristen, maar dit jaar zijn het wat minder Nederlanders en meer Spanjaarden. Spanjaarden blijven vaak wat korter en ze maken vaak hun eigen eten klaar in hun accommodatie, zodat dat ook minder geld oplevert dan Nederlanders die ook nog een hapje komen eten.

We
Lees ook:
We boeken nu veel eerder voor de kerstvakantie en wintersport

Bezetting minder dan vóór corona

Ook Marco Kuipers, die met zijn vrouw en dochter Pension Schwarzwaldblick heeft in Hornberg, in het Zwarte Woud in Duitsland, ziet dat de bezetting minder is dan vóór corona.

Nu is het pension voor de herfstvakantie misschien voor de helft bezet, zegt hij. Het pension hebben ze pas twee jaar, maar vóór corona was het pension vaak wel vol met de herfstvakantie, weet hij.

Bijna
Lees ook:
Bijna gratis op vakantie: huizenruil doen we nu meer in eigen land

'We blijven nog graag in eigen land'

De verhalen van de twee ondernemers passen in het beeld dat ze zien bij Heerlijkehuisjes.nl, dat bemiddelt bij de huur en verhuur van vakantiehuizen van particulieren in Nederland, België en Duitsland. "We zien wel meer vraag naar vakantiehuisjes tijdens de herfstvakantie in vergelijking met 2018 en 2019, toen er nog geen corona was", zegt marketingmanager Colien Bloemendal.

"Maar dat komt vooral doordat er meer vraag is naar huizen in Nederland: een stijging van meer dan 50 procent. De vraag naar huisjes in België en Duitsland is maar 5 procent hoger. We blijven liever in eigen land."

Testen
Lees ook:
Testen voor je reis? Nu al veel drukker, en dan moet de vakantie nog komen

Bij het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen) hebben ze geen vergelijkingscijfers met de situatie vóór corona, vertelt woordvoerder Carlijn Eduard.

"Maar volgens de sentimentsmonitor van het NBTC in september bleef voor Nederlanders het eigen land, ondanks versoepelingen in landen om ons heen, een populaire bestemming. "We verwachten wel dat vakantiegangers later in eerste instantie naar onze buurlanden gaan."

Wat minder dan vóór corona

Ook andere Nederlandse ondernemers in het buitenland vertellen dat het aantal boekingen voor de herfstvakantie nog wat minder is dan pre-corona het geval was. Alette de Vries heeft samen met haar man Martin in het Spaanse Andalusië vakantiepark Casa Lobrera, met drie vakantiehuizen. Verder verhuren ze ook een paar huizen die van andere mensen zijn.

Hun eigen vakantiehuizen zijn wel verhuurd tijdens de herfstvakantie, maar Villa Azar (ook met zwembad) is nog vrij, terwijl dat in de herfstvakantie normaal gesproken juist wel geboekt is door gasten, vertelt ze.

Bij Familienhotel Hesborner Kuckuck, van Riet en Jan Stekelenburg, in het Duitse Sauerland, is het beeld ook verdeeld. "De eerste week van de herfstvakantie zitten we vol, maar in de tweede week is het nog rustig.

Dit is waarom vakantie vieren zo belangrijk is

04:11
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief