CoronaCheck-app

Duizenden bedrijven verzetten zich tegen CoronaCheck-app

29 september 2021 16:07 Aangepast: 29 september 2021 17:07
Een mensenmenigte op de stoep bij Waku Waku. Het Utrechtse restaurant moest dicht, omdat de eigenaren weigerden coronachecks uit te voeren. Beeld © ANP Foto

De onvrede over de coronacontroles in onder meer de horeca lijkt met de dag aan te zwellen. Het resulteert in een groeiende lijst met zaken waar je ook zonder vaccinatie welkom bent. Veel ondernemers melden zich, ook al raakt het beleid hen niet. "Ik wil iedereen vrij laten."

Van kinderopvang tot platenzaak, al 4543 bedrijven zijn volgens het platform Keuze Vrij Bij Mij (KVBM) enthousiast. Wie zich inschrijft, laat weten dat iedereen welkom is, zegt de organisatie. Dus ook zonder testbewijs of vaccinatie.

Wat opvalt: het zijn vooral kleinere bedrijven en het grootste deel (ruim 3100) schaart zich onder 'zorg en gezondheid'. Het gaat onder meer om doula’s, homeopaten en coaches.

Moeilijke tijden

Een rondgang langs verschillende ondernemers die zich aanmeldden en die liever niet met naam en toenaam genoemd willen worden, leert dat zij zich vooral niet prettig voelen bij het maken van onderscheid. 

Zelfs al worden ze in de praktijk niet geraakt door de maatregelen: niet meedoen is een statement en vaccineren een eigen keuze. Dat laten sommigen ook zien met een KVBM-logo op hun site.

"Voor mij het allerbelangrijkste is om in deze moeilijke tijden niet te vergeten dat we allemaal mensen zijn", zegt een van hen. En: "Ik wil iedereen vrij laten", aldus een ander. Het betekent voor sommigen dat er geen controle is aan de poort. Maar velen passen de regels ook gewoon toe, al zijn ze er niet blij mee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze cafés doen niet mee met coronabewijs: 'Wil mensen niet buitensluiten'

Toch kan je als tegenstanders van de CoronaCheck-app niet blind varen op de lijsten. Stadshotel en restaurant Van Rossum in Woerden bijvoorbeeld staat vermeld op de lijst van KVBM, maar navraag leert dat het bedrijf zich helemaal niet heeft aangemeld.

Niet aangemeld

"Al onze gasten worden gecontroleerd op de CoronaCheck-app", zegt marketingmedewerker Iris Otten. "Wij zijn er druk mee bezig om onze naam van de website te verwijderen."

Al een tijdje gaan sites zoals KVBM, Horeca Zonder Prik en documenten rond met namen van bedrijven die niet meedoen aan het controlebeleid. Soms zonder dat ze zich daarvoor aanmelden. Horeca Zonder Prik laat weten alleen aanmeldingen toe te staan waarvan de ondernemer ‘publiekelijk bekend heeft gemaakt niet aan de coronapas mee te doen’. Bijvoorbeeld via Facebook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kort geding tegen het coronabewijs: hier gaat het over

KVBM was op het moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar. Maar oprichter Olaf Weller liet eerder weten dat hij plekken zichtbaar wil maken die iedereen 'vrij laten'. Hij is er niet op uit om mensen aan te sporen de regels te overtreden.

Niet controleren

"We zijn niet tegen vaccins, we zijn voor het verbinden van mensen en niet voor polarisatie", zei hij eerder deze maand tegen RTL Nieuws. Dat betekent volgens hem in de praktijk onder meer dat, als er voldoende afstand gehouden kan worden, het oké is om de Corona Check-app niet te controleren.

Uiteindelijk hoopt Weller gelijkgestemden ook fysiek te verbinden via evenementen. Zijn site wordt daarvoor met hulp van donaties uitgebreid. Ondernemers bepalen zelf of ze zich aansluiten, daar gaat geen selectie aan vooraf.

Wel is er iemand die de aanmeldingen goedkeurt en let op dubbelingen, al staan die hier en daar nog steeds op de site. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor eventuele consequenties of boetes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tonnen voor restaurant dat coronacheck weigert: komt dat geld goed terecht?

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van