Handelspartner Duitsland

Und jetzt? Ondernemers hopen op vlotte Duitse coalitie

27 september 2021 16:00 Aangepast: 27 september 2021 16:29
Sigrid Kaag tijdens een handelsdiner van de Duits-Nederlandse Handelskamer in Bremen. Beeld © ANP

De centrumlinkse SPD heeft de Duitse verkiezingen nipt gewonnen van het conservatieve CDU/CSU. Een tweepartijenregering lijkt er niet in te zitten. Wat betekent dit voor de Nederlandse handelsrelaties met onze oosterburen?

De SPD, de partij van Olaf Scholz, was goed voor 25,7 procent van de stemmen en bleef daarmee CDU/CSU voor. De conservatieven behaalden uiteindelijk 24,1 procent. De Groenen eindigden op de derde plaats en de liberale FDP kwam met lichte winst op nummer 4 terecht. 

Al maanden voor de verkiezingen gaven de SPD en het CDU/CSU aan niet nogmaals samen een regering te willen vormen. Na acht jaar coalitiepartners te zijn geweest, zeggen ze daar geen zin meer in te hebben. 

Hard de onderhandelingen in 

Anders dan in Nederland is het niet per se aan de SPD als grootste partij om het formatieproces te beginnen en de bondskanselier te leveren. De mogelijkheid bestaat ook dat de FDP en de Groenen eerst om tafel gaan om zoveel mogelijk op één lijn te komen en vervolgens een van de twee grootste partijen erbij te vragen.

"We hebben nu vooral behoefte aan een snelle en stabiele coalitie", zegt Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer. Hij verwacht een stoplichtcoalitie van SPD, de 'gele' FDP en de Groenen. "De SPD of CDU/CSU heeft zowel de Groenen als de liberalen nodig om te kunnen regeren. Dat weten die partijen, dus ze zullen de onderhandelingen hard ingaan." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

SPD wint Duitse verkiezingen: 'Het wordt een ingewikkeld schaakspel'

Dat noemt Gülker 'eigenlijk wel een goede zaak': "Beide partijen willen Duitsland moderniseren." De liberale FDP wil vooral de bureaucratie afbouwen, procedures versnellen en zo communicatie met de overheid makkelijker maken.

De Groenen willen vooral de energietransitie versnellen. "Dat is een kernthema. Alle partijen juichen dat eigenlijk ook wel toe, er zullen heel wat investeringen naartoe gaan."

Onzekerheid over samenwerking

Mocht de SPD een leidende rol krijgen in de coalitievorming, dan wordt het een paar maanden nagelbijten voor FIER Automotive. Het bedrijf werkt al jaren met Duitse bedrijven samen op het gebied van elektrische mobiliteit, met name voor oplaadtechnologie. Een belangrijke partner is het Duitse Nationaal Platform voor Toekomstige Mobiliteit (NPM).

"Van hen begrepen we dat het erg onzeker zou zijn of de NPM een vervolg krijgt als de SPD de verkiezingen wint", zegt partner Edwin Bestebreurtje. "Niet omdat ze er niet veel voor voelen, maar de kans is aanwezig dat de SPD een ander initiatief wil opstarten waardoor opnieuw begonnen zou moeten worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom de Duitse verkiezingsuitslag ook voor ons zo belangrijk is

Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland op automotivegebied. Voor wat elektrische mobiliteit betreft was het jarenlang duwen en trekken, zegt Bestebreurtje. "Pas na het dieselschandaal in 2017 zijn ook de grote makers om gaan schakelen. Daar beginnen we nu de vruchten van te plukken; het zou wrang zijn als dat weer wegvalt." 

Hopen op SPD en de Groenen

Daar komt bij dat de huidige Duitse regering behoorlijke stimuleringspakketten in het leven heeft geroepen voor elektrisch rijden, licht Bestebreurtje toe. "Subsidies van 9000 euro per elektrisch voertuig. Als die pakketten ter discussie worden gesteld en de aantallen auto's afvlakken, raakt dat onze business op den duur." 

Hij hoopt op een samenwerking tussen de SPD en de Groenen. "Dat zou de kansen vergroten op een pro-actieve voortgang van de NPM met stimulering van duurzame mobiliteit."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Ook in Duitsland complexe formatie: 'Kan maanden duren'

CDU-voorman Armin Laschet zal niet meteen het mandaat krijgen, denkt Handelskamer-directeur Gülker. "De vraag is hoe stabiel hij is nu hij bijna 9 procentpunt heeft verloren in de verkiezingen." Maar of het de SPD wordt die het voortouw neemt, of toch het CDU: erg grote verschillen met het huidige handelsbeleid, verwacht Gülker niet.

Weg van het papier

"Het is nog wel moeilijk in te schatten hoe de nieuwe regering de energietransitie vormgeeft", zegt hij. "Het zou niet zinnig zijn als ze protectionistische maatregelen neemt; het ombouwen van gasleidingen tot waterstofleidingen bijvoorbeeld gebeurt grensoverschrijdend. In dat opzicht moet Europees gedacht worden." 

En als het aan Gülker ligt, gaat het meer dan in andere jaren om dat er hervormingen plaatsvinden. "De nieuwe regering moet investeren in de digitalisering van de overheid. Dat is goed voor het vestigingsklimaat in Duitsland en moet ondernemen makkelijker maken. Je moet weg van het analoge, weg van papier. Dan kunnen de remmen los." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander volgt Duitse verkiezingen niet: 'Terwijl het zo belangrijk voor ons is'

Dat er geïnvesteerd moet worden, zijn de Groenen en de FDP wel eens, zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland. "Het grote verschil zit 'm in de manier waarop: met of zonder hogere belastingen."

Binnenlands beleid

Hij verwacht dat de formatie zich met name richt op de binnenlandse economie van Duitsland. "Duitsland zal zich binnen de Europese Unie nog steeds roeren als het om buitenlands beleid gaat en de energietransitie. Maar wat betreft de eurozone, het monetaire beleid, zal het geen voortrekkersrol op zich nemen."

Dat komt omdat de Groenen en de liberalen ieder een heel ander beeld voor ogen hebben van de EU, aldus Brzeski. "De Groenen willen een grotere Unie. De liberalen willen het liefste terug in de tijd, inclusief de mogelijkheid om landen failliet te kunnen laten gaan."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van