Ga naar de inhoud
CoronaCheck-app

Dreigementen en moeilijke discussies, horeca vindt CoronaCheck-app 'helemaal niet leuk'

De CoronaCheck-app Beeld © ANP

De coronacontrole bij horecazaken leidde dit weekend tot problemen. Excessen bleven uit, concluderen ondernemers, maar iedereen controleren is monnikenwerk. Er waren moeilijke discussies en sommige medewerkers werden zelfs fysiek bedreigd. "Mensen uit je zaak vegen is helemaal niet leuk."

Restaurant Moeke in Nijmegen werd kortstondig gesloten en in Utrecht werd een proces-verbaal opgemaakt voor een café dat zich niet aan de regels hield. Toch verliep het eerste weekend waarin horecazaken hun bezoekers op een coronabewijs moesten controleren rustig, zo lieten gemeenten weten.

Zeker
Lees meer:
Zeker één sluiting en een proces-verbaal, eerste dag met coronabewijs rustig verlopen

Mooi weer

"Absolute excessen zijn uitgebleven", zegt ook Robèr Willemsen voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ondernemers liepen volgens de branchevereniging wel aan tegen 'moeilijke discussies' met gasten. Ook zijn er ondernemers onheus bejegend of zelfs bedreigd om de controle.

Een weekend zonder al te veel problemen komt volgens de voorman vooral door het mooie weer. Veel mensen zaten op het terras en daar is een check niet nodig. Maar er is volgens hem nog steeds weinig draagvlak voor het beleid onder ondernemers.

'We zien wel'

In principe kom je een zaak niet meer in zonder je CoronaCheck-app of een recente negatieve test. Maar veel eigenaren lieten van tevoren al weten het niet zo nauw te nemen met de controles. Geen mankracht en geen zin om politieagent te spelen.

"Ach we zien wel", zei een eigenaar van een café in Amersfoort er bij aanvang van dit weekend over.

Deze
Lees ook:
Deze cafés doen niet mee met coronabewijs: 'Wil mensen niet buitensluiten'

Geen vertrouwen in app

Er zijn genoeg ondernemers die de regels wel toepassen, weet Johan de Vos van café Boerke Verschuren in Breda. Ook hij zelf probeert dat te doen, al is er onvrede onder ondernemers over de app. "Dat die er zomaar mee kan stoppen, wekt geen vertrouwen", zegt hij.

"En als je al vindt dat een app nodig is, zorg dan ook dat hij het na twaalf uur 's nachts ook nog doet." Officieel moeten de zaken na die tijd dicht en kun je de app daarom niet gebruiken, maar de praktijk leidt tot lastige situaties vindt De Vos.

WC-controle: 'tranen in ogen'

Bovendien hoopt hij op coulance van de controlerende instanties. "Dat er een tent wordt gesloten, omdat er twee man zonder controle naar de wc gaan? Daar springen de tranen van in je ogen", zo zegt hij over het voorval bij Moeke in Nijmegen.

"We moeten het samen doen en het is niet altijd haalbaar om iedereen te controleren", aldus de ondernemer.

Niet
Lees ook:
Niet meteen boete bij niet-controleren coronabewijs

Te langzaam opgeheven

De Vos merkt in zijn zaak vooral dat veel gasten helemaal klaar zijn met het coronabeleid van de overheid. Dat krijgen veel eigenaren nu op hun dak. "Je merkt het in de gesprekken", zegt hij. Bijna iedereen laat zich vaccineren en toch worden de maatregelen maar langzaam opgeheven. "Dat wordt niet gewaardeerd."

Het leidt ook tot haatmails waar de honden geen brood van lusten, zegt de horecabaas. "En dat zijn niet alleen maar 'anti-vaxxers'." Collega's van Vos werden ook fysiek bedreigd. "Dat heb ik nog niet meegemaakt, maar ik vertel mijn personeel: als het gebeurt, laat ze doorlopen. Geef hen wat ze willen, net als bij een overval."

'Zwaaiend met telefoon'

Haroun Heijman van café De Drie Weesgegroetjes in Roosendaal heeft, op een hapering van de app na, weinig problemen ervaren dit weekend, zo laat hij weten aan RTL Z. "Ik heb een bruin café met veel vaste gasten, jong en oud. De meesten komen al zwaaiend met hun telefoon binnen."

Toch hoort hij in zijn omgeving ook andere verhalen. "Mensen zijn de regels beu", zegt hij. En als ondernemer wil je gastvrij zijn. Het is gewoon niet fijn om gasten om twaalf uur de deur te moeten wijzen."

Snel einde aan maatregelen

En mensen om een legitimatie vragen past daar ook niet echt bij. "Eerlijk, dat gebeurt ook lang niet altijd. Ik wil mijn gasten vertrouwen." Heijman hoopt dan ook 'vurig' op een snel einde aan alle maatregelen. Rond 1 november is er een nieuw weegmoment.

"Ik mag niet klagen over mijn omzet, maar je laat al snel wat liggen als je om twaalf uur dicht moet", zegt Heijman. "En een feestje of huwelijk afkappen is al helemaal niet leuk."

Lekker druk

Bij het Muzieklokaal in Utrecht reageren de gasten over het algemeen goed op het scannen van de QR-code in de app. "We hebben één reservering moeten cancellen, omdat de gasten niet gecontroleerd konden worden", zegt eigenaresse Talitha Verheij.

"Voor de rest was het lekker druk, ook aan de bar. Mensen waren hier echt weer aan toe."

Polsbandje

En waar ondernemers zijn, zijn gelukkig ook oplossingen. Wie afgelopen zaterdag in Breda op stap ging, hoefde niet bij elke kroeg een QR-code te laten scannen.

In plaats daarvan kon je op vertoon van je coronabewijs een polsbandje krijgen, waarmee je bij iedere kroeg gewoon naar binnen kon. Een enorm succes dat mogelijk uitbreidt naar andere steden.

De Jonge tevreden over toegangsbewijzen

Dat mensen vanaf afgelopen weekend op meer plekken een coronatoegangsbewijs moesten laten zien was 'even wennen', zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Mara volgens hem was het voor 'heel veel mensen een mooi weekend'. 

Justitieminister Ferd Grapperhaus gaat dinsdag in gesprek met de burgemeesters over het afgelopen weekend. Dan zal bijvoorbeeld ook de Bredase aanpak besproken worden. De Brabantse stad had een aantal punten ingericht waar mensen op hun QR-code gecontroleerd konden worden, waarna ze een bandje kregen waarmee ze de kroegen in de omgeving in konden.

De Jonge is benieuwd naar die ervaringen. Als blijkt dat het huidige coronabeleid niet leidt tot meer besmettingen, wordt volgens de minister overwogen om verder te versoepelen. Het volgende besluitvormingsmoment staat op de planning voor begin november.