Tekort aan zeecontainers

Sinterklaas kan maar beter op tijd cadeaus kopen, langere levertijden verwacht

25 september 2021 09:19 Aangepast: 25 september 2021 09:37
Cadeautjes worden ingepakt bij de Intertoys. Beeld © ANP

(Hulp-)sinterklazen kunnen er maar beter op tijd bij zijn dit jaar. Rond sinterklaas en kerst worden langere levertijden verwacht, zeggen speelgoedverkopers. Het tekort aan zeecontainers speelt ze parten.

Aan het begin van de coronacrisis raakte het vervoer van en naar China ontregeld. Havens sloten en zeecontainers kwamen op andere plekken terecht dan gebruikelijk. Veel containerschepen werden uit de vaart gehaald. Omdat het herstel sneller ging dan verwacht, zijn de prijzen voor zeecontainers door het dak gegaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prijzen containervervoer door het dak: alles wordt duurder, óók de Action

Speelgoedwinkels verwachten niet direct te maken te krijgen met echte tekorten voor de aankomende feestdagen, maar wel met langere levertijden.

Run op PlayStation

Persbureau ANP maakt een rondgang langs speelgoedverkopers zoals Intertoys en Lobbes.nl, en de webwinkels Amazon en bol.com.

Intertoys-topman Eddy Assies zegt dat de aanvoer van artikelen niet stabiel is en gefragmenteerd de 215 winkels van Intertoys binnenkomt. Hij merkt ook dat klanten eerder cadeautjes inslaan 'omdat ze onrustig zijn'. Dat geldt ook voor duurdere producten zoals spelcomputers als de PlayStation. "De run daarop is normaal pas aan het einde van het jaar."

Bekijk ook: Consument gaat betalen voor het tekort aan zeecontainers

De gevolgen van het tekort aan zeecontainers gaan we ook in de portemonnee merken.

Onlinespeelgoedspecialist Lobbes.nl, die ook aan scholen en kinderdagverblijven levert, voorziet vanwege grote voorraden geen problemen, maar krijgt wel signalen van leveranciers dat artikelen later binnen kunnen komen en duurder kunnen worden.

Duurder bij de Action

Action zegt dat een deel van het speelgoedassortiment pas in november in de winkels ligt en dat klanten die gewend zijn vroeg in te slaan dit zullen merken. Action verwacht hierdoor een 'minimale impact' op de prijzen van speelgoed. "Voor de sint en kerstman wordt het dit jaar een eindsprint", zegt een woordvoerder. De winkelketen waarschuwde eerder al voor prijsstijgingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kortingsgekte dit jaar onzeker: 'Prijzen gaan omhoog'

Hoewel bol.com langere levertijden dan normaal merkt bij een deel van het assortiment, verwacht de webwinkel geen klachten voor klanten. Bol.com verkoopt 40 procent van het assortiment zelf, de rest wordt via partners aangeboden.

Amazon houdt er rekening mee dat producten niet voorradig kunnen zijn in de aanloop naar de feestdagen, maar denkt genoeg alternatieven te kunnen bieden. De webwinkel zegt dat het geen kwaad kan als consumenten nu al feestdagencadeaus inslaan.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore