Van baanzekerheid naar inkomenszekerheid

Ondernemer tikt twee ton af voor advertentie met eigen visie op arbeidsmarkt

22 september 2021 19:30 Aangepast: 11 december 2021 22:34
Edwin Belgraver legde twee ton neer voor de plaatsing van deze advertentie in drie dagbladen. Beeld © Eigen foto

"Als ik het voor het zeggen had, had u op Prinsjesdag het volgende te horen gekregen." Voor een twee pagina's grote advertentie in drie dagbladen betaalde ondernemer Edward Belgraver ongeveer twee ton. In de tekst zet hij uiteen hoe hij de problemen op de arbeidsmarkt aan zou pakken. "Met deze advertentie wil ik mensen wakker schudden."

"Ons land is sociaal failliet", zegt Belgraver tegen RTL Z. Nederland heeft in zijn ogen een sociaal zekerheidsstelsel dat voor werkgevers bijna niet te betalen is en een arbeidsmarkt die is doorgeschoten in flexibilisering. "Als iemand ziek is, moet je twee jaar doorbetalen."

De twee ton die hij voor de advertenties betaalde, is een 'behoorlijke hoop geld', geeft hij toe. "Maar ik zie gewoon dat de verkeerde kant opgaat op de arbeidsmarkt en wilde graag mijn visie delen. Niets doen is geen optie meer."

'Iedereen wordt beschouwd als potentieel fraudeur'

De afgelopen veertig jaar heeft de overheid fors bespaard op sociale zekerheid, stelt Belgraver, die met zijn bedrijven voor de verloning van personeel zorgt. "En nog steeds is het de grootste kostenpost van de overheid, 65 miljard euro. Er is bezuinigd in de hoop dat een actievere markt zou ontstaan. Maar in de tussentijd zit de overheid er bij ziekte of werkloosheid bovenop en wordt iedereen als potentieel fraudeur beschouwd, net als bij de toeslagenaffaire."

Belgraver gelooft in de eerlijkheid van de mens. De meeste werknemers willen graag werken en zichzelf ontwikkelen, vermoedt hij. Ze komen echter thuis te zitten doordat het beroep waarvoor ze opgeleid zijn, ophoudt met bestaan, bijvoorbeeld door robotisering. "Grijp in voordat mensen werkloos worden, zorg ervoor dat mensen zich continu bijscholen."

De advertentie in de Volkskrant, NRC en FD is twee pagina's groot. De advertentie in de Volkskrant, NRC en FD is twee pagina's groot.

Rekensommen

Dat kan volgens Belgraver zonder dat het de overheid, de werknemers of de werkgevers geld kost. "Het kan kostenneutraal, de rekensommen zijn er. Maar dan moet je het wel anders organiseren."

Over vijf jaar ben ik de grootste werkgever van Nederland, zo stelt de ambitieuze ondernemer in zijn advertentie. Hij doelt op de komst van een maatschappelijke organisatie die 'collectieven ondersteunt waarin werkgever en werknemers met elkaar samenwerken met transparante en eerlijke afspraken.'

Via de Belastingdienst betalen werkgevers nu ongeveer 18 procent premie aan het UWV, becijfert hij. "Maar wat het UWV doet werkt niet. Bovendien ben je dan maar twee jaar beschermd bij niet verwijtbaar inkomensverlies (ww) en ziekte," zo zegt hij tegen RTL Z.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinsjesdag: dit zijn de belangrijkste plannen voor 2022

Hij wil het geld anders verdelen. Daarvoor zijn verzekeraars belangrijk. "Ik wil 6 procent van de premie die nu naar UWV gaat gebruiken om ziekte of werkloosheid te verzekeren. Daarbij is de termijn dat je een uitkering krijgt niet gemaximaliseerd. Je krijgt het tot je pensioen, 68 jaar."

Nog eens zes procent van het geld wordt in een persoonlijk fonds van de werknemers gestopt, als opleidingsbudget. "Partners, verschillende opleidingsinstituten, beheren het geld. Stel dat ze bijvoorbeeld merken dat een schoonmaker geen Nederlands spreekt. Dan kan dat scholingsbudget gebruikt worden om een cursus aan te bieden. Zo zorg je ervoor dat die schoonmaker bij baanverlies eerder aan een andere baan komt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemers hekelen gebrek aan beleid: 'Land schreeuwt om oplossingen'

"Stel dat we nu al weten dat stratenmakers na hun veertigste jaar fysiek het werk niet meer aankunnen en de ziektewet ingaan", schetst Belgraver. "Dan kunnen we alvast een opleiding aanbieden. De werknemer mag in principe niet weigeren, als hij later aanspraak wil maken op de uitkering. Maar het gaat wel in goed overleg. Er wordt gekeken waar je verdere ambities liggen."

Passend werk accepteren

Bij baanverlies of ziekte betaalt de werkgever de eerste twee maanden. Van de tweede tot zesde maand betaalt de maatschappelijke organisatie. Daar gaat de resterende zes procent van de premie heen. Daarna betaalt de verzekering. Die lijkt daarmee het grootste risico te dragen. Wat als iemand jaren thuis zit?

"Maar er zijn verschillende verschillende verzekeraars die hieraan mee willen werken. Je moet uitgaan van vertrouwen. Bovendien moet je wel passend werk accepteren. Als werkloos stratenmaker vind je het misschien niet leuk om in de salarisadministratie te gaan werken. Maar het kan niet zo zijn dat in de ene sector een tekort aan personeel is en mensen tegelijkertijd werkloos zijn."

Belgraver spreekt voor een simpele oplossing voor het probleem op de arbeidsmarkt. "We werken al honderd jaar aan baanzekerheid. Dat werkt niet. Bovendien denk ik dat als werkgevers minder lang bij ziekte hoeven te betalen, ze mensen ook veel eerder in dienst nemen."

Minder lang thuis

Dat ben je van het gedwongen flexwerk of gedwongen zzp-schap af, meent hij. "En mensen zitten minder lang thuis. Ze krijgen eerder een kans op een baan, omdat er geen negatieve gevolgen zijn voor de werkgevers."

Hij wijst op het Scandinavische model, waar meer aandacht is voor opleiding en mensen dus minder lang werkloos zijn. Een uitkering krijgt je maar voor korte duur, tenzij je lid bent van een vakbond. "Die vakbond heeft er dus ook baat bij om mensen goed op te leiden en tussentijds opleidingen te laten doen. Met deze advertentie wil ik mensen wakker schudden. Inkomenszekerheid lost alle problemen kostenneutraal op."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van