Ga naar de inhoud
Geen zekerheid in éénderde gevallen

Zzp'er of loondienst? Webmodule overheid geeft niet altijd zekerheid

Belastingvoordeel voor zzp'ers wordt versneld afgebouwd. Beeld © ANP Foto

Een webmodule moet ervoor zorgen dat opdrachtgevers voortaan weten of ze iemand als zzp'er in mogen huren of in dienst moeten nemen. De module biedt in 7 van de tien gevallen helderheid. In ruim 28 procent van de gevallen, wordt na het invullen van een lange vragenlijst echter geen duidelijkheid geboden.

Dat blijkt uit een evaluatie die demissionair minister Wouter Koolmees vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het is een vraag die maar terug blijft komen sinds de afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) in 2016: wanneer is iemand nu wel of geen zzp'er? Modelovereenkomsten bleken niet altijd een oplossing te zijn en het plan om een minimumtarief in te voeren werd door het kabinet ook geschrapt.

Dit jaar werd getest met een webmodule die bedrijven kunnen invullen als ze voor een opdracht een zzp'er willen inhuren en twijfelen of dat mag. Als uit de beantwoording van de vragen blijkt dat een zzp'er de opdracht mag doen, krijgt de opdrachtgever een verklaring die zekerheid geeft dat er geen naheffingen komen van de Belastingdienst.

6667 deelnemers pilot

Bij de pilot is de webmodule door 6667 deelnemers helemaal ingevuld, blijkt uit een evaluatie die Koolmees naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bij bijna 34 procent van de gevallen bleek een contract voor loondienst aangeboden te moeten worden. In bijna tien procent van de gevallen ging het om een fictieve dienstbetrekking en slechts in 28 procent van de gevallen kon iemand als zzp'er worden ingehuurd. Bovendien kon dus bij ongeveer evenveel zaken geen helder antwoord gegeven worden.

Onder meer de zorg, horeca, logistiek en de bouw moeten vaker mensen in dienst nemen.

Geen contract ondanks uitkomst

Bij de webmodule zat tijdens de testfase ook een vragenlijst die door 725 opdrachtgevers geheel of gedeeltelijk werd ingevuld. In 194 gevallen, bleek dat een dienstverband moest worden aangeboden, terwijl de opdrachtgever dat niet verwacht had. Toch zeggen maar vijf opdrachtgevers die de vragenlijst invulden, dat ze een contract gaan geven.

Onduidelijk is hoe het nu verder gaat. Onderwerpen die politiek gevoelig liggen, worden niet door een demissionair kabinet behandeld. Ook Koolmees stelt in zijn brief dat het aan een volgend kabinet is. In de tussentijd mag de Belastingdienst geen boetes opleggen, mits duidelijk is dat er bewust sprake is van kwaadwillendheid.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat praten over verschil zzp'en en loondienst

Reacties

De brief van Koolmees valt niet bij alle partijen goed. "Na uitspraak rechters over Uber en Deliveroo is verder uitstel van het kabinet rond het handhaven schijnzelfstandigheid vooral slecht en onbegrijpelijk nieuws voor alle mensen die iedere dag worden uitgebuit. Kabinet: ga handhaven!", zo stelt PvdA-kamerlid Gijs van Dijk op Twitter. Hij refereert aan een rechte uitspraak van de Nederlandse rechter dat Uber haar taxichauffeurs in dienst moet nemen. Het bedrijf voert dat vonnis echter nog niet uit.

Ook het Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) is ontevreden over de stand van zaken. "Zelfstandigen hebben ruim vier jaar aangedrongen op duidelijke en vernieuwende regelgeving en zijn niets verder gekomen. Belangrijke besluiten op het dossier Wet DBA worden overgelaten aan een nieuw kabinet. En dat kan nog wel even duren."

Handhaving
Lees ook:
Handhaving nieuwe zzp-wet weer een jaar uitgesteld