'Geen mensen om corona-app te controleren'

Horeca boos over plannen kabinet corona check-app en nachtsluiting

13 september 2021 10:57 Aangepast: 13 september 2021 13:19
Horeca-ondenemers vinden het controleren een coronacheck-app lastig. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Arie Kievit

De horeca is boos dat in de uitgelekte plannen van het kabinet gasten alleen met een coronacheck-app naar binnen mogen. Ook vinden ze het maar niets dat de horeca na 00:00 uur dicht moet blijven.

De horeca zegt zich 'dubbel gepakt' te voelen door de gisteren uitgelekte maatregelen van het kabinet. Een flink deel van de coronamaatregelen zal volgens die plannen per 25 september worden afgeschaft, maar voor de horeca en de festival en cultuursector blijven er maatregelen bestaan. 

Zo moeten cafe's en clubs tussen middernacht en 06:00 uur 's ochtends dicht blijven, zoals ook nu al het geval is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Festivalorganisator ID&T: kabinet neemt cultuursector totaal niet serieus

Nog bozer is de horeca dat iedereen van 13 jaar en ouder via de coronacheck-app moet laten zien dat hij of zij gevaccineerd of getest is. "Er is al een personeelstekort én ondernemers willen geen mensen moeten weigeren", aldus woordvoerder Natasja de Jonge van Koninkllijke Horeca Nederland (KHN).

'Corona app controleren is gedoe'

Het controleren van de coronapas kost op papier niet veel tijd, maar ondernemers zien niet voor zich hoe ze dat moeten doen. "Ze vinden het gedoe en hebben ze wel de apparatuur om een QR-code te lezen?", zegt De Jonge.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeelsgebrek hoog: Spanjaarden aan de bak in Nederlandse horeca

Kort geding

Morgen dient een kort geding van KHN tegen de Staat. De brancheorganisatie wil dat de regels voor de nachthoreca worden gelijkgetrokken met de regels voor de andere horeca. Het kort geding gaat niet over de coronacheck-app omdat de rest van de horeca wel voor 00:00 open kan, aldus De Jonge.

Inmiddels is 77 procent van de Nederlandse 18-plussers volledig gevaccineerd tegen corona en 85 procent heeft een eerste vaccinatie gehad, aldus het RIVM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal horecazaken in 2020 steeg ondanks corona

Eind steunmaatregelen

Per 25 september zal de 1,5-meterregel in Nederland verdwijnen, bleek uit de gisteren uitgelekte plannen van het kabinet. 

Dat het kabinet per 1 oktober ook de steunmaatregelen wil stopzetten is voor de horeca eveneens een bron van zorg. Als dat gebeurt dan zouden er ook geen beperkingen meer moeten gelden, vindt KHN.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van