Een lekke band, ketting eraf of problemen met de verlichting. Als vader van drie pubers kwam belastingspecialist Pieter van der Straaten regelmatig voor deze reparaties bij de fietsenmaker. Zijn ergernis daarover was zo groot dat hij zijn vaste baan opzegde om een fiets te ontwikkelen waar niets aan kapot kan. De Bloker Naked Bike is inmiddels op de markt.
Opvallend aan de fiets waarmee Van der Straaten over straat gaat, zijn allereerst de rode voorband en de rode handvaten aan het stuur. Bij een kritischer blik blijken er ook geen handremmen of remkabels te zijn en ontbreekt de fietsketting.
Afgekeken van Swapfiets
"Deze fiets heeft een aandrijfriem", legt hij uit. "Zo'n systeem heeft geen schakels die langs elkaar bewegen en je hoeft het ook niet te smeren. Het is onderhoudsvrij en gaat veel langer mee dan een fietsketting."
Het is slechts één van de onderhoudsvrije onderdelen van zijn fiets. Ook de banden zijn van binnen anders, legt hij uit. "Tussen binnen- en buitenband zit nog een schuimrubberen inzetstuk. De kans dat je lek rijdt op glas, scherpe stenen of doorns is daarmee minimaal."
De voorband is rood. "Dat heb ik afgekeken van de Swapfiets die door hun blauwe banden herkenbaar zijn", zegt Van der Straaten.

Hij kocht de fiets niet bij een fietsenmaker, maar ontwikkelde het rijwiel zelf. Dat terwijl Van der Straaten totaal niet technisch is.
Geen ervaring, toch ontwikkeld
"Ik was met mijn gezin op vakantie in New York, waar we in Brooklyn fietsen huurden om met een gids een tocht te doen. Die fietsen waren zo simpel, heel basic. Er kon bijna niets kapot. Dat in tegenstelling tot de Nederlandse fietsen."
Hier moeten meer mensen behoefte aan hebben, dacht hij. "Ik heb contact gezocht met het Amerikaanse bedrijf, omdat ik de fietsen in Nederland wilde gaan verkopen. Dat wilden ze niet. Toen ben ik zelf een onderhoudsvrije fiets gaan ontwikkelen. Ik heb helemaal geen achtergrond als ondernemer, maar vond het een mooi product."
'Fietsenmakers staan niet in de rij om de fiets te verkopen, normaal verdienen ze het meeste aan onderhoud'
Zijn bedrijf Bloker Naked Bike, verwijzend naar de uitgeklede versie van de fiets, was geboren. Het ondernemen leerde hij gaandeweg. Hij bezocht verschillende fietsenmakers en stelde zo een top-9 op van de meest voorkomende fietsreparaties.
Daarop staan onder andere: de lekke band, problemen met de verlichting en de ketting die eraf loopt.
Het remmen is even wennen
Het werd de basis voor zijn onderhoudsvrije fiets, die hij samen met een fietstechnicus heeft ontworpen. De fiets heeft twee versnellingen die je bedient door een kwartslag terug te trappen. Remmen doe je door een halve slag terug te trappen. "Dat is even wennen, maar de klanten hebben het snel onder de knie."
Een patent op de technieken heeft hij niet. "Heel veel oplossingen voor de verschillende technieken die ik in de fiets heb gestopt, waren er al, maar er was geen fiets op de markt die al die oplossingen ineen had", stelt Van der Straaten.
Op papier was het een goede fiets, nu de productie nog. Hij contacteerde meerdere fabrieken. Wie kon het ontwerp omzetten in een echt product?
Spaargeld
"Dat was een spannende affaire. Er was heel wat geld mee gemoeid. Investeerders heb ik niet, dus het gaat om spaargeld", aldus de ondernemer die verder geen financiële details over de investering geeft.
"Ik heb overal gezocht naar een geschikte fabrikant, in Azië, Oost-Europa en zelfs in Nederland. Uiteindelijk ben ik in Taiwan terecht gekomen, die fabriek heb ik ook bezocht en ze begrepen goed wat ik wilde. Er zijn proefmodellen gemaakt die werden opgestuurd. Daar is het huidige model uit voortgekomen."
Fietsenmakers
De fiets is momenteel alleen online te koop en via één fietsenmaker in Amsterdam. "Fietsenmakers staan niet in de rij om de fiets te verkopen. Ze verdienen het meeste geld aan fietsonderhoud en niet aan de verkoop. En onderhoud is nauwelijks nodig. Eén van de klanten die erop rijdt heeft er nu 15.000 kilometer op gereden. Die had alleen een lekke band, maar dat is omdat hij op een variant zonder de schuimrubberen insert reed."
Die moet je namelijk los kopen, net als een spatbord en de fietsverlichting die op basis van inductie werkt. "Dat hebben we gedaan om de basisprijs laag te houden en mensen een keuze te geven." De basisversie van de fiets kost 635 euro.

De fietsen hebben een schuine herenstang. Een vrouwenvariant van de fiets is er nog niet. "Eerst kijken of ik de eerste container met de huidige fietsen verkocht krijg. Ik heb nog weinig verkoopervaring en kan er ook nog niet van leven. Ik combineer de fietsenverkoop met een baan als zzp-belastingspecialist. Maar ik wil het bedrijf uiteindelijk wel uitbreiden."
Elektrisch? Te complex
Een elektrische variant komt er sowieso niet. "Dat is veel complexer. Bovendien is de hele fiets van aluminium, zodat niets kan roesten. Hij weegt minder waardoor je makkelijk 20 kilometer per uur kunt rijden. Dat is niet zo veel langzamer dan bij een e-bike."