'Minachting'

Muziekwereld boos op Bernhard: 'Vragen om gratis optreden asociaal'

26 augustus 2021 12:55 Aangepast: 26 augustus 2021 15:47
Prins Bernhard junior, mede-eigenaar van het circuit bij Zandvoort. Beeld © ANP / Robin Utrecht.

Het verzoek van prins Bernhard junior namens de Formule 1-organisatie om gratis op te treden komt vrij asociaal over. Het zou normaal moeten zijn dat je gewoon betaald krijgt voor je werk, zegt saxofonist Ben van den Dungen, die zelf actief is bij de kunstenbond. "De wc-dame zit er ook niet voor niets of om ervaring op te doen."

De woordvoerder van de vakbond voor muzikanten en kunstenaars zegt dat naar aanleiding van een post op Twitter van Joshua Nolet, de frontman van de Haarlemse band Chef'Special. Nolet zegt dat Chef'Special benaderd werd om op te treden voor precies 0 euro. Dat vonden ze te gortig.

Het voorstel om gratis op te treden komt op een moment dat de sector het al extreem zwaar heeft. Onlangs was er een mars van medewerkers van festivals en bezoekers tegen het beleid van het kabinet om meerdaagse festivals en evenementen tot 17 september niet te laten doorgaan.

Artiesten kunnen daardoor nu nergens terecht, zegt Van den Dungen. "Dan krijg je zo'n verzoek van iemand met heel veel poen op zo'n groot event, dan komt het vrij asociaal over."

'Machtsmisbruik'

Volgens Van den Dungen zijn verzoeken om voor niets op te treden 'best wel gangbaar'. "De omroepen doen er ook aan mee, al decennia, iedereen, artiesten hebben vaak geen keus om nee te zeggen, dat maakt het zo pijnlijk. Ze willen natuurlijk ook heel graag die promotie, maar waarom zou je dat voor niets moeten doen? De wc-dame zit er ook niet voor niets en ook niet om ervaring op te doen."

"Het is een soort machtsmisbruik", vindt hij. Als je gezicht niet op tv komt, of je staat niet op een groot event, dan heb je die promotie niet. Dus accepteren artiesten maar een verzoek om gratis op te treden, zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chef'Special gevraagd gratis op te treden bij Formule 1: 'Voelt niet eerlijk'

'Getuigt van grote minachting'

Sommige artiesten treden wel gratis op tijdens Formule 1 in Zandvoort. "Die keuze is natuurlijk vrij voor iedereen, maar het betekent niet dat zo'n verzoek minder asociaal wordt. Het moet op een gegeven moment gewoon ophouden."

Ook Frank Kimenai, voorzitter van de popkoepel POPnl, is ontstemd over het verzoek van prins Bernhard. "Het getuigt van grote minachting jegens de muziekindustrie. Artiesten zijn vaak de sluitpost op elke rekening, het wordt gezien als een hobby. Deze vraag van de prins getuigt van grote minachting voor een sector die heel hard werkt en de afgelopen anderhalf jaar toch al keihard getroffen is."

"De verhouding tussen de financiële slagkracht en de omvang van de Grand Prix, de grote hoeveelheid huizen die de prins bezit en de flexibiliteit die van artiesten wordt gevraagd is volledig zoek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrijwilliger tijdens de F1 op Zandvoort? Zorg zelf voor lunch of diner

Vrijwilliger zijn bij F1 kost je geld

Dat het F1-circus geen fan is van het uitgeven van geld bleek toen bekend werd dat de 1450 vrijwilligers die het mega-evenement van de Grand Prix op Zandvoort mede mogelijk maken er nogal wat voor over moeten hebben om daar zonder vergoeding te mogen helpen. Niet alleen moeten ze zelf hun overnachting op de camping betalen en krijgen ze maar één maaltijd per dag, ook de reis ernaartoe moet uit eigen zak worden betaald.

In vergelijking met muziekfestival Lowlands lijken vrijwilligers er bij de Formule 1 bekaaid vanaf te komen. Bij Lowlands wordt het vervoer verzorgd en kunnen vrijwilligers hun tentje gratis opzetten. Net als bij de Formule 1 krijgen ze bij Lowlands overigens alleen maaltijden als ze aan het werk zijn.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van