Op tijd inkopen

Prijzen containervervoer door het dak: alles wordt duurder, óók de Action

26 augustus 2021 14:54 Aangepast: 27 augustus 2021 09:11
Action opende vorig jaar 164 nieuwe winkels. Beeld © ANP / Frank de Roo

Sinterklaasinkopen? Daar kun je maar beter alvast mee beginnen. Veel speelgoed komt immers uit China en het transport ervan, veelal met zeecontainers, is de afgelopen maanden stukken duurder geworden. Het is een kwestie van tijd voordat die kosten worden doorberekend aan de consument. "Goedkoper gaat het zeker niet worden."

Aan het begin van de coronacrisis raakte het vervoer van en naar China ontregeld. Havens sloten en zeecontainers kwamen op andere plekken terecht dan gebruikelijk. Veel containerschepen werden uit de vaart gehaald.

Het herstel van de wereldhandel dat halverwege 2020 sneller inzette dan verwacht zorgde voor een capaciteitstekort in het zeetransport. Daardoor stegen de prijzen van zeecontainers fenomenaal: van pak 'm beet 2000 dollar (1700 euro) per stuk in november 2020, tot bijna 14.000 dollar deze maand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaat niet lekker in China: belangrijke haven nog deels dicht, productie groeit trager

Goed nieuws voor de winstpositie van de grote rederijen, slecht nieuws voor de afnemers – zoals importeurs en retailers in Nederland. "Het is belachelijk hoeveel geld de drie grote rederijen vragen", zegt Angelo Cillekens van speelgoedimporteur Johntoy. "Ik betaal vijf, zes, zeven keer wat ik normaal betaal."

'We moeten het doen met bestaande voorraden'

Cillekens ziet de kostprijs van het speelgoed dat hij importeert 'gigantisch' stijgen. "Hoe groter het stuk speelgoed, hoe duurder het is om het hiernaartoe te krijgen. Producten worden te duur voor wat het waard is."

Hij geeft het voorbeeld van een groot speelgoedpistool. "Voorheen verkochten we een variant die voor mijn klanten 29 euro kostte, nu is de kostprijs voor mij al hoger dan 29 euro. We moeten het doen met onze bestaande voorraden, totdat de prijzen weer gaan zakken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Action draait ook in coronatijd prima, ondanks lockdowns

Winkelketen Action, die ongeveer de helft van alle artikelen uit China haalt, verwacht dat de gestegen prijzen van containervervoer en grondstoffen in de hele retail tot prijsstijgingen zullen leiden.

"Voor Action geldt dat we deze situatie samen met onze leveranciers zo goed mogelijk proberen op te lossen", zegt een woordvoerder. "Door onze schaal en ons volume weten we een behoorlijk deel van deze impact te absorberen, onze grote voorraden helpen daarbij."

Action 'zal altijd de laagste prijs in de markt blijven bieden', stelt hij, maar: "Op termijn kan deze situatie ook voor een aantal artikelen van Action leiden tot veranderende prijzen." Specifieke categorieën zoals speelgoed of huishoudelijke artikelen wil hij niet op voorhand aanwijzen. "Dat zal de tijd leren."

Prijsstijgingen zijn de afgelopen maanden nog niet te zien, zegt oprichter Jasper Gerritsen van Hiiper, een app die prijs- en assortimentsanalyse doet voor fabrikanten en supermarkten. "Maar die komen er denk ik wel", zegt hij na raadpleging van zijn klanten. "Reden is vooral dat de prijzen voor het vervoer flink zijn gestegen vanuit China."

Beter koop je nu in

Cillekens weet het wel. "Op de speelgoedmarkt moet een drastische prijsstijging voor consumenten komen. En op grote artikelen, zoals bokszakken of bingomolens, gaat een tekort ontstaan. Als ik zie hoe het zich ontwikkelt, kun je beter nu alvast gaan kopen. Tegen de oude prijzen, en je hebt keuze. Goedkoper gaat het zeker niet worden."

Afwegingen om prijsverhogingen door te berekenen

Of de prijsstijgingen in het vervoer worden doorberekend (en wie daar dan de pijn van draagt) is volgens experts van ABN Amro afhankelijk van een aantal factoren:

  • Wat zijn de vervoerskosten per stuk?
  • Welk deel maakt de transportprijs uit van de totale prijs van een product?
  • Is het een artikel waarvoor mensen specifiek naar jou toe komen? Dan bereken je de kosten uit concurrentieoverwegingen misschien niet snel door.
  • Ben je een van de weinigen die het product te koop aanbiedt? Dan kun je dat juist sneller wél doen, omdat klanten toch wel bij jou uitkomen voor dat specifieke artikel.
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van