Vaste zitplaats

Rondbanjeren met een glas champagne op Zandvoort? Mag niet

19 augustus 2021 11:43 Aangepast: 24 augustus 2021 15:15
Vip's Alexis Ohanian (oprichter Reddit) en Serena Williams achter de schermen tijdens de F1 van Monaco, afgelopen mei. Beeld © ANP Foto/Presse Sports

Gezellig met een glas champagne of witte wijn rondlopen en netwerken tijdens de Formule 1 op Zandvoort mag niet. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd na vragen van GroenLinks.

**Dit bericht is aangevuld op 24 augustus met een reactie van DGP**

Daarmee leek het erop dat er een streep kon door de dure hospitality- en vip-pakketten die worden aangeboden rondom de Nederlandse Formule 1 op Zandvoort, maar de organisator denkt daar anders over.

Wandelingen en rondritten

Het is gezelligheid troef, blijkt uit brochures en filmpjes van de aanbieders van de pakketten, zoals Edge Global Events en F1 Experiences. Voor prijzen die oplopen tot 7000 euro krijgt de Grand Prix-bezoeker toegang tot één van de vele hospitality- en vip-lounges die zijn verrezen op Circuitpark Zandvoort.

In de pakketten zitten soms wandelingen door de pitstraat, een ritje op een platte kar over het circuit, een rondleiding in de garage van een Formule 1-team, en bezoekers kunnen de hele dag terecht bij bar en buffet, en netwerken met - al dan niet zakelijke - relaties.

Duizenden mensen die gewoon door elkaar lopen. Dat kan op festivals niet, kaartte GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld gisteravond aan tijdens een coronadebat.

'Doorgaan binnen randvoorwaarden'

Rutte was er kort over in zijn antwoord. Een evenement 'kan alleen als het geplaceerd is, dus dit zou niet kunnen'. "Ik hoop dat Zandvoort meeluistert, want dat mag niet." Voor Rutte was het nieuws. "Ik heb het niet eerder gehoord."

Volgens Rutte - later in het debat - heeft de organisatie van de Formule 1 op Zandvoort gezegd te kunnen voldoen aan de regels voor geplaceerde evenementen. "Daar lijden ze verlies op of niet. Dat is hun probleem, maar zij laten het doorgaan, maar wel binnen de randvoorwaarden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede om camping bij Formule 1 in Zandvoort: 'Hemeltergend dat dit wél mag'

En die randvoorwaarden schrijven voor dat iedereen een vaste zitplaats heeft.

"Als de bedoeling is dat ze gezellig met een glas champagne of witte wijn gaan rondbanjeren, mag dat niet. Dat is gewoon in strijd met de regels", aldus Rutte.

Feest gaat toch door

DutchGP denkt aan die randvoorwaarden te voldoen als het hospitality en vip-bezoekers vooraf wijst op 'de aangepaste regels'. De organisatie laat weten dat alle tien- tot twaalfduizend hospitality- en vip-bezoekers van de Formule 1 op Zandvoort 'de mogelijkheid hebben om een plaats op de tribune in te nemen'.

En ook in de ontvangstruimten zelf zijn 'voldoende zitplekken om daar plaats te kunnen nemen'. Maar een zitplicht is er niet, blijkt uit de maatregelen die DutchGP treft om het bezoek aan de verschillende lounges 'op een goede, plezierige, veilige manier en volgens de geldende regels te laten verlopen'.

Wie de race wil zien, moet wel naar buiten, want via de schermen in de hospitalityruimtes kan kijken niet.

Miljoenen

Dat de organisatie er alles aan doet op de arrangementen toch aan te bieden is logisch: uitgaande van tien- tot twaalfduizend van dit soort kaarten, die in prijs kunnen variëren van duizend tot duizenden euro’s, maakt dat er al snel miljoenen in omgaan.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van