Doorgewinterde ondernemer

Rens is nog maar 15, maar verhuurt al zes jaar lasergamepistolen

09 augustus 2021 07:09 Aangepast: 09 augustus 2021 16:32
Rens Zuiderwijk op jongere leeftijd. Beeld © Privéfoto.

Hij is nog maar 15 jaar oud, maar gebruikt woorden als 'partner', 'omzet', 'concurrentieoverwegingen' en 'franchising'. Rens Zuiderwijk is dan ook een doorgewinterd ondernemer. Op zijn negende startte hij zijn bedrijf waarmee hij laserguns verhuurt, twee jaar later schreef hij zich in bij de KvK. Chief Executive Officer (CEO) staat op zijn LinkedIn-pagina. De omzet van zijn zaak: 50.000 euro per jaar.

"Een jonge ondernemer in Gouda gezocht, iemand tussen de 12 en 15 jaar oud die in onze formule wil stappen." De vacature op de website van Lasergame Verhuur Westland springt meteen in het oog. Het is geen fout, alle ondernemers waarmee Zuiderwijk samenwerkt zijn zo jong.

"Gouda wordt de zevende vestiging", vertelt hij. "Een volwassene kan het werk ook doen, maar ik wil jongeren stimuleren om zelf aan de slag te gaan en zo een vliegende start te krijgen in het leven."

Zijn eigen bedrijf startte hij op zijn 9e, extreem jong. "Maar ik was altijd al vrij ondernemend. Op Koningsdag verkocht ik op die leeftijd al speelgoed, waarbij ik zelf onderhandelde." 

Rens Zuiderwijk (uiterst rechts) met een deel van zijn franchisers. Rens Zuiderwijk (uiterst rechts) met een deel van zijn franchisers.

Investering

De eerste acht laserguns kocht hij met geld van zijn ouders. Een flinke investering, want het gaat - inclusief laders - om honderden euro's. "Mijn ouders wilden het risico wel nemen. Ze dachten, je kan er veel van leren en als de pistolen een aantal keer verhuurd worden hebben we het geld eruit."

Hij begon klein, met verhuur aan kennissen die de laserguns huurden voor bijvoorbeeld een kinderfeestje. Via mond-tot-mondreclame kreeg hij meer verzoeken en langzaam werd het bedrijf groter. Inmiddels heeft hij 450 laserguns, verdeeld over zeven vestigingen.

In drukke maanden worden deze meerdere malen per week verhuurd. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf, alle vestigingen samen, een omzet van 50.000 euro. Over de inkoopprijzen, exacte verdiensten voor hem en zijn 'partners' en de uiteindelijke winst, wil de jonge ondernemer 'uit concurrentieoverwegingen' niets zeggen.

Niet handelsbekwaam

Een zaak op jonge leeftijd starten is niet eenvoudig. "Op mijn elfde ben ik naar de KvK gegaan. Mijn moeder moest toen mee, want de KvK ziet minderjarigen niet als handelsbekwaam. Ook voor de zakelijke bankrekening moest mijn moeder tekenen. Dat was nog best lastig. Er waren toen nog weinig jonge ondernemers en de bank wist niet goed wat ze met mij moesten."

Hij kreeg na een eerste gemaild verzoek nee te horen. "Toen ben ik zelf naar de Rabobank toegegaan. Jullie moeten dit als ondernemende bank stimuleren, vond ik. Uiteindelijk kon het."

Het grootste deel van zijn bedrijf runt hij zelf, zegt Zuiderwijk. "In het begin hielp mijn moeder me met de planning. Al snel deed ik alles zelf, alleen helpt mijn vader met de website en de belastingaangifte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jonge ondernemer Jort Verhage (16) geeft topmanagers advies

Omzet

De inkomsten zijn prima, zeker voor een 15-jarige. "Het varieert nogal per maand, maar de diverse vestigingen zetten in een drukke zomermaand samen soms wel 8000 euro om. In de winter ligt dit een stuk lager." 

De huidige vestigingen zitten onder meer in Delft, Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Maasland. "De eerste franchiseonderneming startte in Delft, die wordt gerund door een tweeling. Dat waren jongens uit mijn klas, die graag wilden starten. Zo ben ik op verschillende plekken geïnteresseerden tegengekomen, bijvoorbeeld op een vakantie in Indonesië. Ik kijk wel naar de spreiding, de werkgebieden moeten elkaar niet overlappen."

Vijftig procent afdracht

De franchisenemers verdienen maandelijks enkele honderden euro's. Ze staan vijftig procent van de omzet aan Zuiderwijk af. "Veel? Dat vind ik niet. We kopen de laserguns, opladers en andere materialen voor hen en ze mogen gebruik maken van mijn website met boekingsmodule", legt hij uit.

Op de vacature in Gouda reageerden tien personen. Hij moest sollicitatiegesprekken afnemen en brieven beoordelen op zijn vijftiende. 

"Ik kan goed inschatten of iemand het kan. Iemand moet verantwoordelijkheidsgevoel hebben", vertelt hij. "Je kunt 's avonds niet met je vrienden naar de stad, als iemand de spullen komt halen. Je bent er 3 tot 4 uur per week mee bezig. Je moet de pistolen nakijken en opladen en vanwege de borg met geld om kunnen gaan. En ze moeten goed kunnen plannen. Verder heb ik de beslissing om met iemand in zee te gaan, steeds op gevoel genomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Christiaan (16) maakt voetenbankjes en helpt andere jonge ondernemers

Klanten

Ouders kloppen bij het bedrijf aan voor kinderfeestjes, maar ook bso's en scholen weten hem te vinden. Een laserpistool kost 5,50 euro aan huur, inclusief doelwitten en meegeleverde spelvormen. "Scholen hebben een beperkt budget en proberen vaak te onderhandelen. Als het om veel pistolen gaat, maak ik vaak een deal." Een hal is er niet. "Dat wordt veel te duur. Lasergamen kan ook in een bos of op het schoolplein."

Na de zomer gaat hij naar 5VWO. Gezien zijn leeftijd lonken ook andere baantjes bij een boer of in de supermarkt. "Ik zie geen reden om hiermee te stoppen. Het is een goede bijbaan, je leert veel en ik verdien meer dan ik bij een andere baan zou doen."

Hij wil een imperium bouwen. "Ik heb de ambitie om twee vestigingen per jaar te openen."

Steeds meer jonge ondernemers

Zuiderwijk was er vroeg bij, maar ook andere ondernemers starten steeds jonger. Het aantal bij de KvK ingeschreven ondernemers onder de 18 jaar steeg van 641 in 2014 (Q1) naar 3055 in 2021 (Q1), becijfert de KvK na vragen van RTL Z. De meeste jonge ondernemers zijn 15 tot 18 jaar oud.

Sinds 2018 gaat het snel. "Middelbare scholen laten jongeren bij Economie vaak een onderneming opstarten, er zijn er altijd wel twee in de klas die er handel in zien en ermee doorgaan," zegt Jessica van El, projectmanager jong ondernemerschap bij de KvK. Er is inmiddels zelfs een speciale Kvk-site voor starters onder de 18.

De meeste jonge ondernemers zijn actief in de detailhandel en ict. "Websites bouwen, programmeren, een eigen webshop, vaak via dropshipping. En meisjes starten vaak een kledingwebshop", vertelt Van El.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van