Opslagloods afgebrand

Foodtruckondernemers zien dromen in vlammen opgaan: 'We zijn dubbel gepakt'

05 augustus 2021 14:24 Aangepast: 17 september 2021 14:04
Omdat de opslagloods zelf niet meer te redden was, zette de brandweer in op het beperken van schade en het behoud van naastgelegen panden. Beeld © Michel van Bergen/ANP

Tientallen ondernemers hebben afgelopen nacht hun foodtrucks in rook zien opgaan bij een grote brand in een opslagloods in Amsterdam. Daarmee komt niet alleen een abrupt einde aan een droom, maar ook aan twee loodzware jaren. "Er gloorde een beetje licht aan het einde van de tunnel en dan gebeurt dit."

Richard Matulessy, eigenaar van de knalgele foodtruck Rich Pork, is net wezen kijken bij de uitgebrande loods op een industrieterrein bij Amsterdam Sloterdijk. "Je wil het toch met eigen ogen zien", vertelt hij gelaten. "Dan besef je pas dat het echt is gebeurd en hoe erg het is. Ik ben helemaal murw geslagen."

Net als zijn collega-ondernemers werd Matulessy vanochtend wakker met een roodgloeiende telefoon. De groepsapp waarin hij en andere foodtruckondernemers ervaringen delen was ontploft. "Toen ik las dat de brandweer het pand gecontroleerd liet uitbranden, wist ik genoeg. Er was geen redden meer aan."

Krokant gebakken buikspek

Matulessy was chef-kok in het Amstel Hotel, maar gaf zijn baan in 2016 op om een eigen foodtruck te beginnen. Hij kocht een oude Mercedes-bus van wasserij Hokatex en liet hem professioneel opknappen. "Hij is helemaal op maat gemaakt zoals ik hem wilde hebben", vertelt hij. "De truck heeft meer dan een ton gekost."

Met zijn Rich Pork-truck brengt Matulessy krokant gebakken buikspek aan de man. Met zijn Rich Pork-truck brengt Matulessy krokant gebakken buikspek aan de man.

De afgelopen vijf jaar stond Matulessy door het hele land om zijn pulled pork en krokant gebakken buikspek aan de man te brengen. "Ik reed van festival naar festival", blikt hij weemoedig terug. "Het contact met de mensen en de vrijheid: het was een droom die uitkwam. De truck was mijn alles."

Tymo Dijkstra en zijn compagnon Anh Huynh van Piepers & Rund, beroemd om zijn eerlijke burgers en frieten, hadden zelfs drie Mercedes-bussen in de opslag staan. Ook daar is niets meer van over. "Het is verschrikkelijk", zegt Dijkstra. "Alles is weg. Het voelt alsof je kinderen zijn overleden." Ze schatten de schade op 70.000 euro.

Het draait om avontuur

Net als Matulessy stapten beide ondernemers enkele jaren geleden in de foodtruckbusiness voor het avontuur. "Dit werk doe je niet alleen om je brood te verdienen", legt Dijkstra uit. "Het gaat vooral om de verhalen. We hebben zoveel meegemaakt. Foodtrucks zijn een wezenlijk onderdeel van festivals."

Piepers & Rund staat bekend om zijn eerlijke burgers en frieten. Piepers & Rund staat bekend om zijn eerlijke burgers en frieten.

Dat wordt beaamd door Vivienne Luken van Once Upon a Bus, die met haar omgebouwde Fiat-bestelbus festivalgangers voorziet van koffie, thee, brownies en zelfgebakken appeltaart. "Ik ben het bedrijf samen met mijn zus begonnen in 2015. We vonden al die wagentjes zo leuk. Lekker de wijde wereld in, in plaats van de hele dag achter de computer zitten."

Nu moet de ondernemer de rest van de zomer noodgedwongen thuiszitten, terwijl er net weer een beetje meer mogelijk werd. "Ik had net groot onderhoud gedaan en mijn laatste centen erin gestopt", zegt Luken. "Je wereld stort letterlijk in. Ik had me zo verheugd om weer op pad te gaan en lol te maken."

Verzekering stopgezet

Zowel Matulessy als Dijkstra en Anh Huynh hadden hun verzekering tijdelijk stopgezet vanwege het geflopte festivalseizoen. Daardoor staan ze nu met lege handen. Alleen als er sprake is van brandstichting en de dader wordt veroordeeld, hebben de ondernemers recht op een schadevergoeding. De koffietruck van Luken was wel verzekerd, maar wat er gedekt wordt is nog onzeker.

Once Upon a Bus voorziet festivalgangers van koffie en zelfgebakken appeltaart. Once Upon a Bus voorziet festivalgangers van koffie en zelfgebakken appeltaart.

De foodtruckers voelen zich 'dubbel gepakt'. Niet alleen moeten ze al ruim anderhalf jaar op een houtje bijten, ook zijn ze nu hun voornaamste inkomstenbron kwijt terwijl de markt net weer een beetje begon aan te trekken. "We hebben twee enorm zware jaren gehad", zegt Matulessy. "Er gloorde een beetje licht aan het einde van de tunnel en dan gebeurt dit."

Luken en Matulessy weten nog niet wat ze in de toekomst gaan doen. "Het is nog te vers", zegt de koffietruckeigenaar. Dijkstra en Huynh gaan in ieder geval niet bij de pakken neerzitten, zeggen ze. "We hebben een volle agenda, dus we gaan op zoek naar een creatieve oplossing. In september staan we er weer. We gaan gewoon door, wat er ook gebeurt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinig evenementen, toch meer cateringbedrijfjes: 'Helemaal vrolijk van'

'Zeer grote brand'

De Amsterdamse brandweer kreeg donderdagnacht melding van een brandgerucht in een loods aan de Turbinestraat in Amsterdam. Al snel bleek het om een 'zeer grote brand' te gaan, waarna veel menskracht en voertuigen werden ingezet.

Omdat de opslagloods zelf niet meer te redden was, zette de brandweer in op het beperken van schade en het behoud van naastgelegen panden. Met succes. Rond 4:00 uur werd het sein brand meester gegeven.

Naar de oorzaak van de brand wordt nog onderzoek gedaan. De omvang van de schade is eveneens nog niet duidelijk, laat de brandweer weten. Er zijn geen gewonden gevallen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van