Camping en brasserie in België

Overstroming, corona, borstkanker, maar deze ondernemers gaan door

29 juli 2021 06:44 Aangepast: 29 juli 2021 18:26
Jaap en Annabella Bakker, de eigenaren van Camping International in Bomal, bij Durbuy. Beeld © Jaap en Annabella Bakker.

Vorig jaar waren er veel minder toeristen door corona en deze maand werden deze Nederlandse ondernemers in België getroffen door overstromingen in de Ardennen. En voor sommige kwam daar nog persoonlijk leed bij, maar ze gaan door en zijn inmiddels weer open: "Het mooiste zou zijn als mensen blijven komen."

"Nu is het moment dat je het moet verdienen, dus we moeten wel open", zegt Annabella Bakker, die samen met haar man Jaap en hun twee zoons Camping International in het Belgische Bomal, bij Durbuy, heeft.

Op 14 en 15 juli werd hun camping aan het riviertje de Ourthe getroffen door overstromingen die ook elders in België, Duitsland en Nederland huishielden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse ondernemers in Italië: gaat nu hard met boekingen

Twee uur om te evacueren

Van de burgemeester kregen ze een telefoontje dat ze binnen twee uur moesten evacueren. "Maar zoveel tijd hadden we niet eens", zegt Annabella.

Ook Harry Huisjes en zijn vriendin Jeanet Scheper, die samen Brasserie International in Ouren hebben, vlakbij het drielandenpunt met Luxemburg en Duitsland, hadden last van het hoge water. De camping vlakbij kwam onder water te staan.

Eigen caravan spoelde weg

De vakantiegangers die daar stonden en vaak bij hen komen eten en drinken, moesten worden geëvacueerd en ze hadden zelf ook schade.

Zo stond hun keuken onder water, waardoor ze al het eten en drinken uit de koeling moesten weggooien. Hun eigen caravan spoelde weg.

Het water op de camping van Jaap en Annabella stond twee meter hoog. Het water op de camping van Jaap en Annabella stond twee meter hoog.

'Had nu hartstikke vol moeten staan'

Annabella en Jaap hielpen hun campinggasten om te redden wat er te redden viel, voordat het water twee meter hoog stond. Zoveel water is er in geen honderd jaar geweest, begreep ze van boeren in de omgeving.

Hun tiny house zagen ze wegdrijven, alle reserveringen moesten ze annuleren, 'terwijl het nu hartstikke vol had moeten staan'.

Harry en Jeanet missen alleen al 50.000 euro aan omzet door het gebrek aan gasten, verder hebben ze materiële schade. "De omzetderving kunnen we niet inhalen, we zitten middenin het hoogseizoen", aldus Harry.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna gratis op vakantie: huizenruil doen we nu meer in eigen land

Voor het eerst weer open

De Brasserie van Harry en Jeanet diende tijdelijk als opvang voor mensen van de camping en sommige mensen sliepen er de eerste nacht. Harry en Jeanet verzorgden ook een buffet voor hen.

Vandaag gaan ze voor het eerst weer open, nadat ze dertien dagen dicht waren. "We hadden maandag al open gekund, maar ze zaten met de levering van verse producten", vertelt Harry.

Harry Huisjes en Jeanet Scheper, de eigenaren van Brasserie International in het Belgische Ouren. Harry Huisjes en Jeanet Scheper, de eigenaren van Brasserie International in het Belgische Ouren.

Na een week weer open

De camping van Jaap en Annabella kon, het is ongelooflijk, een week na de wateroverlast alweer op bescheiden schaal open. Daarbij kregen ze enorm veel hulp, van wel 40 tot 50 mensen, zegt Annabella.

Daaronder waren ook mensen die al jarenlang op de camping komen, maar er kwam ook hulp 'van mensen waarvan je het nooit had verwacht'. Ze zijn zelfs een crowdfunding gestart om de financiële nood te lenigen. Het doel is om 100.000 euro op te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronabewijs nodig bij geel reisadvies, geen EU-landen meer oranje

Bouwvak

De wederopbouw is juist in dit seizoen geen gemakkelijke klus. Het valt helaas niet mee om aan materialen te komen en om voor specialistische klussen mensen in te huren, het is immers bouwvak.

Maar dit weekend denken Jaap en Annabella zo'n beetje alles weer op orde te hebben.

'We hebben nu wel toeristen nodig, zonder hen kunnen wij en het dorp niet overleven'

Douches werken weer, keuken is open

"We kunnen niet zeggen dat je niets meer van de overstromingen ziet, zo staan er nu twee afvalbakken in plaats van vijf. Maar de douches en toiletten kunnen gebruikt worden, er wordt grind gehaald om de laatste plekken vlak te maken.

Verder staat de trampoline er weer en er zijn weer fietsjes in de speeltuin. Ook draait de keuken weer en het terras is open", aldus Annabella. De toegangsweg is ook nog prima, zegt ze.

Harry en Jeanet brachten vorige week nog een deel van de spullen van campinggasten in veiligheid. Harry en Jeanet brachten vorige week nog een deel van de spullen van campinggasten in veiligheid.

Brasserie weer open

Harry hoopt in de komende weken de gemiste omzet nog engszins recht te trekken. Gelukkig kunnen ze de schade wel dragen, zegt hij.

Fijn is dat vanavond Brasserie International alweer vol zit. Daarbij hebben ook gasten uit de omgeving gereserveerd. Op Facebook sturen ze berichtjes dat ze het leuk vinden dat we weer open zijn, aldus Harry.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse ondernemers in Spanje zien de bui weer hangen

Gaan we wel door?

Voor Annabella en Jaap werd de tegenspoed de afgelopen tijd zo groot, dat ze even hebben getwijfeld of ze wel moesten doorgaan. "We hebben toch al niet zo'n beste tijd achter de rug. Vorig jaar was er ook al corona, waardoor we maar vier maanden konden draaien", vertelt Annabella

Daarbovenop waren er nu de overstromingen en ze had borstkanker, waardoor vorige week een borst van haar moest worden geamputeerd. "Normaal werk ik zestien uur per dag, maar nu is voor mij acht uur per dag wel de max", zegt ze daarover.

Saamhorigheid geeft energie

"Maar er zijn ook mooie momenten geweest, omdat je veel samenhorigheid hebt en dat geeft je weer energie, we hebben er niet lang over hoeven nadenken", zegt Annabella.

Ze weten niet of ze steun van de overheid krijgen. Ze is in ieder geval blij met alle hulp die ze hebben gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantie in Duitsland dit jaar puzzel voor toerist en ondernemer

Fijn om nu zelf hulp te krijgen

Op de camping werken ze met een aantal mensen voor wie het lastiger is om een gewone baan te vinden. Zo is er meisje met flinke dyslexie, dat eerder bij Happy Tostie alleen tosties maakte met behulp van plaatjes.

Nu draait ze echter prima mee en ze wil voor zichzelf beginnen. "We krijgen daar geen subsidie voor, het is gewoon mooi dat we daaraan kunnen meewerken", aldus Annabella.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitsers bestempelen Nederland als hoogrisicogebied: niet-gevaccineerde reizigers in quarantaine

Vóór corona hielpen Annabella en Jaap in de winter vaak, ook met sommige campinggasten in Gambia. Zo knapten ze een school op. Het is fijn dat nu wij het even lastig hebben, wij ook hulp van anderen krijgen, zegt ze. "Maar we hebben ook toeristen nodig, zonder hen kunnen wij en het dorp niet overleven."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van