Profiteren van strengere regels in Frankrijk

Nederlandse ondernemers in Italië: gaat nu hard met boekingen

26 juli 2021 15:47 Aangepast: 26 juli 2021 16:18
Alwin Boerkamp bij de bar van Villa Alwin Beach Resort in Cupra Marittima. Beeld © Villa Alwin Beach Resort / Alwin Boerkamp

Door code geel en oranje en steeds strengere coronamaatregelen in geliefde vakantielanden als Spanje en Frankrijk, wijken Nederlandse vakantiegangers uit naar onder meer Italië, waarvoor minder strenge regels gelden. Nederlandse eigenaren van campings daar profiteren. "We moeten 'nee' verkopen tot 7 augustus."

"We zitten bomvol, drukker kan niet, vandaag hebben we al 21 aanvragen gehad", zegt Alwin Boerkamp. Samen met zijn vrouw en hun drie zoons hebben ze Villa Alwin Beach Resort, met 55 luxe tenten in Cupra Marittima, aan de kust in de regio Marken aan de Adriatische Zee in Italië.

Ook op camping Podere Sei Poorte van Hans en Sietske Poorte is het nu druk. "We moeten 'nee' verkopen tot 7 augustus", zegt Hans Poorte. Zijn camping is ook in de Marken, maar dan anderhalf uur rijden naar het noorden, in het binnenland, niet ver van Pesaro en Cattolica.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronabewijs nodig bij geel reisadvies, geen EU-landen meer oranje

Boerkamp zegt zelfs tot 1 september vol te zitten.

Last minute boekingen

Poorte heeft een slap voorseizoen gehad, 'maar nu schiet het opeens omhoog, wel hebben heel veel aanvragen en ook veel vooruitbetalingen'.

Mensen mailen of bellen op het laatste moment of ze kunnen komen, voegt Boerkamp daar aan toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk eist vanaf vannacht negatieve test van maximaal 24 uur oud

Normaal gesproken zit het vol van half juli tot half augustus, zegt Poorte. Maar deze zomer was het in de eerste weken van juli nog rustig, vervolgt hij. Hij denkt dat veel Nederlanders nog wachtten tot ze hun tweede vaccinatie hadden.

'Liever Italië dan Spanje of Frankrijk'

Zowel Poorte als Boerkamp merken nu dat ze boekingen krijgen van mensen die eigenlijk van plan waren om ergens anders heen te gaan. Veel van hun gasten wilden eigenlijk naar Frankrijk of Spanje, maar kozen toch voor Italië.

Op de site van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geldt tot vandaag voor heel Spanje vanwege het coronavirus code oranje, wat aangeeft dat wordt geadviseerd om alleen noodzakelijke reizen te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat moet je doen als je corona oploopt tijdens je vakantie in het buitenland?

Vanaf morgen verandert dat naar code geel, maar je moet bij terugkomst in Nederland dan wel een coronabewijs hebben en dat is nieuw. Je moet dan of volledig gevaccineerd zijn, of hersteld zijn van corona, of een recente PCR-test hebben gedaan met een negatieve uitslag.

Alwin Boerkamp aan het strand. Alwin Boerkamp aan het strand.

Code oranje of geel vs code groen

Voor Frankrijk gold al code geel, maar er gelden strenge regels voor toeristen die het land in willen. Zo moet je, tenzij je volledig bent gevaccineerd, een PCR-test laten zien die niet ouder is dan 24 uur. Anders moet je in quarantaine.

En vanaf morgen moet je dus ook als je vanuit Frankrijk naar Nederland terugkeert een coronabewijs hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zonder vaccinatiebewijs niet uit eten: kan Nederland ook zo'n plicht invoeren?

Ook in Duitsland gelden vanaf morgen strengere regels. Maar voor Italië geldt code groen, wat betekent dat de eisen om er naartoe te kunnen minder streng zijn en je hoeft geen coronabewijs te hebben als je terugkomt. 

Ook september

Vakantiegangers kiezen niet alleen op het laatste moment toch voor Italië, ze boeken ook meer voor nog later in het seizoen. Zo heeft Poorte veel reserveringen voor september. Normaal is dat nauwelijks het geval, mensen komen gewoon omdat er dan toch wel plek is.

En dat is goed nieuws na een dramatisch verlopen 2020. "Vorig jaar haalden we maar een derde van de normale bezetting, maar alles bij elkaar komen we dit jaar wel op 70 tot 80 procent uit".

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van