Saamhorigheid is groot

Limburgse ondernemers nemen schade op: 'Het is een grote ramp'

16 juli 2021 13:39 Aangepast: 16 juli 2021 20:41
Een horecaondernemer in Valkenburg ruimt schade op, nadat het water in de rivier de Geul gezakt is. Beeld © ANP

Terwijl het hoogwater voortraast naar andere delen van het land is het voor ondernemers in Zuid-Limburg tijd om de schade op te maken. En die valt niet mee. Voorraden zijn verpest, kelders ondergelopen en wat heeft al dat water gedaan met de wijngaarden? "Iedereen heeft wel schade."

Tijdens een rondje bellen met ondernemers in Zuid-Limburg om te horen hoeveel ellende het water heeft veroorzaakt vallen een paar dingen op. Ja, er is wel schade, maar die zal lang niet zo erg zijn als op andere plekken in de regio. 

Er zal een hoop geld nodig zijn om die schade te herstellen, veel geld. En mensen zijn meer dan ooit bereid elkaar te helpen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: Limburg rampgebied, rijksoverheid betaalt mee aan schade

'Voor ons een grote ramp'

Een van de ondernemingen in Vijlen die het hardst geraakt is door het water, is B&B Bij Tante Toos, zeggen collega's uit de buurt. Toch zijn de gedachten van Mar van Everdinc die samen met haar man de B&B uitbaat eerst bij anderen als haar naar de schade wordt gevraagd. 

"Veel mensen zijn erger geraakt denk ik. Vooral in Valkenburg", zegt ze aan de telefoon. "Maar je kan wel zeggen dat dit voor ons een grote ramp is. We zullen het een tijdje moeten doen zonder inkomsten." 

Tuin weggevaagd

Bij Tante Toos heeft een paar kamers en ligt helemaal onderin het dal in Vijlen naast de Selzerbeek tegen de Duitse grens aan. Een beek waar je normaal bij wijze van spreken zo even overheen springt. "Die veranderde de afgelopen dagen in een kolkende rivier", zegt Van Everdinck.  

"Al onze ruimtes zijn overstroomd. De tuin, waar ook allemaal zitjes voor de gasten waren, is weggevaagd. De kelder is ondergelopen en daar staan een vriezer, een droger, een wasmachine. De hele etensvoorraad kan weg", zegt ze. "We hebben een pelletkachel en de zakken pellets zijn ontploft."

Een van de kamers van Bij Tante Toos. Een van de kamers van Bij Tante Toos.

'Alles stinkt en kan weg' 

De verzekering komt vandaag langs om de schade op te nemen. De B&B draaide juist erg goed de laatste tijd en er waren uitbreidingsplannen voor een extra kamer. "Die kunnen we nu wel op onze buik schrijven", zegt Van Everdinck.

Binnen is het een enorme modderzooi door alle grond die met het water mee naar binnen is gekomen. "Wat in de kamers staat kun je eigenlijk allemaal weggooien. Het stinkt en het is vies, dat krijg je er nooit meer uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze schade wordt vergoed (en dit niet) bij regenval en overstromingen

De vraag is nu: hoeveel gaat de verzekering uitkeren en kan er een beroep gedaan worden op noodhulp van de overheid? Ondertussen zal Bij Tante Toos de reserves moeten aanspreken. 

'Tranen in je ogen' 

"Als je ziet wat er in Valkenburg is gebeurd dan springen de tranen je in de ogen", zegt Jos Beckers, marketingmedewerker bij Chateau St. Gerlach. 

In het gelijknamige gehucht vlak bij Valkenburg hebben ze iets meer geluk gehad. Het luxehotel ligt vlakbij de Kleine Geul, maar het water slaagde er niet in de kamers en het restaurant binnen te dringen, zegt Floris Kemper, directeur en gastheer van het hotel. "Het kwam nét niet naar binnen." 

Water voor luxehotel Chateau St. Gerlach.  Water voor luxehotel Chateau St. Gerlach.

Dat betekent niet dat er geen schade is. Het natuurgebied dat grenst aan het kasteel is helemaal ondergelopen en zwaar beschadigd. De wijnkelder is gespaard, maar andere kelders zijn wel ondergelopen en daardoor kan het hotel voorlopig niet open.

Niet douchen, geen verwarming

"De brandmeldinstallatie doet het niet, er is geen gas dus we kunnen niet koken, er is geen verwarming, er is geen warm water, dus gasten kunnen niet douchen", somt Kemper op. In de kelders bevindt zich ook de technische ruimte die is ondergelopen. 

Ook staan er veel spullen van housekeeping zoals schoonmaakspullen, papieren kaartjes – en al het linnen is nat. "Dat is geen ramp, maar we hebben het wel allemaal nodig", zegt Kemper. "Er komt zo een expert en dan gaan we de schade opnemen."

Ellende in Valkenburg

Tot en met zondag is het restaurant en hotel zeker gesloten. Op het landgoed bevinden zich ook nog een lunchrestaurant en vergaderpaviljoen, die blijven wel open. 

Ook Kemper vindt zijn ellende klein bier in vergelijking met de ellende van de buren in Valkenburg, benadrukt hij. "Ik leef erg mee met de ondernemers daar. En ook met de collega's die daar wonen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schade enorm in Valkenburg: 'Het lijkt een oorlogsgebied, ongelooflijk'

'We zijn overvallen' 

"Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is. Je kan het je gewoon niet voorstellen wat er is gebeurd als je het niet hebt gezien", zegt Stan Beurskens, eigenaar van wijngaard Sint Martinus in Vijlen. "Het heeft ons gewoon overvallen."

En dan heeft hij het niet over zijn eigen bedrijf, maar over de mensen en collega's in de buurt die veel harder geraakt zijn door het water. Goed, hij heeft zelf wel water gehad in zijn 18-meter diepe kelder van 250 vierkante meter waarin al zijn wijn opgeslagen was, maar het geluk dat de stroom niet uitviel. 

Was dat wel gebeurd dan was zijn hele voorraad verpest geweest. "We zijn er voor verzekerd. Bij andere mensen is het 10.000 keer erger", relativeert hij. "Maar ik ga wel even een aggregaat kopen."

Mensen worden geëvacueerd in Valkenburg. Mensen worden geëvacueerd in Valkenburg.

Hoe de wijngaard er aan toe is weet Beurskens niet. "Wat doet het met de wijngaard? Geen idee. De grond is zo drassig dat we niet eens de wijngaard in kunnen." 

Beurskens blijft een optimist. "We waren 13 maanden dicht en dan nu dit weer", zegt hij. "Maar we hebben corona ook overleefd en dan overleven we dit ook wel weer. Je kan wel in een hoekje gaan zitten huilen maar daar heb je ook niks aan." 

Hoop dat toeristen terugkeren

Beurskens hoopt dat het noodweer geen toeristen afschrikt. Juist nu hebben vooral horeca-ondernemers omzet nodig om te kunnen overleven. Als de mensen wegblijven vreest Beurskens dat er heel wat mensen werkloos raken. Hij is ook blij dat de regering gaat bijspringen met het vergoeden van de schade. 

Hij ziet wel een groot lichtpunt in deze crisis. Dat is de saamhorigheid onder de Limburgers in deze crisis. "Ik ben echt trots dat ik een Limburger ben. Het haalt het mooie in de mensen naar boven. Boeren die helpen met evacueren. Mensen staan voor elkaar klaar om elkaar te helpen. Ik zou het mooi vinden om dat eens in de krant te lezen", besluit hij. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van