Evenementen moeten door

Festivalsector houdt poot stijf: 'Steun is doekje voor bloeden'

14 juli 2021 15:46
Bezoekers van Fieldlab-festival Back To Live (archief) Beeld © ANP

Het regent besmettingen na festivalbezoeken en na de aangescherpte maatregelen van het kabinet komt er extra steun voor de evenementensector. Voor veel ondernemers is het niet genoeg om de handdoek in de ring te gooien en het festival af te gelasten. Ze willen door. "Het voelt als een doekje voor het bloeden."

Festivalorganisator ID&T en drieëndertig anderen spanden begin deze week een kort geding aan tegen de overheid. Het gaat onder meer om Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross, F1 Dutch Grand Prix Zandvoort en DGTL.

De rechter moet besluiten of publieksevenementen die voldoen aan de Fieldlab-voorwaarden toch door mogen gaan. Het kabinet scherpte de maatregelen vorige week aan, waardoor veel feestjes in het water dreigen te vallen.

Doorgaan

De ondernemers willen dat voorkomen. Ook nu blijkt dat er extra steun komt en er honderden mensen besmet raakten na bezoek aan verschillende festivals. De zaak gaat door en dient vrijdag in Den Haag.

Het kabinet trekt 135 miljoen euro aan extra steun uit voor de sector. Getroffen ondernemers kunnen tot 100 procent van de gemaakte kosten terug krijgen en de voorwaarden daarvoor worden versoepeld.

ID&T zegt blij te zijn met de extra steun, maar het is volgens hen niet genoeg. De evenementen moeten onder voorwaarden veilig georganiseerd kunnen worden, vindt het bedrijf achter feesten zoals Mysteryland, Awakenings en Thunderdome.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Festivalsector eist meer steun en duidelijkheid, ook via rechter

Steun is onvoldoende

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg hoopt dat snel duidelijk wordt of evenementen na 13 augustus, de voorlopige deadline van het kabinet, door kunnen gaan. Hij noemt de steun 'een stap in de goede richting', maar ook onvoldoende.

"De praktijk is dat je zelf toch nog met enorme kosten blijft zitten, zoals bij iedere verzekering", zegt Van Eerdenburg over het beleid tegen ANP.

Snelle conclusies

De Alliantie van Evenementenbouwers roept de politiek op om vooral niet te snel conclusies te trekken over de vele besmettingen op festivals zoals Verknipt in Utrecht. "Wij zitten met veel vragen over wat daar precies is gebeurd", zegt de branche in een reactie.

De protocollen zouden door alle instanties zijn nageleefd en de cijfers stroken niet met die van andere evenementen of de Fieldlabs, waar (veel) minder besmettingen plaatsvonden.

Afterparties

Ook zouden er op het festival veel afterparties hebben plaatsgevonden en bleek het systeem van verplichte toegangstesten zo lek als een mandje.

De branche hoopt dat de politiek niet stuurt op incidenten, maar de boel goed onderzoekt. En met de sector in gesprek blijkt over hoe dit in de toekomst te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer dan 400 bezoekers festival Ploegendienst besmet met corona

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van