Ga naar de inhoud
Deltavariant rukt op

Nederlandse ondernemers in Spanje zien de bui weer hangen

Anne-Loes en Hans Schellekens bij hun B&B Casa Agradable in Spanje. Beeld © Hans en Anne-Loes Schellekens.

Nu het aantal besmettingen in zowel Nederland als Spanje toeneemt, zien Nederlandse ondernemers in Spanje het aantal boekingen dalen. De uitbaters van slaapgelegenheden en eetcafé's hopen dat het seizoen nog enigszins gered kan worden.

"Vijf weken geleden was het drukker met boekingen dan nu, er zijn toch weer mensen die het niet aandurven", zegt Willem van der Jagt, die samen met zijn vrouw Saskia Eetcafé Pinocchio heeft in Benidorm, aan de Spaanse kust.

Hij zegt 'een hoop' annuleringen binnen te krijgen. Het aantal neemt zelfs weer toe. "Er is een bepaalde angst om hiernaartoe te gaan", zegt hij.

Op
Lees ook:
Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Het gevolg is dat hij nu maar tussen de 28 en 40 eters per dag heeft, terwijl dat er vóór corona wel 80 tot 150 waren. "Ik denk dat juli en augustus twee slechte maanden gaan worden."

Weer meer besmettingen

Op de kaart van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is het hele vasteland van Spanje inmiddels oranje. Dat betekent dat wordt geadviseerd om alleen nog noodzakelijke reizen naar het land te maken.

Andersom stijgt het aantal coronabesmettingen in Nederland hard. Op de nieuwste coronakaart van Nederland, die dinsdag wordt vastgesteld, komen meerdere regio's op het hoogste alarmniveau uit. De situatie in ons land is zeer ernstig.

'Gelijk stopten boekingen'

"Op het moment dat de besmettingen weer opliepen, kon je dat meteen merken. Vakantiegangers boekten gelijk niet meer", aldus Hans Schellekens. Samen met zijn vrouw Anne-Loes heeft hij bed & breakfast Casa Agradable, in de bergen in de buurt van Málaga.

Het aantal annuleringen valt gelukkig nog mee, maar hij is bang dat ze zullen toenemen als de situatie niet snel verbetert. "Gasten die voor de komende weken hebben geboekt komen wel met vragen."

"In Spanje zitten we allemaal met trillende knietjes te kijken of de zomer een probleem wordt of niet."

In september en oktober wel vol

Voor juli en augustus ligt het aantal boekingen voor Casa Agradable maar op 40 procent van het niveau vóór corona. Opvallend genoeg zijn de kamers voor september en oktober wel helemaal volgeboekt.

"Misschien denken gasten dat er dan meer mensen gevaccineerd zijn, zodat het risico kleiner is dat het aantal besmettingen dan nog zo hoog is", oppert Schellekens.

Steeds
Lees ook:
Steeds versoepelen en aanscherpen: komt er ooit een einde aan coronamaatregelen?

Hij hoopt dat het aantal boekingen nog toeneemt. "Anders wordt het voor ons heel moeilijk. En dan te bedenken dat wij hier al 13 jaar zitten, nieuwe collega's hebben het waarschijnlijk nog lastiger dan wij. De laatste zes weken was het aantal boekingen juist aan het herstellen, maar de afgelopen twee weken is dat herstel aan het teruglopen."

'Vorige zomer liep in het water'

"In Spanje zitten we allemaal met trillende knietjes te kijken of de zomer een probleem wordt of niet", vult Rigtmar Brandenburg aan. Hij is mede-eigenaar van Baja Bikes, dat fietstours organiseert in 22 Spaanse steden.

"Vorig jaar liep de hele zomer in het water, ik hoop dat het dit jaar niet nog een keer gebeurt, maar het lijkt een serieus risico." Voor zijn eigen organisatie ziet hij het zonniger in, omdat Baja Bikes ook in andere steden in Europa actief is, wat voor compensatie zou kunnen zorgen.

Waarom
Lees ook:
Waarom jongeren en ondernemers niet konden vertrouwen op Testen voor toegang

Ondanks het oplopende aantal besmettingen in Spanje is Brandenburg overigens niet bang dat het land de eisen voor Nederlandse toeristen flink zal aanscherpen. "Spanje heeft toeristen nodig. Je moet niet onderschatten hoeveel het toerisme betekent voor het land."

'Van de overheid krijgen we niks'

Voor ondernemers geldt dat uiteraard ook. Vorig jaar kreeg het toerisme al aan klap. "Toen waren er nog minder gasten dan nu, er waren dagen dat we over de hele dag maar twee of vier gasten hadden", schetst café-eigenaar Van der Jagt.

Nu is het voor hem 'alles bij elkaar schrapen'. "Geen luxe dingen en een goede connectie met de bank, die een lening wil verstrekken. Van de overheid krijgen ondernemers in Spanje niets."

Rutte over mislukte versoepelingen: 'Excuses voor de inschattingsfout'

01:12
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief